Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας. Εισήγηση για την Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ

Κέρκυρα 8-2-2012

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Στη κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται ο ιατρικός κόσμος, στη κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οφείλουμε να πολεμήσουμε συντεταγμένοι και ενωμένοι απέναντι σ’αυτή τη τακτική που μας επιβάλλουν.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας ξεκίνησε έντονες διαμαρτυρίες με εξώδικες δηλώσεις τις οποίες σας έχουμε κοινοποιήσει.
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Δεν θυμώνουμε γιατί είμαστε αδύνατοι αλλά γιατί μας πνίγει το άδικο και επιτέλους πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Μελετώντας την απάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κος Βουδούρης μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του ΠΙΣ στις 19-1-12, επειδή μένουμε έκπληκτοι όταν   δηλώνει ότι ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας τους «αδικούμε» και παρεμποδίζουμε με τις αντιδράσεις μας την ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αναρωτιόμαστε πλέον έντονα   μήπως θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσουμε μία ενημέρωση όχι μόνο του ιατρικού κόσμου αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας;
Έχει συσταθεί ένα σύστημα που το ονόμασαν ΕΟΠΥΥ, χωρίς να εισακουστούμε, με αδιαλλαξία και αναλγησία τέτοια που δεν μας άφηνε κανένα περιθώριο διαλόγου και οδηγήθηκε ο ιατρικός κόσμος και η υγεία του απλού πολίτη –  ασφαλισμένου στην εξαθλίωση.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής Διοικητή τον κο Βουδούρη συμμετέχουν μέλη τα οποία ήταν Πρόεδροι ασφαλιστικών ταμείων (ο κος Βουδούρης πρώην Πρόεδρος του ΟΑΕΕ). Είναι οι συμμετέχοντες αυτοί που αξιοποίησαν και τοποθέτησαν επενδυτικά τα χρήματα των ασφαλισμένων και τα αποθεματικά οδηγώντας το ασφαλιστικό σύστημα σε πλήρη σύγχυση?
Διότι, χωρίς οποιαδήποτε λογική εξήγηση ή αυτοκριτική για τα δικά τους πεπραγμένα  έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα με την επιθετική στάση απέναντι στους γιατρούς και τις εξευτελιστικές αμοιβές και όρους ένταξης στον ΕΟΠΥΥ.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και  οι κυβερνητικές  επιλογές,  απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες καταστροφικές. Aς θυμηθούμε τις διαρκείς υπαναχωρήσεις στη λήψη μέτρων βιωσιμότητας ( μέτρα Γιαννίτση που ακυρώθηκαν κλπ).
Δεν είναι λοιπόν  σε καμία περίπτωση οι γιατροί αυτοί που κατέρρευσαν το σύστημα υγείας της χώρας μας. Aντίθετα οι γιατροί το συντήρησαν και το συντηρούν μέχρι σήμερα  ακόμα και με δικές τους θυσίες.  Γιαυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον επιχειρούμενο πλήρη ευτελισμό του γιατρού. Oφείλουμε να αντισταθούμε για να μη μας καταλήξουν  τα εξιλαστήρια θύματα της υπόθεσης.
Kαι αυτό έχουμε την υποχρέωση  εμείς οι γιατροί να δώσουμε να το καταλάβουν όλοι.
Αυτές είναι οι θέσεις αγαπητοί συνάδελφοι του ιατρικού συλλόγου μας και θα θέλαμε να αρχίσουμε όλοι μαζί αυτή την αντεπίθεση μήπως και αλλάξουν τακτική προς όφελος της κοινωνίας και των ασφαλισμένων της αλλά και για την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του υγειονομικού στη παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην υγεία.
Μένουμε σταθεροί στις γενικές αποφάσεις του ΠΙΣ, στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ και ΖΗΤΑΜΕ για τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς:
1.    Να εναντιωθούμε όλοι μας στη μείωση των ήδη χαμηλών μισθών καθώς και στη κατάργηση του ειδικού μισθολογίου
2.    Ζητάμε τη προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού για τη κάλυψη των θέσεων και είμαστε αντίθετοι στη μείωση των κλινών που σκοπό έχει να δικαιολογήσει και τη μείωση του ιατρικού προσωπικού
3.    Να εξασφαλιστεί η επαρκής εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών (που στη πράξη έχει καταργηθεί) καθώς επίσης και να ξαναδοθεί η δυνατότητα σφραγίδας στους ανωτέρω. Επίσης, να μην αποζημιώνονται οι εφημερίες τους από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αλλά από το κρατικό προϋπολογισμό αφού οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι η ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ.
4.    Να μην καλύπτουν τις ανεπάρκειες αυτού του κακοσχεδιασμένου ΕΟΠΥΥ

Σε ό,τι αφορά τους Ελευθεροεπαγγελματίες Γιατρούς ΖΗΤΑΜΕ:
1.    Την εφαρμογή της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ
2.    Αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση των γιατρών που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Είμαστε αντίθετοι στη πάγια αντιμισθία. Οι αμοιβές να είναι σύμφωνα με τις επίσημες διαμορφούμενες τιμές που θα χρεώνουν τα νοσοκομεία στα απογευματινά ιατρεία με γιατρούς του ΕΣΥ.
3.    Ελεύθερη Επιλογή Γιατρού από τον Ασθενή. Ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τον αφαλισμένο με την αμοιβή που θα αναγνωρίσει κατά πράξη και περίπτωση στους συμβεβλημένους γιατρούς καθώς επίσης να αποδίδεται στον ασφαλισμένο η αμοιβή για παρακλινικές εξετάσεις έχοντας ή όχι παραπεμπτικό από συμβεβλημένο γιατρό.
4.    Τροποποίηση του άρ.15 του ΕΟΠΥΥ για τη δυνατότητα συνταγογράφησης και θεραπευτικών – υγειονομικών υλικών (διαβητολογικά βοηθήματα, οπτικά, γυαλιά οράσεως, ορθοπεδικά) σε όλους τους πιστοποιημένους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
5.    Να ανακληθεί η εγκύκλιος του Υπουργού κ. Λοβέρδου που παραχωρεί τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους επιχειρηματίες.

Για τους Νέους Γιατρούς ΖΗΤΑΜΕ να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας.

Ακόμα, να εφαρμοστεί η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής αφού στο  Νόμο ΕΟΠΥΥ και  άρ. 9, άρ.13 , άρ.17 μας τη καταργούν.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Αλέξιος Μαρτζούκος                        Σπυρίδων Μάστορας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *