Παρουσίασε το «νέο» ΕΣΥ ο Λοβέρδος


Το «νέο» ΕΣΥ, το οποίο προκύπτει από την αναδιάταξη των μονάδων του, παρουσίασε λίγο μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι συνενώσεις των νοσοκομείων θα γίνουν πράξη άμεσα, καθώς, μέχρι τις 20 Ιουλίου, με κοινή υπουργική απόφασή του με τον υπουργό Οικονομικών, θα προχωρήσουν οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων.
Από τον νέο υγειονομικό χάρτη, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 75 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ έως το τέλος του 2014 το ποσό που συνολικά θα κερδίσει το κράτος θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, από τα 133 νοσοκομεία – Δ.Σ. διοικητές, πάμε σε 83 νοσοκομεία – Δ.Σ. διοικητές και εξήγησε ότι σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία (που διασυνδέονται με τα 83), τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και Συμβούλιο Διοίκησης διοικητικών στελεχών των νοσοκομείων αυτών, οι οποίοι θα αναφέρονται στα 83 Δ.Σ. – διοικητές. Οι διοικητές – αναπληρωτές διοικητές από 175 μειώνονται σε 144.
Ακόμα επεσήμανε ότι, σήμερα, από τις 46.000 οργανικές κλίνες λειτουργούν οι 36.000 περίπου, με κάλυψη 70%, για να συμπληρώσει ότι οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, δηλαδή μείωση 10% με βάση το Μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80%, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
Επίσης, από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα νοσοκομεία. Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς – απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στα κύρια νοσοκομεία. Με βάση την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ, προβλέπεται ένα τουλάχιστον κέντρο – μονάδα αποκατάστασης ανά Περιφέρεια, καθώς και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.
Όσον αφορά στις μεταθέσεις γιατρών, τόνισε ότι μόλις για 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα υπάρξει αναγκαιότητα μετακίνησης εντός των ορίων του νομού, αλλά και άλλων 80 γιατρών, που θα χρειαστούν για κάλυψη ελλείψεων σε νοσοκομεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *