Νέα από Αρκαδία. Μνημόσυνο των ελληνικών γραμμάτων

Μνημόσυνο των ελληνικών γραμμάτων

Την περασμένη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, κλήθηκαν τα σχολεία της πόλης μας  να «γιορτάσουν» για  μια ακόμη φορά την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εμφανής απουσία μαθητών και καθηγητών – δασκάλων φέτος ξεπέρασε τα εσκαμμένα, μετατρέποντας μια γιορτή παιδείας σε απόλυτη παρωδία. Ανησυχητικό το φαινόμενο, που χρόνο με το χρόνο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις  και δεν μπορεί να επαφίεται στο φιλότιμο των μαθητών και των καθηγητών το αν θα συμμετέχουν στον εορτασμό  ή όχι δεδομένου ότι η λογική της δημοκρατίας, για όσους την επικαλούνται, λέει πως όσοι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή καλόν είναι  να πηγαίνουν στο σχολείο για μάθημα.

Ωστόσο, το γεγονός της απουσίας φέρνει στο νου τα λόγια της λογοτέχνιδας  Ρεγγίνας Παγουλάτου, «μητέρας» των ελληνικών γραμμάτων της ομογένειας, η οποία είχε χαρακτηρίσει τις εκδηλώσεις αυτές «Μνημόσυνα των Ελληνικών Γραμμάτων», διερωτώμενη, τι πραγματικά γιορτάζουμε την ημέρα αυτή, ή ακριβέστερα, ποια τα επιτεύγματά μας στα γράμματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία αξίζει να εορτάσουμε και να βαδίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία προς το μέλλον.

Ειλικρινά, στο ερώτημα αυτό, δεν γνωρίζουμε αν έχουμε να αντιτάξουμε τίποτα, πέρα από μια παιδεία που εξαντλείται από το δημοτικό ως το γυμνάσιο στην άχαρη γυμναστική της διάνοιας, με μια απομνημόνευση που «στραβώνει» το μαθητή, εκτός κι αν έχει τη σπάνια τύχη να πέσει σε χαρισματούχο δάσκαλο για να μπορέσει, τουλάχιστο, να βλέπει μέσα από τα κείμενα και πέρα από τα κείμενα, δηλαδή να κρίνει αυτά που διαβάζει.

Δυστυχώς και φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, δεν κάναμε γιορτή αλλά τελέσαμε το «μνημόσυνο των Ελληνικών Γραμμάτων». Και όσοι, ελάχιστοι, κυρίως συνταξιούχοι,  συμμετείχαν  στη γιορτή, άναψαν  ένα κεράκι στη μνήμη των πρωτοπόρων δασκάλων  που έχτισαν σχολειά και εκκλησίες με το υστέρημά τους, που μόρφωσαν γενιές παιδιών σε δύσκολες εποχές. Έφυγαν δε από τη γιορτή   με το πικρό συναίσθημα πως αδειάζουμε από το ειδικό βάρος ανθρώπων που «σημαίνουν» με την αξία τους και όχι με την επικοινωνιακή κατασκευή μιας εικόνας περαστικής και, εν τέλει, αδιάφορης.

Και απ’ ό,τι φαίνεται θα περάσει  πολύς χρόνος για να ξαναφανούν τέτοιοι δάσκαλοι. Αφού προηγουμένως χρειαστεί να ξαναχτίσουμε από την αρχή την πολιτιστική μας συνείδηση με κριτικό ρεαλισμό ιστορικής αυτογνωσίας. Αλλά τέτοιοι πολιτικοί,  ικανοί να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι ορατοί στο προσεχές  μέλλον.

Κουβέλης

Τους κατευθυντήριους στόχους και την πολιτική του κόμματός του που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού κατέγραψε προχθές το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ο επί κεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Σημαντικός αριθμός συμπολιτών προσήλθε στο χώρο, παρά το τσουχτερό κρύο, για να τον ακούσει. Να σημειωθεί πως η εδώ παρουσία του είχε να κάνει και με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς δυο ονόματα φαίνονται, για την ώρα, σίγουρα ως υποψήφια. Αυτό του δικηγόρου κ. Νίκου Δελφάκη και του μηχανικού κ. Παναγιώτη Κουτσούγερα.

Πολιτικό αεροδρόμιο

Σημαντική θεωρείται η ολοκλήρωση της μελέτης για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό, όπως εκφράστηκε στην προχθεσινή συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον  Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικόλαο Μαντζούφα και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας,. Για το έργο αυτό έχει  υιοθετηθεί η διαδικασία ΣΔΙΤ σε συνδυασμό με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, «θα είναι η πρώτη φορά που θα υιοθετηθεί το οικονομικό αυτό μοντέλο για υπηρεσίες αεροδρομίου».

Αυξήσεις διοδίων

Κόντρα στις νέες αυξήσεις τιμών στα διόδια βρίσκονται  με ανακοίνωσή τους οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας.  Αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Νέες αυξήσεις, από 5 έως και 40 λεπτά, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος, στις τιμές των ήδη πανάκριβων διοδίων ανακοίνωσαν εν χορό  οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες, παρ’ ότι τα έργα σε πολλά τμήματα έχουν σταματήσει πάνω από ένα χρόνο, και εν μέσω αλλεπάλληλων επιδρομών στα εισοδήματα των πλατειών λαϊκών στρωμάτων. Η Κυβέρνηση των τριών μνημονιακών κομμάτων με επικεφαλής τον Αρχιτραπεζίτη του Σημίτη και εκλεκτού της Μέρκελ, αποδεικνύονται διώκτες του Ελληνικού Λαού, και ταυτόχρονα πιστοί εκφραστές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων…».

Πότε θα καθαρίσει;

Βρυκολάκιασε το «τζαμί» της πλατείας Αρεως, μετά την απομάκρυνση του παγοδρομίου από το χώρο αυτό. Παραμένει έρημο, βρωμερό και τρισάθλιο, γεμάτο σκουπίδια, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Που βρίσκεται αλήθεια ο ιδιοκτήτης του και γιατί το εγκατέλειψε στη μοίρα του;

Σχολικά βιβλία

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, σχετικά με την καθυστέρηση παράδοσης σχολικών βιβλίων καθώς και για τις υπερβάσεις στο κόστος παραγωγής βιβλίων και φωτοτυπιών και ζητά να μάθει:  Ποια είναι η τελική δαπάνη για την αγορά του απαιτούμενου χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων του έτους 2011 – 2012; Ποια είναι η συνολική δαπάνη για την εκτύπωση των φωτοτυπιών και από ποιο κωδικό του προϋπολογισμού θα καλυφθεί; Ποιο είναι το τελικό κόστος της αγοράς χάρτου, εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας και διανομής των σχολικών βιβλίων;

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της παραγωγής και παράδοσης των διδακτικών βιβλίων του σχολικού έτους 2011-2012;

Ληστεία

Το σάκο του ταχυδρόμου με τις 30000 ευρώ που προορίζονταν για τις συντάξεις του ΟΓΑ στην Κερασίτσα Τεγέας και αλλαχού, μαζί με το αυτοκίνητό του και τη σύνταξη ηλικιωμένης, που μόλις είχε παραλάβει τα 300 ευρώ, πήραν με την απειλή όπλου τρεις ληστές και εξαφανίστηκαν. Ως συνήθως, αναζητούνται από την αστυνομία.

Οικονομική κρίση

Μια σημαντική εκδήλωση με θέμα: «Από την οικονομική στην κοινωνική κρίση. Επιπτώσεις και προοπτικές», θα πραγματοποιηθεί την  Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης με ομιλητές τους: Γιάννη Πανούση, Καθηγητή ΕΚΠΑ, πρώην Πρύτανη ΔΠΘ, Μαρία Παπουτσάκη, δημοσιογράφο, Θεόδωρο Π. Παπαθεοδώρου, Καθηγητή, Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τέλος Πάρι Τσάρτα, Καθηγητή, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Χαμογελάτε

Ο πατέρας, μεγάλος φαν της αριστεράς, κομμουνιστής μέχρι κόκκαλο. Αραχτός, βλέπει στην τηλεόραση την Κανέλη με το τσιγάρο στο χέρι να βρίζει τους πάντες και τα πάντα.
Ο πιτσιρίκος του τον πλησιάζει με ένα βλέμμα απορίας.
– Μπαμπά, πετάει ο ελέφαντας; – Τι σαχλαμάρες ρωτάς ρε; Χάζεψες; Κάνεις παρέα με τίποτα δεξιούς στο σχολείο και σε ποτίζουν τίποτα;
– Ρε μπαμπά, μια ερώτηση σου κάνω, πετάει ο ελέφαντας; – Καλά, χαζό είσαι; Είναι δυνατόν να πετάει ο ελέφαντας;
– Μα ρε μπαμπά, εγώ διάβασα ότι πετάει! – Στο σχολείο στις μαθαίνουν αυτές τις αηδίες; Που διάβασες εσύ ότι πετάει ο ελέφαντας;
– Στον Ριζοσπάστη! – Καλά τώρα… Πετάει… Που λέει ο λόγος πετάει, δέκα μέτρα πάει και μετά πέφτει..

Γιάννης Παπαμήτρος οδοντίατρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *