Μία στις τρεις πλαστικές στο ΕΣΥ είναι παράνομη !


Την ώρα που η οικονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και των Ελλήνων ασθενών, κλινικές επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής σε δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κερδοφόρες προσωπικές επιχειρήσεις
Ενημερώθηκε: 06.02.2012 // 09:41
Μία στις τρεις πλαστικές στο ΕΣΥ είναι παράνομη !

Αλυσίδα… Κέντρων Αισθητικής εντός του ΕΣΥ εντόπισαν οι αρμόδιοι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας! Εκατοντάδες παράνομες πλαστικές επεμβάσεις έχουν διενεργηθεί στα Τμήματα  Πλαστικής Χειρουργικής των νοσοκομείων ΚΑΤ και «Γ. Γεννηματάς», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την ώρα που η οικονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και των Ελλήνων ασθενών, κλινικές επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής σε δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κερδοφόρες προσωπικές επιχειρήσεις καλλωπισμού και αισθητικής.

Μάλιστα,  φαίνεται πως η… αλυσίδα των Κέντρων Αισθητικής έχει πολλούς κρίκους. Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ξεσκονίζουν επίσης τα αρχεία των Τμημάτων Πλαστικής Χειρουργικής στα νοσοκομεία «Θριάσιο» στην Ελευσίνα και «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη έπειτα από καταγγελίες για παράνομες πλαστικές επεμβάσεις αμιγώς αισθητικού χαρακτήρα που διενεργούσαν γιατροί του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, και όπως αποκάλυψε ο έλεγχος των αρμοδίων στο ΚΑΤ, μία στις τρεις πλαστικές επεμβάσεις είναι παράνομη. Συνολικά 302 χειρουργικές επεμβάσεις διενεργήθηκαν το περασμένο έτος στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του μεγαλύτερου τραυματιολογικού κέντρου της χώρας. Ωστόσο, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι 98 εξ αυτών είχαν αμιγώς κοσμητικό / αισθητικό χαρακτήρα. Αναλόγως, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»: από τις 967 πλαστικές επεμβάσεις που έγιναν στην κλινική της Πλαστικής Χειρουργικής, οι 260 διαπιστώθηκε ότι απέχουν μακράν από τις επιτρεπτές επανορθωτικές επεμβάσεις και χαρακτηρίστηκαν  από τους ειδικούς ως αυστηρά αισθητικές.

Υπό ποιους όρους επιτρέπονται οι πλαστικές επεμβάσεις

Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει σαφώς το πλαίσιο λειτουργίας των Τμημάτων Πλαστικής Χειρουργικής. Οι κοσμητικές επεμβάσεις επιτρέπονται στο ΕΣΥ εφόσον έχουν συνοδευτική θεραπευτική χρήση, δηλαδή καλύπτουν αμιγώς ιατρικά προβλήματα των ασθενών.  Έτσι, λόγου χάρη, επιτρέπονται οι επεμβάσεις στήθους σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή ή οι επεμβάσεις στη μύτη όταν υπάρχει σημαντική δυσχέρεια στην αναπνοή λόγω διαφράγματος, οι επεμβάσεις λόγω εγκαυμάτων κοκ. Επίσης, οι αισθητικές επεμβάσεις επιτρέπονται για εκπαιδευτικούς λόγους στις κλινικές που  δίνεται η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής –αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% των συνολικών χειρουργικών πράξεων του νοσοκομείου.

Πως παράκαμπταν τον νόμο οι επιτήδειοι στο ΕΣΥ

Η… παρακαμπτήριος του αυστηρού νομικού πλαισίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμοδίων, είναι παραπλανητικές διαγνώσεις και παραπεμπτικά. Οι υποψήφιοι για πλαστική επέμβαση αισθητικής φύσεως εντός του ΕΣΥ δηλώνουν, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, κάποια πάθηση η οποία μπορεί να συνεπάγεται /ή και απαιτεί αισθητική επέμβασης και το κόστος της οποίας καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για παράδειγμα, όσοι θέλουν να κάνουν ρινοπλαστική (επέμβαση στη μύτη) δηλώνουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή κάταγμα ρινικού οστού. Για την ανόρθωση στήθους μπορεί να δηλώσουν ότι πάσχουν από υποπλαστικούς μαστούς. Η βλεφαροπλαστική δικαιολογείται και αποζημιώνεται ως  διόρθωση συγγενούς ανωμαλίας ή βλεφαρόπτωση εξαιτίας προϋπάρχουσας ασθένειας, όπως πχ η μυοπάθεια. Για την κοιλιοπλαστική αναφέρεται ότι αυτή επιβάλλεται για τη διόρθωση κήλης της λευκής γραμμής. Ακόμη και για το λίφτινγκ υπάρχει ιατρικός λόγος: δηλώνεται παράλυση ετερόπλευρη στο πρόσωπο που επιβάλλει την συγκεκριμένη επανορθωτική επέμβαση.

Επιβάρυνση για τα νοσοκομεία, φακελάκια για τους γιατρούς

Η (κατα)χρήση υλικών του ΕΣΥ και του δημόσιου χρήματος από τους πλαστικούς χειρουργούς των νοσοκομείων είναι η μία σημαντική παράμετρος της υπόθεσης. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η άλλη που αφορά ενδεχόμενο χρηματισμό των γιατρών του

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *