Στο φως ευαίσθητα… ερωτικά δεδομένα


Η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η δικαστική επίκληση στοιχείων από την ερωτική ζωή των διαδίκων, προκειμένου να στηριχθούν αγωγές διαζυγίου και να κριθεί η επιμέλεια του παιδιού
Η άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητήθηκε καθώς η ερωτική ζωή θεωρείται απαραβίαστη και κατά τη νομολογία των δικαστηρίων
Η άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητήθηκε καθώς η ερωτική ζωή θεωρείται απαραβίαστη και κατά τη νομολογία των δικαστηρίων

«Πράσινο φως» για τη δικαστική χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν την ερωτική ζωή, τις ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις του άλλου συζύγου ανάβει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), όταν έτσι μπορεί να κριθεί ο κλονισμός της έγγαμης συμβίωσης, ποιος πρέπει να έχει την επιμέλεια του παιδιού κ.λπ.

Η ΑΠΠΔ έδωσε σε δύο περιπτώσεις την άδειά της σε δύο γυναίκες να αξιοποιήσουν δικαστικά σε βάρος των συζύγων τους στοιχεία των ερωτικών τους προτιμήσεων που είχαν αντλήσει μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που χρησιμοποιούσαν από κοινού στο σπίτι και μέσα από ιστοσελίδες γνωριμιών.

Στη μία περίπτωση η σύζυγος διαπίστωσε έκπληκτη την ερωτική προτίμηση του εν διαστάσει πλέον συζύγου της για τους άνδρες, ενώ στην άλλη περίπτωση η σύζυγος εντόπισε στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή αρχεία με παιδικό πορνό, σαδομαζοχιστικού περιεχομένου κ.λπ.

Ετσι κινήθηκαν διαδικασίες για έκδοση διαζυγίου, για επιμέλεια παιδιών, ενώ έγιναν ακόμα και καταγγελίες στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με συνέπεια να ζητηθεί η άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για αξιοποίηση υλικού που προστατεύεται από τη νομοθεσία, αφού η ερωτική ζωή θεωρείται απαραβίαστη και κατά τη νομολογία των δικαστηρίων.

Δυνατότητα παρέμβασης
Η ΑΠΠΔ έκρινε ότι δεν μπορούσε κατ’ αρχήν να αναμειχθεί για στοιχεία αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή των συζύγων, αφού αφορούν δραστηριότητες αποκλειστικά προσωπικές, οικιακές, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο ν. 2472/97 για την επεξεργασία δεδομένων.

Ομως από τη στιγμή που τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν και επεξεργάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν για σκοπό έξω από την οικιακή – προσωπική χρήση, όπως είναι η διαδικασία έκδοσης διαζυγίου, τότε υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης της ΑΠΠΔ.

Και έκρινε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η χρήση των ερωτικών στοιχείων για να στηριχθούν αγωγές διαζυγίου, αλλά και για την αναγνώριση και υπεράσπιση δικαιωμάτων (επιμέλεια κ.λπ.) που αφορούν ανήλικο παιδί.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ
Το Ιντερνετ «πρόδωσε» τις προτιμήσεις τους

Στη μία περίπτωση η σύζυγος διαπίστωσε την ερωτική προτίμηση του συζύγου για άνδρες, μέσα από τους δύο φορητούς υπολογιστές της. Το επιβεβαίωσε και μέσα από ιστοσελίδες γνωριμιών που είναι προσβάσιμες για οποιονδήποτε γνωρίζει το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο σύζυγός της.

Μάλιστα, κατά τους ισχυρισμούς της, η ίδια γνώριζε το ψευδώνυμο με αφορμή τη δική τους σχέση, καθώς ήλθαν σε επαφή για πρώτη φορά μέσω ιστοσελίδας γνωριμιών και η σχέση τους κατέληξε σε γάμο. Τώρα τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε αγωγή και ανταγωγή διαζυγίου για να αποδειχθεί ο ισχυρός κλονισμός της έγγαμης συμβίωσης.

Στην άλλη περίπτωση, η σύζυγος υποστήριξε ότι πριν εγκαταλείψει ο σύζυγος το σπίτι, εκείνη αντέγραψε ολόκληρο τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, στον οποίο ο σύζυγος περνούσε πολλές ώρες «επισκεπτόμενος» το Διαδίκτυο, κάτι που της είχε προκαλέσει υποψίες ότι αναζητούσε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο εντοπισμός
Ετσι, βρήκε αρχεία με παιδικό πορνό, βίντεο, φωτογραφίες, με σαδομαζοχιστικό περιεχόμενο, φωτογραφίες και βίντεο του συζύγου με άσεμνο περιεχόμενο, φωτογραφίες της ανήλικης κόρης τους που ο σύζυγος είχε στείλει σε άτομα με τα οποία είχε σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες. Ακολούθησε παράδοση των αρχείων στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (που ερευνά την υπόθεση) και στην ΑΠΠΔ που επέτρεψε τη χρήση τους στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63612747

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *