Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Ψήφισμα της έκτακτης Γ.Συνέλευσης

Αυτή την περίοδο τα προβλήματα της Υγείας έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Ιατρικών Συλλόγων και της ΟΕΝΓΕ για τον ΕΟΠΥΥ. Η αντίδραση των γιατρών στα σχέδια διάλυσης της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης των ασφαλισμένων και της πλήρους απαξίωσης του ιατρικού έργου, είναι καθολική.
Την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θριαμβολογεί για τις δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με εγκληματικές ελλείψεις υλικών, φαρμάκων και μέσων, που εμποδίζουν ή καθιστούν επικίνδυνη πολλές φορές ακόμα και τη στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των αρρώστων.
Στην ΠΦΥ με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ εκμηδενίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Η αντίθεσή μας σ’ έναν ΕΟΠΥΥ που προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, που οδηγεί στον αποκλεισμό γιατρών και που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, είναι αταλάντευτα σταθερή. Είναι πλέον φανερό πως η κατάκτηση και κατοχύρωση των δίκαιων αιτημάτων του ιατρικού κόσμου με διασφάλιση της δωρεάν ευχερούς πρόσβασης όλων των πολιτών σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, απαιτεί να ηττηθεί η αντικοινωνική αντιμνημονιακή πολιτική, που αποσκοπεί στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, καθώς και στην παράδοση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας.
Πιστεύουμε πως η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πως οι δημόσιες κοινωνικοασφαλιστικές δομές πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν, όχι μόνο για τη δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες, αλλά και για την προοπτική απασχόλησης των γιατρών και ιδιαίτερα των νέων.
Θεωρούμε αναγκαία την επικράτηση ενός πνεύματος κοινωνικής ευθύνης κατά την άσκηση της ιατρικής, θεματοφύλακας της οποίας πρέπει να είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Επιστημονικές Ενώσεις των γιατρών. Θεωρούμε απαραίτητο τον έλεγχο με βάση επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία και δεν δεχόμαστε την αυθαίρετη μονομερή άσκηση ελέγχου από διοικητικά όργανα του ΕΟΠΥΥ.
Επικαιροποιώντας το διεκδικητικό πλαίσιο της Ιατρικής Κοινότητας εν όψει των αναμενόμενων περαιτέρω εξελίξεων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ζητά επιτακτικά:
1.    Την ανατροπή του απαράδεκτα χαμηλού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και των Δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Να σταματήσουμε τις αλόγιστες και εγκληματικές περικοπές.
2.    Την ανάκληση  της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου που οδηγεί νομοτελειακά τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών σε πλήρη απαξίωση και κατάργηση.
3.    Την καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου.
4.    Την ανάκληση της 2456/3-11-2011 ΚΥΑ που αφορά τον  Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και τις αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών, καθώς  και την επαναδιατύπωσή της σύμφωνα με τις προτάσεις της Ιατρικής Κοινότητας.
5.    Την άμεση νομοθετική ρύθμιση απόδοσης των  ιατρικών  οφειλών  του ΟΠΑΔ και απόδοση  των οφειλομένων ποσών  που παρακρατούνται από ΟΠΑΔ και λοιπούς Οργανισμούς στους δικαιούχους γιατρούς .
6.    Την ανάκληση της 141282/21-12-2011 εγκυκλίου του Υπουργού Υγείας που επισημοποιεί την  ασύδοτη απελευθέρωση του ιατρικού  επαγγέλματος, εκχωρεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  στα  επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών και ακυρώνει την θεσμική υπόσταση των Ιατρικών Συλλόγων. Είναι ώρα το ιατρικό κίνημα να διεκδικήσει και να επιβάλλει την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας σε οποιονδήποτε, εκτός από αυτοαπασχολούμενους γιατρούς  και συνεταιρισμούς γιατρών.
7.    Την διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών και υπηρεσιακών δικαιωμάτων των γιατρών που υπηρετούν μέχρι σήμερα στις μονάδες Υγείας του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  και την άμεση έκδοση  ΚΥΑ, για την κατοχύρωση των οργανικών ιατρικών θέσεων που καλύπτονται από γιατρούς με σύμβαση αορίστου χρόνου.
8.    Την διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, την εξασφάλιση ασφαλούς και επαρκούς λειτουργίας όλων των νοσοκομείων της χώρας, την διασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής  υπόστασης των πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και την κατοχύρωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου, καθώς και των κονδυλίων για ασφαλή εφημέρευση. Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη όσον συναδέλφων έχουν κριθεί.
9.    Την περιφρούρηση της κατάκτησης της ελεύθερης συνταγογράφησης και αναγραφής παραπεμπτικών απ’ όλους τους συναδέλφους.
10.     Την διασφάλιση της συνεργασίας των αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών γιατρών με το κοινωνικόασφαλιστικό σύστημα, που θα καλύπτεται από συλλογική σύμβαση, με σωστή τιμολόγηση των εξετάσεων και των πράξεων, μακριά από εξευτελιστικές τιμολογήσεις, αλλά και από εξόφθαλμες υπερτιμολογήσεις. Η θέσπιση ανωτάτου ορίου (πλαφόν) πρέπει να διεκδικηθεί και να κατοχυρωθεί νομοθετικά.
11.     Την στήριξη των αιτημάτων των νέων γιατρών για ισότιμη πρόσβαση στο επαγγελματικό πεδίο και την δυνατότητα εξειδίκευσης και  εκπαίδευσης χωρίς άδικους φραγμούς.
12.     Το Υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρήσει σε θεσμοθέτηση εξωπραγματικών αντικειμενικών κριτηρίων, που θα καταστήσουν απαγορευτική την  άσκηση της ιατρικής.
13.    Την αποτροπή της ένταξης του κλάδου υγείας του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού και Νομικού Ελέγχου του Ασφαλιστικού μας Ταμείου.
14.    Την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *