ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ- Γιατροί: Εγκλημα πολέμου(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ  Για «αλλόγιστη αλλά και σχεδιασμένη επίθεση κατά της υγείας των διαδηλωτών, και όχι μόνο με στόχο τη φίμωσή τους και τον εκφοβισμό της κοινωνίας». Για «αναιτιολόγητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον της ειρηνικής συγκέντρωσης Ελλήνων πολιτών». Για «αμφιβόλου σύστασης, νομιμοποίησης της χρήσης, προέλευσης των χημικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν». Αλλά και για «επίθεση των ΜΑΤ σε ιατρεία, που σε εμπόλεμες καταστάσεις θεωρείται έγκλημα πολέμου».

Με τις παραπάνω φράσεις κατηγορεί την «επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση» για τη χθεσινή αστυνομική εκτροπή ο ιατρικός κόσμος της χώρας. Και συγκεκριμένα, σε ανακοινώσεις τους, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Ποινική δίωξη

Ζητούν δε η εισαγγελική Αρχή, ενεργώντας αυτεπαγγέλτως, να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, αλλά και να ελεγχθεί η ποιότητα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν για τυχόν επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία.

«Σε ποιες, πέρα του αυτονόητου, ενέργειες προέβη ο υπουργός Υγείας για να προστατέψει την υγεία των διαδηλωτών;», διερωτάται η ΕΙΝΑΠ. «Η επίθεση αυτή δεν σεβάστηκε ούτε το υγειονομικό προσωπικό που σκληρά πάλευε να βοηθήσει, στο ιατρείο του μετρό, όσους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη. Στους πολέμους -και στους πιο σκληρούς- παρέχεται προστασία στους υγειονομικούς και υπάρχει σεβασμός των αρρώστων και των τραυματιών. Αυτό όμως έλειπε χθες και αποτελεί ντροπή για την αστυνομία και την πολιτική ηγεσία της».

«Σε εμπόλεμες καταστάσεις τυχόν επίθεση σε ιατρεία θεωρείται έγκλημα πολέμου», γράφουν στην από κοινού δήλωσή τους ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, και ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Γιάννης Μπασκόζος: «Χθες, οι πραίτορες του κ. Παπουτσή εισέβαλαν πετώντας δακρυγόνα και βόμβες κρότου στα ιατρεία που είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος και την ώρα εκείνη περιέθαλπαν τραυματίες».

Για «ρίψη χημικών σε μεγάλη ποσότητα και επαναληπτικότητα και επιθετικότητα που συνέπεια είχε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και σωματικές βλάβες» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Η πρόεδρος του ΙΣΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προέβη τηλεφωνικά σε έντονα διαβήματα στο γραφείο του προϊσταμένου του Γενικού Αρχηγείου της Αστυνομίας, αφού δεν κατάφερε να βρει κανέναν του υπουργείου Υγείας (υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα) στο τηλέφωνο και ζήτησε άμεση παύση της ρίψης χημικών, που δημιουργούσαν προβλήματα στους πολίτες, καθώς επίσης και δημιουργία διαδρόμου ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη πρόσβαση οχημάτων του ΕΚΑΒ και η μεταφορά στα νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών από το ιατρείο στο μετρό του Συντάγματος.

7 κουτιά χημικά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προσθέτει ότι έχει αποστείλει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά 7 κουτιά με χρησιμοποιημένες χημικές ουσίες από το ιατρείο του Συντάγματος, για περαιτέρω έλεγχο των χημικών αυτών για την υγεία των πολιτών και σχετικές ενέργειές του.

Για «χρήση βίας σε ειρηνική διαδήλωση, που εξυπηρετεί ύποπτες σκοπιμότητες» κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών. Ο ΦΣΑ ζητεί λεπτομέρειες για τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν (τρόπος χρήσης, ημερομηνία λήξης, προέλευση, τρόπος εισαγωγής, νομιμοποίηση της χρήσης τους) και εκφράζει αποτροπιασμό για την ευρύτατη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών. *

 

Εκατόν είκοσι πέντε άτομα αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, λόγω των χθεσινών επεισοδίων στο Σύνταγμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συμπολίτες μας που είτε διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ ή προσήλθαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνοι τους.

Μόνο δύο από αυτούς εισήχθησαν στο «Γ. Γεννηματάς», ο ένας ανήλικος (15 χρόνων), για προληπτικούς λόγους.

«Το πρόβλημα που εμφανίστηκε το απόγευμα στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα με τους εγκλωβισμένους πολίτες αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με την Αστυνομία», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Τα άτομα μεταφέρθηκαν από τη στάση του μετρό στο Σύνταγμα σε αυτή του Μεγάρου Μουσικής, όπου τους παρελάμβαναν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, προκειμένου να τους διακομίσουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Γύρω στις 19.30 άρχισε να εμφανίζεται μια νέα τεχνητή όψη του προβλήματος. Στις εγκαταστάσεις του μετρό στο Σύνταγμα εισέρχονταν άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια, στη συνέχεια άρχισαν να διακινούνται ειδήσεις περί δήθεν εγκλωβισμένων, στους οποίους και προσέφεραν “υπηρεσίες”. Ορισμένοι συνδικαλιστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν “κλίμα” χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ».

Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ παρέμειναν στο χώρο έως 00.20 σήμερα, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του μετρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *