Νέα από Αρκαδία.Ανεπιθύμητα πρόσωπα

Δεν αποτελεί πλέον  αξιοσημείωτο γεγονός το «αλεύρωμα» των πολιτικών που συνέβη προχθές, ανήμερα της Υπαπαντής, στην Καλαμάτα, από αγανακτισμένη γυναίκα. Το προ εβδομάδων  επεισόδιο εναντίον του κ. Κωνσταντινόπουλου και άλλων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος σε καφετέρια της Αθήνας, ή του κ. Χατζηδάκη παλαιότερα, όπως και οι διάσπαρτες δημόσιες αποδοκιμασίες πολιτικών, έδειχναν και δείχνουν καθαρά την τάση. Οι περισσότεροι πολιτικοί, που με τα καμώματά τους και την εμφανή ανικανότητά τους μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, είναι πλέον  ανεπιθύμητα πρόσωπα. Η πολιτική ελίτ θεωρείται από όλους ως η πραγματικά υπεύθυνη για την δραματική επιδείνωση ή και καταστροφή της δικής μας ζωής. Και ως τοιαύτη δεν εξαγνίζεται όσες καταδίκες και αν υπάρξουν  από τα  κόμματα τα οποία τα οποία τους στεγάζουν και τα οποία  ή δεν έχουν καταλάβει τίποτα ή σαν στρουθοκάμηλοι βάζουν το κεφάλι στην άμμο.

Το φαινόμενο ωστόσο είναι ανησυχητικό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, καθότι επαναλαμβανόμενο μπορεί να καταστεί επικίνδυνο. Είναι εδώ, είναι παρόν, το παρακολουθούμε, το καταγράφουμε.

«Η ανομία παρεισφρέει όπου απουσιάζει η πολιτική. Το κενό εκμεταλλεύονται διάφοροι», υποστήριζε πρόσφατα έμπειρος πολιτικός του προοδευτικού χώρου. Και στα καθ’  ημάς η πολιτική είναι τραγικά απούσα. Με τη φοροδιαφυγή στα  ύψη, την ατιμωρησία των πολιτικών και για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου  να κραυγάζει, τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, παρότι εμφανή και από συγκεκριμένα πρόσωπα,  να βρίσκεται στο απυρόβλητο των ελεγκτικών μηχανισμών και της καταδίκης, ήταν θέμα χρόνου να φθάσουμε στα ακραία αυτά γεγονότα..

Γι αυτό,  «όσο οι διαρκείς συμπλοκές υποθάλπουν την ακυβερνησία άλλο τόσο η ακυβερνησία ενισχύεται από μια πολιτική ηγεσία που δεν μπορεί να επιβάλλει ένα πρόσωπο δίκαιο και συγκροτημένο.

Η απάντηση στα εξεγερμένα ένστικτα δεν είναι επίσημες ανακοινώσεις αγανάκτησης που αντιμετωπίζουν τη χιονοστιβάδα της αποδοκιμασίας σαν παραβατική συμπεριφορά και μόνο.

Η συσσωρευμένη ένταση δεν διαλύεται με αυστηρούς τόνους και νουθεσίες. Οταν εκδηλώνεται οργή, δεν απομονώνεται. Αναχώματα χτίζει η παραγόμενη πολιτική, στον λόγο και στην πράξη». Μ. Κατσουνάκη.

Κρίση και διατροφή

Μπορεί η οικονομική κρίση να αλλάζει τη διατροφική μας συμπεριφορά προς το χειρότερο; Η απάντηση είναι καταφατική. Και μας την έδωσε την περασμένη Τετάρτη η κ. Β. Δέδε, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος με μια εμπεριστατωμένη ομιλίας της στο Φιλοτεχνικό Όμιλο, όπου επισημάνθηκε   ότι η οικονομική κρίση έχει δραματικές επιπτώσεις στη διατροφή του οικονομικά πιο αδύναμου πληθυσμού, σαν τον δικό μας. Όπως δε ειπώθηκε, παρότι λογικό και   αναμενόμενο θα ήταν να υπάρξει μείωση βάρους στον πληθυσμό, βλέπουμε τη παχυσαρκία να παίρνει διαστάσεις, καθότι, σύμφωνα με μελέτη  επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το ψυχολογικό στρες από την οικονομική ανασφάλεια σε πολίτες οικονομιών ελεύθερης αγοράς μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Υποβάθμιση τροφίμων

Το επίπεδο της διατροφής των Ελλήνων απειλεί η οικονομική κρίση καθώς σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποβαθμίσει την ποιότητα των τροφίμων που προμηθεύεται ακόμα και αν αυτά αφορούν την διατροφή των παιδιών του. Αυτός δε είναι ο λόγος  που  οι επιστήμονες φοβούνται μια πιθανή έκρηξη παχυσαρκίας στη χώρα μας,  τη στιγμή που λογικά  θα περιμέναμε ότι η κρίση θα ήταν καλή ευκαιρία για «δίαιτα». Όμως, η αλήθεια είναι άλλη. Οι φθηνότερες διατροφικές επιλογές συχνότερα είναι και πιο ανθυγιεινές. Συνεπώς, η επιστροφή στο πρότυπο των παππούδων μας, με το Κυριακάτικο γεύμα να περιλαμβάνει κρέας και τις υπόλοιπες ημέρες όσπρια, λαχανικά και ψάρια, έχει πλέον αναγνωρισθεί παγκοσμίως για τα οφέλη του στη σωματική υγεία. Η Μεσογειακή Διατροφή προλαμβάνει πολλές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες μορφές καρκίνου.

Βιβλιοπαρουσίαση

Στα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 η παρουσίαση του βιβλίου «Χωρίς Επιστροφή». Από τον Κέυνς στη Θάτσερ: Καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός,  των Χρήστου Λάσκου και Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Προς τούτο θα μιλήσουν ο εκ των συγγραφέων του βιβλίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος,
καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών,
και η Αναστασία Πέτρου, Λέκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μαγκάλια

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση που διέρχεται η χώρα, επανέφεραν σε πολλά σπίτια τις ξυλόσομπες και τα μαγκάλια με τα κάρβουνα, σαν πρόσφορο και οικονομικό σύστημα θέρμανσης. Θύμα αυτής της κρίσης φαίνεται πως είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο 86χρονος Χρήστος και η 85χρονη Μαρία Δημούλη, που βρέθηκαν νεκροί στο χωριό Ράφτη Γορτυνίας, από τις αναθυμιάσεις που εξέπεμπε  το αναμμένο μαγκάλι με κάρβουνα, που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν. Η εγκληματική ενέργεια αποκλείστηκε.

ΔΣ Ορφέα

Το νέο ΔΣ του Ορφέα Τρίπολης για τα επόμενα δυο χρόνια, που συγκροτήθηκε σε σώμα, από τα νεοεκλεγέντα μέλη, μετά τις αρχαιρεσίες της 29ης Ιανουαρίου 2012, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Γιώργος Ναστόπουλος  Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Φωτόπουλος Γραμματέας: Δημήτρης Χρονόπουλος Ταμίας: Κοσμάς Αρτόπουλος Έφορος: Γιώργος Καπάνταης Βοηθός Γραμματέα: Νικόλαος Καπετάνος Βοηθός Εφόρου: Μαριλένα Κουζίνη

Διαπανεπιστημιακή συνεργασία

Την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη κοινή συνεδρίαση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου με στόχο την προώθηση  των διαπανεπιστημιακών συνεργασιών και την υλοποίηση του πρωτοκόλλου συναντίληψης μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Κύρια αντικείμενα της συνεδρίασης θα είναι: H από κοινού κατάρτιση ερευνητικών/επιστημονικών προγραμμάτων και η συμμετοχή των δύο Πανεπιστημίων σε προγράμματα αριστείας και καινοτομίας Η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ζητήματα πολυεδρικότητας και διαπανεπιστημιακών-διατμηματικών δικτύων. Η συμμετοχή των δύο Πανεπιστημίων σε διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Χαμογελάτε

Σύντομο ανέκδοτο, στην εποχή της Ανγκελα και των χρηματοπιστωτών της αλλά και των εγχώριων τραπεζιτών του αμείωτου κέρδους (για την ιστορία, αγρεύτηκε από την εκπομπή «Κόκκινο Μοτοσακό» του Bήμα FM):

Συναντιούνται στον δρόμο, σήμερα, δύο δόντια. Γυρίζει το ένα και λέει στο άλλο: «Α ρε τραπεζίτη!». Και το δεύτερο του απαντάει: «Α ρε κουφάλαααα!». Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *