ΠΙΣ.Απάντηση προς την Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αθήνα, 3-2-2012

Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. κατά την διάρκεια της 53ης Συνεδρίασης του Δ.Σ. , στις 31-1-2012, έλαβε γνώση άρθρου συντάκτριας της εφημερίδας σας. Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την απάντηση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Με έκπληξη διαβάσαμε σε άρθρο της κ Ελένης Πετροπούλου στις 28/1/2012, την απολύτως μεροληπτική και άδικη αναφορά στην στάση του ιατρικού σώματος απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.
Η στάση του ιατρικού κόσμου καθορίστηκε μέσα από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις έκτακτων γενικών συνελεύσεων, στις οποίες υπήρξε καθολική απόρριψη των σχεδίων της κυβέρνησης και απόφαση που καλεί όλους τους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε ατομικές, εξευτελιστικές για γιατρούς και ασθενείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά να αναμένουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για συλλογικές συμβάσεις τις οποίες διεκδικεί ο ΠΙΣ, προκειμένου να κατοχυρωθούν αξιοπρεπείς αμοιβές, ασφαλιστικά δικαιώματα και ρυθμίσεις ελέγχου και δικαιωμάτων για όλους τους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Προς τιμή τους οι συνάδελφοι σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις αποφάσεις όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας να συνταχθούν με τις αποφάσεις του ΠΙΣ.
Με βάση ποιά δεοντολογία αποκαλείτε «καρτέλ» γιατρούς αυτοαπασχολούμενους που ακολουθούν τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και αντιστέκονται στα σχέδια απαξίωσης και εξαφάνισης τους;
Τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ τις κατάργησε μονομερώς το υπουργείο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τις αντικαταστήσει με συμβάσεις έργου που προβλέπουν μηνιαίες αμοιβές 800-1500 ευρώ για τους γιατρούς, για κάλυψη έως 2500 ασφαλισμένων( αμοιβή χωρίς υπολογισμό του κόστους λειτουργίας ιατρείου, φόρου και εξόδων!!). Ασφαλώς  φανταζόμαστε πως γνωρίζετε ότι το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί οφείλουν δεδουλευμένα 16 μηνών στους συμβεβλημένους γιατρούς και αυτό από μόνο του αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στη συντάκτρια σας κ ΕΠ πως οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αφορούν αυτοαπασχολούμενους στο ιατρείο τους γιατρούς και όχι μισθωτούς, κάθε λογική λοιπόν «υποχρεωτικής» ένταξης  στον ΕΟΠΥΥ σημαίνει «επίταξη», πιστεύουμε δε πως δεν προτείνετε μια τέτοια λύση.
Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε θα μπορούσε (και θα όφειλε) να ενισχύσει τις δημόσιες και κοινωνικοασφαλιστικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, με σταθερή εργασιακή σχέση και αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Αντί γι αυτό πράττει το εντελώς αντίθετο. Διαλύει τις δημόσιες και κοινωνικοασφαλιστικές δομές, συμπιέζει τους αυτοαπασχολούμενους και στρέφει τα πάντα προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποτελεί ποιοτική τομή για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι μια μνημονιακή επιλογή που με μοναδικό στόχο την περιστολή των δημόσιων δαπανών υγείας, επιχειρεί να «στριμώξει» 9.5 εκ ασφαλισμένους σε ένα σύστημα με λιγότερους και χαμηλά αμειβόμενους γιατρούς και περιορισμένες παροχές για τους ασθενείς.
Σε αυτά τα σχέδια ο ιατρικός κόσμος θα αντισταθεί, όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Η συμπαράταξη με όλους τους εργαζόμενους είναι αναγκαία γιατί αν επικρατήσει η κυβερνητική λογική οι πολίτες θα αναγκάζονται τελικά να πληρώνουν από την τσέπη τους την ώρα της ανάγκης..
Απαιτούμε στα πλαίσια της αντικειμενικής ενημέρωσης των αναγνωστών σας, να δημοσιεύσετε την επιστολή απάντηση μας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα μας επιτρέψετε να ισχυριζόμαστε πως δεν σας ενδιαφέρει ο διάλογος και η αντικειμενική ενημέρωση, αλλά η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων απόψεων.
Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *