Λοβέρδος: «Τέλος στο ΕΣΥ το 2013 εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη»

Επερώτηση ΚΚΕ για την πολιτική περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας – Αντιπαράθεση της Α. Παπαρήγα με τον Α. Λοβέρδο.

Το ΕΣΥ, το 2013, θα αναστείλει τις υποδομές του, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, «η οποία, εκτός των άλλων, θα φέρει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία», προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, απαντώντας σε επερώτηση του ΚΚΕ, για τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, ανέφερε ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αντλήσει χρήματα από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και οι βουλευτές του κόμματος, που ανέπτυξαν την επερώτηση, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ακολούθησε την πιο βάρβαρη πολιτική στην Υγεία που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. «Και μόνον αυτή η πολιτική θα μπορούσε να ξεσηκώσει τον λαό κι αν ακόμη δεν είχαν περικοπεί μισθοί και συντάξεις», είπε η κα Παπαρήγα, η οποία κατηγόρησε το υπουργείο ότι από την οικονομία που κάνει γίνεται ανακατανομή προς τα πάνω, για να προσθέσει ότι αν ωφελούνταν ο απλός άνθρωπος, θα υπογράφαμε 40.000 φορές. Η κα Παπαρήγα επέρριψε ευθύνες και στα δύο κόμματα για την κατάσταση στην Υγεία, λέγοντας πως «όταν υπάρχει μία απάνθρωπη και ταξική πολιτική, η κάθε κυβέρνηση βρίσκει προβλήματα με ηθική διάσταση». Επεσήμανε ότι «η διαφθορά διαχέεται παντού», πρόσθεσε πως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» και κατέληξε ότι «χωρίς τη διαφθορά δεν θα μπορούσαν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ να ασκούν εξουσία».

Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ο ίδιος από εκείνους τους υπουργούς που παρέλαβαν άφθονα δανεικά λεφτά για να τα μοιράσουν, να τα σπαταλήσουν σε προμηθευτές, να προσλάβουν νοσηλευτικό προσωπικό και μετά να το μετατάξουν σε διοικητικές υπηρεσίες, ούτε για να φτιάξουν υποδομές, χωρίς να τις στελεχώσουν με προσωπικό και να τις εφοδιάσουν.

«Δεν ανήκω στους πελατειακούς υπουργούς που πέρασαν από το υπουργείο Υγείας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν ανήκω σε εκείνους που γονάτισαν την πατρίδα, αλλά σ’ αυτούς που προσπαθούν να την κρατήσουν όρθια για να μη βουλιάξει».

«Παρέλαβα υπουργείο με παροξυμμένες δαπάνες, με εντολή να συνεφέρω τα οικονομικά του, ώστε να μην παραμείνει η μαύρη τρύπα και έκανα τη δουλειά μου με πίστη στις απόψεις μου και με ακρίβεια στις προβλέψεις που έγιναν», τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι από του χρόνου δεν θα υπάρξει υπουργός που θα εξοικονομήσει χρήματα από την πάταξη της διαφθοράς – η μόνη λύση είναι να υπάρξει ανάπτυξη.

Για προσωπικό τόνο στα λεγόμενά του, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας, η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μάλιστα τον κατηγόρησε πως «μπέρδεψε τα ακροατήρια» και τον μέμφθηκε για απαράδεκτη τοποθέτηση έναντι του ΚΚΕ. «Εδώ δεν είναι Συνέδριο ή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να κάνετε τον προσωπικό απολογισμό σας. Δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, όχι γιατί δεν έχουμε άποψη για αυτά, αλλά γιατί δεν προσωποποιούμε την κριτική μας, αλλά ακούμε κριτική στις πολιτικές της Υγείας».

«Όσοι θέλουν να μου κάνουν κριτική, συγκρίνοντάς με, με πελατειακούς υπουργούς που έχουν περάσει, δεν τους ακούω. Τους δημαγωγούς τους θεωρώ εύκολους αντίπαλους, Δύσκολος αντίπαλος είναι αυτός που μου λέει ότι θα μπορούσες να κάνεις λιγότερο βίαια αυτά που έκανες», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος αιτιολόγησε: «Δεν είχα χρόνο».

Αναφερόμενη στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως δεν υπάρχει καμία χώρα χωρίς χρέος, «όπου οι επιχειρηματίες δεν έκαναν επενδύσεις χωρίς να δανειστούν», για να προσθέσει πως δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για το χρέος.

Σχετικά με το PSI, η κα Παπαρήγα εκτίμησε πως είτε στο 50% είναι, είτε στο 70%, δεν πρόκειται να ανακοπούν τα αντιλαϊκά μέτρα.

«Αν προχωρήσει το PSI θα χειροκροτάτε και τα γνωστά ομόλογα θα τα έχουν ακραίοι κερδοσκοπικοί κύκλοι», είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει το λαγό της, που λέει ή PSI ή αίμα», υπονοώντας τον ΛΑΟΣ και κατέληξε λέγοντας ότι αυτός δεν μπήκε τυχαία στην κυβέρνηση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *