ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. Είμαστε ο κλάδος που σήμερα εξυπηρετεί τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με άμεσα ραντεβού και αυθημερόν αποτελέσματα.

Αθήνα 08/02/2012

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Έχει παρέλθει μια δεκαετία από την υπογραφή του Π.Δ. 84/2001, η εφαρμογή του οποίου, με τους περιορισμούς που περιείχε, κατάφερε να σταματήσει την ανάπτυξη των μονάδων Π.Φ.Υ. και για την ακρίβεια όσων εξ΄ αυτών οι κάτοχοί τους σεβάστηκαν τους νόμους, τα Π.Δ/τα και τις αποφάσεις των υπουργών και των δικαστηρίων. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που το πεδίο ήταν ελεύθερο, σε κάποιους επιτήδειους που με διάφορα τεχνάσματα νομιμοφάνειας και την ανοχή τόσο των κρατικών υπηρεσιών όσο και των ιατρικών συλλόγων παρέκαμπταν διατάγματα και νόμους. Την ίδια στιγμή που η δευτεροβάθμια περίθαλψη μπορούσε νομίμως και χωρίς κανένα περιορισμό, να δραστηριοποιηθεί και στον χώρο της Π.Φ.Υ. με τις ευλογίες και ενίοτε παροτρύνσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, αλλά και με την εκκωφαντική σιωπή σχεδόν όλων των θεσμικών οργάνων του ιατρικού σώματος.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, με ψηφισμένο τον Ν. 3919/11 που απελευθερώνει τα κλειστά επαγγέλματα και τις υπηρεσίες και παρά τις δικές σας ερμηνευτικές εγκυκλίους προς τις δημόσιες αρχές για τη σωστή εφαρμογή του νόμου, κάποιοι που όλα αυτά τα χρόνια εμπόδιζαν επιλεκτικά την πρόοδο και την ανάπτυξη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στην Π.Φ.Υ., έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν πάλι τις εξελίξεις και να έχουν παγώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης όλων των μονάδων που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ακόμη και των απλών ιατρείων, δημιουργώντας προβλήματα στην εύθραυστη λειτουργία των μονάδων αυτών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται σκέψεις και ενέργειες για παρεμβάσεις που οδηγούν ξανά σε νέους περιορισμούς, σε όσους δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν σ’ αυτόν τον τομέα υγείας.

Τα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα ήταν πάντοτε και παραμένουν πρωταγωνιστές και αρωγοί σε όσες αλλαγές στόχευαν στην εξυγίανση και βελτίωση του χώρου παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. . Άλλωστε υπήρξαμε ο μοναδικός κλάδος από το χώρο της υγείας που ταχθήκαμε υπέρ της άμεσης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. . Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που με τις απόψεις και προτάσεις του, προσπαθεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στην Π.Φ.Υ., σε πιο αξιόπιστα και πιο ποιοτικά επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας με παράλληλο έλεγχο και μείωση των δαπανών.

Είμαστε ο κλάδος που σήμερα εξυπηρετεί τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με άμεσα ραντεβού και αυθημερόν αποτελέσματα. Είμαστε ο κλάδος που αν επισκεφθείτε μονάδες μας θα διαπιστώσετε ιδίοις όμασι τους ασφαλισμένους να σας ευγνωμονούν που με μία ελάχιστη συμμετοχή (με 0,40€ για μία Γενική αίματος, 0,60€ για ακτινογραφία, με 1,20€ για υπέρηχο, με 2,40€ για μαστογραφία, με 10,70€ για μία αξονική και με 35,50€ για μία μαγνητική) μπορούν άμεσα και όχι σε δύο μήνες να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να σταθούν σε ουρές για την έγκρισή τους, χωρίς να περιμένουν άλλους δύο μήνες για να πάρουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους από το ΙΚΑ. Και σας ευγνωμονούν γιατί κάνατε το αυτονόητο. Τους δώσατε το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πρόσφατα υπογράψαμε ως Σύνδεσμος την σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποδεχόμενοι μειώσεις επί καθηλωμένων τιμών εδώ και 20 χρόνια, που φθάνουν έως και 20%. Αντιλαμβανόμεθα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και στηρίζουμε τη προσπάθεια αυτή με πράξεις, χρηματοδοτώντας την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα «λεφτά φτάνουν» που έχει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αρκεί να ελεγχθεί το σύστημα και η συνταγογράφηση. Αν ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τηρηθεί και συγχρόνως προσμετρήσετε τη μείωση των δαπανών του ΙΚΑ από αντιδραστήρια και αναλώσιμα θα έχετε επιτύχει τεράστια επιτυχία για τον οικονομικό εξορθολογισμό του συστήματος με ταυτόχρονη αύξηση της ευαρέσκειας των πολιτών.

Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι αποτελούμε μια σημαντική διάσταση στο χώρο της υγείας που ήμασταν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη από πλευράς πολιτείας, εξαιτίας των οργανωμένων συμφερόντων. Οφείλετε λοιπόν να προχωρήσετε άμεσα, με τόλμη και παρρησία, στην ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας, με την έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και θα καθορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τους όρους και προϋποθέσεις καθώς και την διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας φορέων παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ., για να μπορέσει και ο κλάδος αυτός της Εθνικής Οικονομίας, να προοδεύσει και να γίνει ανταγωνιστικός, προς όφελος της χώρας και του λαού της και να υπηρετήσει στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, το Δημόσιο συμφέρον.

Εξάλλου δεν θα κουραστούμε να το λέμε και να αφυπνίζουμε συνειδήσεις, ότι άλλο είναι η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος που είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πολίτη που έχει πτυχίο ιατρικής και άλλο είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του οιουδήποτε πολίτη, ιατρού ή μη ιατρού, να δραστηριοποιείται και στην Π.Φ.Υ., όπως συμβαίνει στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και σε τόσες άλλες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής της χώρας.

Κλείνοντας, σας ζητούμε να μας δεχθείτε σε ακρόαση, όπως εξάλλου και δημοσίως έχετε δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό, για να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και προτάσεις μας, σ’ αυτό και σε άλλα θέματα, πιστεύοντας στη δυναμική και στην κρίση σας.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Βουγιούκας                            Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος                                Βιοχημικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *