Νέα από Αρκαδία. Χρειαζόμαστε τολμηρούς

Κάποτε σε καιρούς ανέμελους και απροβλημάτιστους για όλους, πολλοί είχαν την πίστη και την ελπίδα για οραματικές αλλαγές και επαναστάσεις. Διέβλεπαν ότι  στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό υπήρχαν άτομα εμπνευσμένα και ικανά για σημαντικές πρωτοβουλίες, τα οποία όμως παρέμεναν στο περιθώριο της πολιτικής, γιατί  η υπάρχουσα κατάσταση της πολιτικής διαφθοράς δεν επέτρεπε την ανέλιξή τους.

Έτσι κυριάρχησε η μετριότητα και η πολιτική φαυλότητα, η οποία παρακολουθεί την  οικονομική και πολιτική κρίση να εξελίσσονται παράλληλα και ταυτόχρονα.  Οι πολιτικοί μας αντί  όλο αυτό το διάστημα να αποδεικνύονται πραγματικοί ταγοί, περιορίζονται στον ευτελή ρόλο του σερνάμενου πίσω από τις εξελίξεις, και υπογράφουν καθ υπόδειξιν και προτροπήν όσα οι έξωθεν δυνάμεις επιβάλλουν.

Από την ένταξή μας στην ΕΟΚ και μετά, παρατηρήθηκε η εισροή στη χώρα μας ένας τρομακτικού πλούτου (με την μορφή προγραμμάτων και πακέτων» για τον … εκσυγχρονισμό μας), που  όμως κατασπαταλήθηκε μικροκομματικά, βόλεψε «ημετέρους», και διοχετεύθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ψηφοθηρία. Μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, εκσυγχρονισμός της «μηχανής», δημιουργία υπόβαθρου για να διεκδικήσουμε με άλλους όρους ένα καλύτερο αύριο, μπήκαν στο περιθώριο, σε διαρκή αναμονή και με τραγικά αποτελέσματα που όλοι σήμερα βιώνουμε σε ένα τούνελ χωρίς ορατό  φως εξόδου.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα. Πως βγαίνουμε από την απελπιστική αυτή κατάσταση που μνας έχει φέρει στα όρια της ασφυξίας;

«Σε καιρούς ανόδου, μεγάλων προσδοκιών και τρελών ονείρων, έλεγε κάποιος σοφός, είναι οι συντηρητικοί πολιτικοί που περισσότερο χρειάζονται, για να μας προσγειώνουν. Όμως σε καιρούς πτώσης και απογοήτευσης, σαν τους σημερινούς,  είναι οι ονειροπόλοι που χρειαζόμαστε, οι προοδευτικοί, που κατεβάζουν νέες ιδέες και τολμούν να τις δοκιμάζουν. Σε αυτούς μπορούμε να προσδοκούμε λύση.

Αλλιώς, το έργο το έχουμε ξαναδεί, πολλές φορές, σε πολλές χώρες του κόσμου. Η προφητεία των δημοσκοπήσεων, θα επιβεβαιωθεί και θα εμφανιστεί από κάπου ο περίφημος Κανένας. Και θα είναι, όπως πάντα, ένας πονηρός, ένας πλανευτής που θα μας γελάσει, θα μας εξαπατήσει και θα μας οδηγήσει στην τέλεια καταστροφή». Π. Τσίμας.

Αμφιβάλλει κανείς;

Χωρίς αποτέλεσμα

Κουβεντιάζουν και ξανακουβεντιάζουν σε δημοτική κοινότητα και δημοτικό συμβούλιο, παίρνουν αποφάσεις  για τραπεζοκαθίσματα, αυθαίρετες κατασκευές  και ωράρια μουσικής των καταστημάτων, χωρίς αποτέλεσμα, αφού τίποτα και από κανένα δεν εφαρμόζεται. Οι καταστηματάρχες έχουν  εξευτελίσει κάθε έννοια νομιμότητας, χωρίς την παραμικρή τιμωρία. Γι αυτό και  όσα προχθές αποφασίστηκαν από τη δημοτική κοινότητα και ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρό της κ. Καπόγιανη, όπως το  αν θα παίζουν μουσική μέχρι τη μία από Κυριακή έως Πέμπτη και μέχρι τις δύο κατά τις αργίες και την Παρασκευή και το  Σάββατο για την χειμερινή περίοδο ενώ για την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι τις δύο όλες τις μέρες, θα είχαν και την παραμικρή αξία αν μπορούσαν να εφαρμοστούν στο ελάχιστο. Δυστυχώς δεν μπορούν. Ας μην κουράζονται, λοιπόν, και ας μην εξευτελίζονται ανακοινώνοντας μέτρα που αδυνατούν να εφαρμόσουν. Ο νόμος του κάου μπόι  είναι ισχυρότερος όλων.

Δωρεάν μαθήματα

Έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς της Αρκαδίας, σε όποια βαθμίδα και αν ανήκουν και εφόσον επιθυμούν  να προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους δωρεάν, σε παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, λόγω της συγκυρίας που περνάμε,  απευθύνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα τηλέφωνα συμμετοχής είναι :  το  6978188480  του  Τάσου Παπαζαχαρίαυ  και  το 2710-222218 του Εργατικού Κέντρου, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν το μάθημα, την βαθμίδα της εκπαίδευσης και τη μέρα και ώρα που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χώρο μέσα η δίπλα στο Εργατικό Κέντρο (Ελευθ. Βενιζέλου 39 Τρίπολη).
«Η γνώση προστατεύει»

Το Λύκειο Βυτίνας διοργανώνει διηµερίδα µε θέμα: «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η γνώση προστατεύει». Και όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, σκοπός της δράσης αυτής είναι:

«να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας των εφήβων µας τόσο στο οικογενειακό τους περιβάλλον όσο και στο σχολικό, ενημερώνοντας  σωστά γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την Παρασκευή 3-2-2012 η εκδήλωση θα ξεκινήσει µε τη διαδραστική συμμετοχή των μαθητών  των Α, Β, Γ τάξεων του Λυκείου µας καθώς και της Γ’ Γυμνασίου και ειδικών – επιστημόνων  του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι μαθητές θα μπορέσουν  να επεξεργαστούν θέματα που έχουν άμεση σχέση µε τη σεξουαλική αγωγή και την ψυχοσωµατική τους υγεία, μέσα  από µια βιωματική προσέγγιση και αυτό-ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Την Κυριακή 5-2-2012 το σχολείο µας ανοίγει στην κοινωνία και σας προσκαλούμε – να συμμετέχετε  σε έναν κύκλο ομιλιών  από έγκριτους επιστήμονες , στο «Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο» στη Βυτίνα, που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς, εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία».

Όχι στο λιγνιτωρυχείο

Ως παραλογισμό και πέρα από κάθε περιβαλλοντική, οικονομική ή ενεργειακή λογική, θεωρούν  οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, με την υπογραφή  μεταξύ άλλων και του Βασίλη Γιόκαρη,  τα σχέδια για κατασκευή λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνία, δεδομένου ότι το αντίτιμο για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον θα είναι: μη αναστρέψιμες βλάβες σε γεωργικές ή δασικές εκτάσεις και πιθανά στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και σκόνη από τις εξορύξεις – απειλή για τη δημόσια υγεία.  Θεωρούν αυτήν την  προοπτική εντελώς ασύμβατη με τη σύγχρονη και βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική που έχει ανάγκη η χώρα και υποστηρίζουν πως για τις περιοχές που φιλοξενούν λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικούς σταθμούς, όπως η Αρκαδία, χρειάζεται να σχεδιαστεί άμεσα η μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή, με ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας σε βιώσιμη προοπτική, αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακού κλεισίματος ορυχείων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.  Ζητούν δε την προώθηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ, συμβατών με την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και της πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ δίνουν προτεραιότητα και στις μικρές και διεσπαρμένες εγκαταστάσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά σε κτίρια που παρέχουν  ταυτόχρονα και τη δυνατότητα σε κάθε νοικοκυριό να γίνει ένας “μικρός πράσινος επενδυτής”.

Το αεροπλάνο

Ύστερα από διαμαρτυρίες και παραστάσεις σε δημοτικά συμβούλια κατοίκων της περιοχής Φιλικών και μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του δημάρχου και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,  έγινε η μεταφορά  και επιστροφή του στρατιωτικού αεροπλάνου, προχθές Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012, στις εγκαταστάσεις της 124 Π.Β.Ε. Τρίπολης, από  εξειδικευμένη εταιρεία μεταφορών, με δαπάνη του Δήμου. Έτσι μια εστία μόλυνσης και κινδύνου για τα παιδιά που έπαιζαν εκεί εξέλιπε οριστικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *