Νέα απο Αρκαδία.Προς οριστικές αποφάσεις

Τα χρονικά περιθώρια για την προσωρινή τακτοποίηση και αποκομιδή των σκουπιδιών, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Τρίπολης που βάζει λουκέτο στη χωματερή των Φιλικών, στενεύουν, όπως και ο χρόνος για την εκδήλωση μολύνσεων από τη διάχυσή τους περιορίζεται επικίνδυνα. Αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Στη  προχθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων με τον Περιφερειάρχη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες κατέστη σαφές ότι χωρίς την ταχεία τοποθέτηση δεματοποιητή, σε συγκεκριμένο χώρο για προσωρινή φύλαξη των απορριμμάτων, μέχρι την οριστική,  ολιστική διαχείριση από την Περιφέρεια, μέσω διεθνούς διαχωρισμού, που τρέχει αυτή τη στιγμή,  άλλη λύση δεν υπάρχει. Και τα πρόστιμα που θα επικρέμανται επί των κεφαλών μας από την ΕΕ από τον Ιούλιο και μετά, δεν είναι αστεία, ούτε προβλέπεται να  τα πληρώσει η κεντρική εξουσία, αλλά εμείς οι δημότες.

Αυτή τη στιγμή, με το περίστροφο στον κρόταφο, δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών για την αργοπορία και αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε στο θέμα, παρότι η κατάσταση βοούσε και οι αποφάσεις κεντρικά ήταν ειλημμένες εδώ και καιρό. Είναι, αντίθετα,  ώρα υπευθυνότητας και συνεργασίας όλων των δημοτικών παρατάξεων με τη δημοτική αρχή για την εξεύρεση χώρου τοποθέτησης δεματοποιητή, μετά και  την εκφρασθείσα υπόσχεση της Περιφέρειας για ταχεία χωροθέτηση και αδειοδότηση, ώστε να λειτουργήσει κανονικά και σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τη λειτουργία του.

Μπορεί κάποιες παρατάξεις να δυσανασχετούν και να έχουν καταθέσει την πρότασή τους για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών, με  μέτρα που θεωρούν ότι παρέχουν οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Όμως η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει δεν επιτρέπει αναβολές, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για «κόκκινες γραμμές», για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία των ημερών.

Η πόλη δεν επιτρέπεται να αυτοκτονήσει. Οι υπεύθυνοι, εντός των προσεχών ωρών, οφείλουν να καταλήξουν κάπου  και να λάβουν τις δέουσες αποφάσεις. Όποιοι έχουν πίστη στην άλλη επιλογή ας τις αρνηθούν. Αυτό το παιγνίδι, και με τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ, φθάνει στο τέλος του. Όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας στις δύσκολες στιγμές.

Ομονόησαν

Τελικά, προ του κινδύνου τα σκουπίδια να παραμείνουν για πολύ χρόνο στους δρόμους της πόλης, με ορατό τον κίνδυνο μολύνσεων, οι εκπρόσωπου των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο, Σμυρνιώτης, Παυλής, Τζιούμης, και Γιόκαρης, αποφάσισαν σε προχθεσινοβραδινή σύσκεψη να προτείνουν στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας την άμεση αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση γηπέδου 50 στρεμμάτων εντός των ορίων του δήμου Τρίπολης, όπου θα χωροθετηθεί Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα κομποστοποίησης και θα τοποθετηθεί προσωρινά δεματοποιητής για την προσωρινή δεματοποίηση τωνη απορριμμάτων. Ο χώρος θα αποτελέσει και Σταθμό Μεταφόρτωσης απορριμμάτων όταν γίνει ολική διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα ο δήμος Τρίπολης  προχωρά με ενέργειές του στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με  δράσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Από τους παρευρεθέντες ο κ. Γιόκαρης διαφώνησε  με ό το δεματοποιητή και συμφώνησε  με την  εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Αμφιβολίες

Πάντως ο κ. Τατούλης στην προχθεσινή συζήτηση στα γραφεία της Περιφέρειας για τα σκουπίδια, και στην αναφορά για προσωρινή και ελεγχόμενη επαναχρησιμοποίηση της χωματερής των Φιλικών για ένα περίπου μήνα, εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τούτο είναι νόμιμο χωρίς δικαστική απόφαση, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της θα βοηθήσει το Δήμο στη γρήγορη περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης του δεματοποιητή και στο χώρο που θα επιλεγεί.

Εξετάσεις

Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για χθες εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, λόγω κακοκαιρίας και θα γίνουν σε ημέρες που θα ανακοινωθούν προσεχώς μετά από απόφαση των οικείων Τμημάτων.

Χώρος αστέγων

Θερμαινόμενους χώρους εξασφάλισε ο Δήμος Τρίπολης και για όσο διάστημα διαρκούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ύστερα από σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στους χώρους αυτούς, που είναι τα ξενοδοχεία ALEX HOTEL στην οδό Γεωργίου Α’ και ΓΑΛΑΞΙΑΣ στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, πρόκειται να φιλοξενηθούν, εφόσον παραστεί ανάγκη, άστεγοι συμπολίτες μας.

Καταγγελία βουλευτών

Από βουλευτές του ΚΚΕ (Καραθανασόπουλος, Μωραϊτης, Χαραλάμπους), η ερώτηση – καταγγελία  προς  τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τις απαράδεκτες, όπως λένε,  συνθήκες που επικρατούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης και τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των τροφίμων. Προς τούτο ερωτούν  τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα,  δίνοντας άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του ψυχιατρείου για τη θέρμανση όλο το 24ωρο, τη διατροφή και την παροχή φαρμάκων με βάση το τι ο γιατρός κρίνει.  Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Ψυχιατρείου, για να μη πληρώνουν οι ασθενείς με οποιοδήποτε τρόπο και για να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση της παρακράτησης της σύνταξης όσων περιθάλπονται σε δομές ψυχικής υγείας (όπως ξενώνες κ.α.) και σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων.

Αλευρώματα

Αποδέκτες έντονων αποδοκιμασιών από ομάδα πολιτών έγιναν χθες πολιτικοί στους δρόμους της Καλαμάτας, κατά την διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας της Υπαπαντής.

Αποδοκίμασαν τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Γιώργο Γεωργίου, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την πολιούχο και προστάτη της πόλης, τον βουλευτή και πρώην υπουργό, Κώστα Μαρκόπουλο, τον βουλευτή του νομού, Γιάννη Λαμπρόπουλο, καθώς και αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους που βρίσκονταν δίπλα στους βουλευτές. Στην αρχή της οδού Αριστομένους και μόλις πέρασε η εικόνα και οι οκτώ αρχιερείς που συμμετείχαν στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, οι πολιτικοί δέχτηκαν επίθεση από νεαρή συμβασιούχο, η οποία τους έριξε αλεύρι. Η νεαρή συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τάδε έφη

Όταν κάποτε ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου,
δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. «Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς.
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

1. Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να ελέγχονται από αυτές…

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και  λογική.
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές.
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους.

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους.

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *