Νέα από Αρκαδία. Καταστροφές και μπαζώματα

Οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών έρχονται να υπενθυμίσουν τους κινδύνους που διατρέχει το λεκανοπέδιο της Μαντινείας όχι μόνο από την ξηρασία και την έλλειψη νερού αλλά και από σημαντικές βροχοπτώσεις. Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται και η αντιπλημμυρική προστασία και η ετοιμότητα επέμβασης της κρατικής μηχανής φαίνονται να μην είναι ικανές να ανταποκριθούν και σε συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα. Επαναπαυτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στην πίστη ότι οι πλημμύρες δεν μας αγγίζουν και πως αρκούν οι καταβόθρες για την επαρκή απορροή των υδάτων. Γι αυτό και αδιαφορήσαμε και δεν μεριμνήσαμε για την καλύτερη οργάνωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης μας, μετά και τη σημαντική αύξηση του πληθυσμού της και την  εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη αστικοποίηση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων. Οι πιέσεις για «αποδοτικότερη οικονομικά» εκμετάλλευση του χώρου οδήγησαν σταδιακά στη δραστική μείωση των ελεύθερων χώρων και στη δημιουργία τεράστιων αδιαπέρατων επιφανειών με άμεσο αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των πλημμυρικών απορροών ενώ τα ρέματα (ή όσα ρέματα παρέμειναν από την οικοπεδοποίηση), που είχαν διαμορφώσει τα στοιχεία τους διά μέσου των αιώνων, κατέστησαν πια ανήμπορα να διοχετεύσουν τους μεγάλους όγκους πλημμύρας που δημιουργούνται.

Δεν τα διατηρήσαμε, δεν τα προστατέψαμε, παρότι έχουν  αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως συνταγματικά προστατευμένο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος – ζωτικής σημασίας για την ισορροπία του περιβάλλοντος. Τα καταστήσαμε «μήλον της έριδος»  στην τοπική πολιτική μας διαμάχη  προς αλίευση ψήφων και ικανοποίηση της τοπικής εκλογικής πελατείας, με τα παράνομα κτίσματα, τις επιχωματώσεις, τις  ρίψεις μπαζών, αποβλήτων κ.ά. να αποτελούν καθημερινές δραστηριότητες «σεβασμού» τους. Το γεγονός οδήγησε μοιραία  στο «κλείσιμό» τους με σκοπό την «αξιοποίηση» του παρακείμενου και υπερκείμενου χώρου.

Η προχθεσινή καταστροφή από την ασυνήθιστη νεροποντή επιβάλλει να κατανοήσουμε επί τέλους ότι ένα ρέμα δεν πρέπει  να αντιμετωπίζεται ως «δαίμονας» και εστία προβλημάτων αλλά ως ένας τοπικός φυσικός πόρος ανεκτίμητης αξίας, ως συλλογικό αγαθό που χρήζει δημόσιας προστασίας και ανάδειξης. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα για μας.

Καρφώματα..

Ανταπέδωσε το «καρφί» στον Πέτρο Τατούλη ο δήμαρχος Τρίπολης και σε όσα είχε δηλώσει σχετικά με το δεματοποιητή, ότι δηλαδή: «κάποιοι που δεν τον ήθελαν τώρα μας παρακαλάνε». Τι είπε ο Γιάννης Σμυρνιώτης;  «Δεν παρακαλάμε κανέναν και έχουμε πολιτική για τα σκουπίδια και αν μας αφήσουν θα λύσουμε το πρόβλημα και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τοποθεσίες

Μετά από πολύ καιρό και για τις ανάγκες των σκουπιδιών, συνεδρίασε ο ΦΟΣΔΑ, επί κεφαλής του οποίου είναι ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης Αλέξανδρος Κοτσιάνης ως πρόεδρος και οι πρώην δήμαρχοι Νίκος Παπανικολάου και Γιάννης Παπασταματίου, καθώς και ο περιφερειακός και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος  Νίκος Λυτρίβης.   Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι προσφερόμενες τοποθεσίες για την τοποθέτηση του δεματοποιητή, η μια στην Παναγίτσα Λεβιδίου, περίπου 35 στρεμμάτων  και η άλλη στην περιοχή Ράχες Νεοχωρίου, 18 στρεμμάτων.

Αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την τελική επιλογή του χώρου.

Βιοαέριο

Σχετικά με την υπό κατασκευή επιχείρηση βιοαερίου στη θέση «Μπέλμπερη», απαντώντας σε επερώτηση του κ. Πετρακου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε το σώμα ότι το θέμα βρίσκεται στην Ειδική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος από την οποία αναμένεται το πόρισμα, ενώ υπάρχει χρόνος για προσέγγιση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τότε θα υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επένδυση που βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη, στη διαδικασία της οποίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει παρέμβει καθόλου έως τώρα σημείωσε καταλήγοντας «Υπήρξε ήδη συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία για να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο επί της ΜΠΕ».

Ημερίδα Επιμελητηρίου

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, διοργανώνει ημερίδα για την παρουσίαση των προγραμμάτων: «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών» και «Εθνικό Αποθεματικό Απρόβλεπτων»  σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας, (Καλαμάτας 113, 22100 Τρίπολη). Η παρουσίαση θα γίνει από την Υπεύθυνη του Προγράμματος για τον «Εκσυγχρονισμό Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών», κ. Μάγδα Πετροπούλου και από την Υπεύθυνη του Προγράμματος αυτού κ. Αθανασία Τσακαλογιάννη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τον ΕΦΕΠΑΕ

Καταγγέλλουν

Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, το παράρτημα Αρκαδίας της   Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, με ανακοίνωσή καταγγέλλει ως «εγκληματικές»  τις  ενέργειες της Ατλαντικής Συμμαχίας που: «δεν έχουν τέλος μέχρι και σήμερα». Για να συμπληρώσει πως: « Μετά την ωμή και βάρβαρη επέμβασή τους στη Λιβύη το 2011 έχουν στόχο, αυτή τη φορά, τους λαούς της Συρίας και του Ιράν. Η Ελληνική κυβέρνηση μπαίνει, όλο και πιο ενεργά, σ’ αυτόν το φαύλο κύκλο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Για να εμποδίσουμε τα νέα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ, καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ώστε να ενταθεί η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε».

Ανακύκλωση ΕΟΣ

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, ο πρώτος συλλογικός φορέας της πόλης μας που ξεκίνησε την ανακύκλωση και με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο του σκουπιδότοπου (που θα έπρεπε να είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα εδώ και χρόνια) καλεί τους φίλους και συμπολίτες να εντείνουν την προσπάθεια τους για ανακύκλωση. «Η ανακύκλωση θα πρέπει να είναι κάτι το αυτονόητο για όλους μας. Όταν το επιτύχουμε αυτό, θα δούμε τα σκουπίδια που παράγουμε να μειώνονται δραματικά αλλά ακόμα και για αυτά που απομένουν υπάρχουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΣ Τρίπολης.

Πορείες

Δυο ορειβατικές πορείες διοργανώνονται την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012. Η μία από τον  Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης, με  εξόρμηση στην κορφή του Μαινάλου «Κλινίτσα». Η διαδρομή είναι διάρκειας 4 (τεσσάρων) ωρών και δυσκολίας Α+ (εύκολη).

Η άλλη από το  Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων μαζί με τον ΕΟΣ Αχαρνών, τον ΕΟΣ Σπάρτης  και τον  ΕΟΣ Καλαμάτας, με  διάσχιση της περιοχής  από Καρδαρά προς Ομορφόσταλο,  Σκυλόχορτο και  κατάληξη στο Ροεινό. Η πορεία είναι εύκολη και θα έχει διάρκεια 4 ώρες.

Χαμογελάτε

– Πώς λέγεται η γυναίκα που ανά πάσα στιγμή γνωρίζει που βρίσκεται ο άνδρας της;
– Χήρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *