Νέα από Αρκαδία. Αντίδοτο στην κρίση

Αντίδοτο στην κρίση

Η ύφεση είναι εδώ και θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται, θα κρατήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση και θα εξαθλιώσει ακόμα περισσότερους Έλληνες.

Ο εκτροχιασμός μπορεί να αποφευχθεί μόνο με αντίβαρα, δηλαδή με μέτρα που θα μετριάζουν την ύφεση και θα περιορίζουν την ανεργία. Αυτά δεν μπορούν να είναι άλλα από τις επενδύσεις, την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέχρι το τελευταίο ευρώ, την αξιοποίηση όλων ανεξαιρέτως των κονδυλίων της ΕΕ, την επανεκκίνηση των έργων που έχουν παγώσει, τη δημιουργία ευνοϊκού και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Μια τέτοια σημαντική επένδυση, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία, είναι η μονάδα βιοαερίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που δίνει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης συγκεκριμένων αποβλήτων κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων,  με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, μετατρέποντας  το πρόβλημα των αποβλήτων  σε λύση παραγωγής καθαρής ενέργειας. Η τεχνολογία του βιοαερίου, που επί της ουσίας δίνει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της γεωργικής υπαίθρου, αντιμετωπίζεται μάλλον εχθρικά και συναντά αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς στην περιοχή μας,  όπου  πρόκειται να λειτουργήσει σχετικό εργοστάσιο. Όχι άδικα βέβαια, αφού ο βίος και η πολιτεία ενίων εκ των επενδυτών δεν αποτελεί εχέγγυο ομαλής λειτουργίας της  επιχείρησης στο μέλλον, οπότε βάσιμα εξεγείρονται οι κάτοικοι, προσπαθώντας να διασφαλίσουν μια ποιότητα ζωής στο μέλλον.

Όμως, με υποθέσεις,  δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Ο τόπος καταστρέφεται και η τοπική εξουσία – περιφέρεια δήμος κλπ. – πρέπει να προχωρήσουν στα  προαναφερόμενα αντίδοτα, με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Οι επιχειρήσεις που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, που υφίστανται συνεχή έλεγχο  της λειτουργίας τους, πρέπει να προσεχθούν  ιδιαίτερα. Οι υπερβολικές αντιδράσεις τη στιγμή που  οι περιβαλλοντικές μελέτες καταδεικνύουν το αξιόπιστο της επιχείρησης, δεν οδηγούν πουθενά.

Είναι ανάγκη να αρθούμε  να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και να αποφασίσουμε με γνώμονα το τοπικό συμφέρον. Χωρίς παρωπίδες, που στρεβλώνουν την πραγματικότητα.  Οι καιροί ου μενετοί.

Διαχείριση απορριμμάτων

Ο τελικός  τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων θα προκύψει από διαγωνισμό, με ΣΔΙΤ και θα είναι ανοιχτός σε όλες τις τεχνολογίες. Αυτό τόνισε ο Γιάννης Σμυρνιώτης στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ ενώ για τον δεματοποιητή υποστήριξε ότι δεν λύνει το πρόβλημα από μόνος του. Γι αυτό και επέμεινε στη λειτουργία Κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μονάδα κομποστοποίησης, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που τελικά θα δεματοποιούνται.

Ο Δ. Παυλής υπεραμύνθηκε του Περιφερειακού σχεδιασμού και ζήτησε να μην χρονοτριβούμε, αλλά να προχωρήσουμε ταχύτατα, αφού προηγουμένως ξεκαθαριστούν αρμοδίως ποιες οι ενέργειες του δήμου και ποιες της Περιφέρειας.

Όχι στο λαϊκισμό

Για περίπλοκο ζήτημα μίλησε ο κ. Δελφάκης, που σέρνεται εδώ και χρόνια, ενώ ζήτησε οι λύσεις που θα προταθούν να είναι εμπεριστατωμένες, για να μην ξεσηκωθούν οι κάτοικοι και θριαμβεύσει ο λαϊκισμός. Συμφώνησε κι αυτός με τον Περιφερειακό σχεδιασμό σε γενικές γραμμές ( δεματοποιητή, κλπ), με την υποσημείωση πως αν  διαπιστωθεί στην πράξη ότι δεν οδηγούμεθα σε ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ώστε να οδηγούνται για ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα, τότε θα επανεξετάσει τη θέση του.

Σε δυο … βάρκες

Κάθετα αντίθετος με τον δεματοποιητή, όπως πάντα, ο Κώστας Γεωργακόπουλος, δεν διαφωτίστηκε, όπως είπε  από τη συζήτηση καθώς ο δήμος μια πατάει στον Περιφερειακό σχεδιασμό και μια το παίζει αυτόνομος, με αγορά οικοπέδου. Μίλησε για αδιέξοδο, σύγχυση και σκοτάδι. Επέρριψε δε ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, και υποστήριξε πως αυτό που κάνει η Περιφέρεια τώρα με διεθνείς διαγωνισμούς θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια εμείς οι ίδιοι με τους συμβούλους μας ώστε να εξοικονομούμε και χρήματα…

Όχι σε ιδιώτες

Για οργανωμένο σχέδιο από πλευράς Περιφέρειας ώστε να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ, οι οποίοι είναι έτοιμοι με κοντέϊνερ συμπίεσης κλπ. έκανε λόγο ο κ. Νικολάου, Για να προτείνει κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, μακριά από ιδιώτες.

Υπό όρους

Τέλος, ο κ. Γιόκαρης, μίλησε για δικαιοδοσία των δήμων στη διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ παραδέχθηκε πως ο Περιφερειακός σχεδιασμός έχει στοιχεία που είναι αποδεκτά, όπως η κομποστοποίηση, η διαλογή στην πηγή κλπ, όμως  διαφώνησε κάθετα με τους δεματοποιητές.  «Παροτρύνουμε τη δημοτική αρχή στην κατεύθυνση να δοθεί κίνητρο στο δημότη να μειώσει τα σκουπίδια του, σε σημείο που τελικά να οδηγήσουμε τους εργολάβους να μην επιζητούν τα υπολείμματα», τόνισε πολύ εύστοχα.

Διαμαρτυρίες

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου κάτοικοι της περιοχής Δάρα, είχαν κατακλύσει την αίθουσα, περιμένοντας με αγωνία τη θέση του σώματος, ύστερα από την απόφαση του ΦΟΔΣΑ, που πρόκρινε μεταξύ άλλων και χώρο κοντά στην Παναγίτσα για την τοποθέτηση του δεματοποιητή.  Μάλιστα σε έγγραφη ανακοίνωσή τους έλεγαν  μεταξύ πολλών άλλων πως « ο Δήμος προφανώς δε θα θέλει και ο πλέον τουριστικός δρόμος του Δήμου Τρίπολης και ίσως όλης της ορεινής Πελοποννήσου, η Ε.Ο. Τρίπολης -Λεβιδίου –Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας και Ε.Ο. 111 Τρίπολης-Πατρών να καταντήσει πασαρέλα απορριμματοφόρων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τη ασφάλεια των χρηστών των δρόμων αυτών.

Χημική υπηρεσία

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο,      ο κ. Λυκουρέντζος    ζητά να μάθει αν         είναι στις προθέσεις του να διατηρήσει ως αυτοτελές τμήμα τη Χημική Υπηρεσία της Τρίπολης, όπως αναλόγως προβλέπεται στην πρότασή για την Χημική Υπηρεσία της Λαμίας, η οποία επίσης λειτουργεί σε έδρα περιφέρειας. Να σημειωθεί πως η υπηρεσία αυτή λειτουργεί με δύο χημικούς, μια διοικητική υπάλληλο και μία καθαρίστρια και τα α μηνιαία λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο και άλλες δαπάνες) δεν υπερβαίνουν τα 1500€. Λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξυπηρετεί ήδη δύο νομούς, έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης και τρίτου (του νομού Αργολίδας) και αντιμετωπίζει με εξαιρετική επιτυχία τις ανάγκες σε ευρύτερο φάσμα χημικών αναλύσεων, όσον αφορά τον προσδιορισμό πρόδρομων ουσιών και ναρκωτικών, αλκοόλης και νερών, αλλά και ανταποκρίνεται σε σειρά άλλων σημαντικών διοικητικών πράξεων.

Χαμογελάτε

Ένας τύπος έχει πάρει από πίσω μια ξανθιά καλλονή  και προσπαθεί να την κατακτήσει:
– Τι κορμί είναι αυτό κοπέλα μου! Είσαι ποίημα! Καλά, ε, μένω άναυδος!
Και η απάντηση της ξανθιάς:
– Εγώ μένω Σόλωνος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *