Αρκαδία. Νέα. Υδάτινοι πόροι: Το μεγάλο πρόβλημα

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελούσε πάντοτε πρόβλημα στη χώρα μας. Οι τοπικοί μας άρχοντες  έδιναν την εντύπωση ότι το νερό, ως… δώρον Θεού θα μας προσφέρεται αφειδώς εις τον αιώνα τον άπαντα. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούσαν σκόπιμο να λάβουν μέτρα, να μεριμνήσουν διά παν ενδεχόμενο, να «προσέχουν για να έχουμε». Το θυμήθηκαν πολύ πρόσφατα, όταν η ανομβρία άρχισε να κτυπά την πόρτα μας και ξεκίνησαν από τις  αυξήσεις στα τιμολόγια. Επί  δημαρχίας Κοτσιάνη, ομολογουμένως,  έγινε μια σημαντική αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης της πόλης, με πολύ θετικά αποτελέσματα όπως και οι περίφημες γεωτρήσεις Σάγκα που τόσο πολύ μας ταλαιπώρησαν με τις αντιδράσεις των κατοίκων. Την ίδια στιγμή, όμως,  κάποια άλλα  νερά, σε άλλα μέρη του νομού  αφήνονταν και αφήνονται να καταλήγουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα  ο υδροφόρος ορίζοντας να συρρικνώνεται  και λόγω της υπερεκμετάλλευσης ενώ η ρύπανση, σε όμβρια νερά, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες, έχει καταστεί  ο μεγάλος κίνδυνος.

Πολύ σωστά έχει ειπωθεί ότι  μετά το δημογραφικό, το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι το νερό και η διαχείρισή του, διότι με την έλλειψή του, «δεν θα διψάσουμε μόνο, αλλά θα πεινάσουμε».  Τούτο επιβεβαιώθηκε και από τα όσα ειπώθηκαν προ ημερών στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε για τους υδάτινους πόρους στο Ναύπλιο, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς διαπιστώθηκε ότι επείγει  να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για να μπορέσει ο δήμος Τρίπολης να χρησιμοποιήσει τα νερά του Σάγκα.

Τα τελευταία χρόνια στην Τρίπολη αλλά και, κυρίως, στην παραλιακή Κυνουρία, όπου το καλοκαίρι αυξάνεται σημαντικά ο πληθυσμός της, τα προβλήματα επάρκειας των υδάτινων πόρων έγιναν απειλητικά για την ύδρευση και τη γεωργία.

Επείγει, συνεπώς, το σχέδιο, που είναι υποχρεωμένη να συντάξει η χώρα μας για τα 14 υδατικά διαμερίσματα και που θα αποτελεί έστω, ένα μικρό λιθαράκι στο χάρτη της σύγκλισης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αν και, όπως λένε πολλοί, στην περίπτωσή μας δεν αρκεί το λιθαράκι. Χρειαζόμαστε… κοτρόνες. Χρειάζεται ακόμα, τούτη την περίοδο της θεοποίησης της ιδιωτικοποίησης, να συνειδητοποιηθεί ότι το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν για να αποκομίσουν κάποιοι τα υπερκέρδη τους.

Ανακύκλωση

Την ανακύκλωση προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις μεγάλες πόλεις της, σε συνεργασία με την εταιρεία  «Ανταποδοτική ανακύκλωση». Επί κεφαλής τίθενται η κ. Νικολάκου και ο κ. Μπούκλης, εκπρόσωπος των Οικολόγων.

Κατά τον κ.  ο  Τατούλη η επιλογή της εταιρείας αυτής, έγινε λόγω του μηδενικού  κόστους για τους δήμους και του  ανταποδοτικού οφέλους  για τους πολίτες,   χωρίς να αποκλείει  άλλα συστήματα , ενώ ο έλεγχος θα είναι διαρκής για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιδόματα ΑΜΕΑ

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Τρίπολης ανακοινώνει ότι  όλοι όσοι λαμβάνουν επιδόματα  οικονομικής ενίσχυσης ΑΜΕΑ και παιδικής προστασίας, θα πρέπει να παραλάβουν τα ενημερωτικά έντυπα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να γίνει η απογραφή αυτών στα Κ.Ε.Π., από τα γραφεία του Τμήματος που βρίσκονται στην οδό Αταλάντης και Λαγοπάτη.
Εις μνήμην

Η καθιερωμένη επέτειος εις μνήμην των Απαγχονισθέντων Πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής θα πραγματοποιηθεί στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 9:30 π.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχιερατικό μνημόσυνο και ομιλία από  τον κ. Ανδρέα Κωτσιόπουλο, Πρόεδρο της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου (Ε. Δ. Ι. Α. Π), τρισάγιο στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Και παιδονόμος

Άχαρος ήταν ο ρόλος του Ανδρέα Λυκουρέντζου το βράδυ της ψηφοφορίας στη Βουλή. Ο γραμματέας της ΝΔ , εκτελώντας ουσιαστικά χρέη παιδονόμου, βρισκόταν έξω από την αίθουσα της ολομέλειας και προσπαθούσε να περιορίσει τις απουσίες των “γαλάζιων” βουλευτών.

Ο κ. Λυκουρέντζος έβλεπε συναδέλφους του να “σφυρίζουν” αδιάφορα και να εγκαταλείπουν την αίθουσα. Αμέσως σχεδόν τους έπαιρνε από το χέρι και τους έβαζε ξανά μέσα. Πηγή: Parapolitika.gr

Κοντσέρτο

Το 50ο Κοντσέρτο της Χ ορωδίας  Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο της (όπισθεν ξενοδοχ. «Μαίναλον»), την Κυριακή 29 Ιαν. και ώρα 8.00 το βράδυ, με Μουσική και Τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού. Θα τραγουδήσουν οι Σπύρος Σακάς και Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης:  Το Μικτό Τμήμα της Χ.Τ., υπό τη Δ/νση του Μιχ. Γαργαλιώνη, θα πλαισιώσει το Πρόγραμμα με τρία κομμάτια,. Ενώ το Καλλιτεχνικό Σωματείο θα τιμήσει, με πλακέτα, τον καταξιωμένο Συνθέτη και Πιανίστα Γιώργο Κουρουπό για τη συνεισφορά του στη Μουσική της Χώρας μας και, ιδιαίτερα, στο Χορωδιακό γίγνεσθαι.

Ορειβασία

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, διοργανώνει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 ορειβατική εξόρμηση στο «Μουχλί». Η διαδρομή είναι διάρκειας τριών ωρών και δυσκολίας Α+ (εύκολη).Αναχώρηση το πρωί της Κυριακής ώρα 9.00 π.μ. από τα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Λαγοπάτη 43.

Συναντήσεις

Με τον Αρκάδα Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λυκουρέντζο  είχε συνάντηση η  Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων στα Γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού. Εξέτασαν από κοινού διάφορα θέματα  που αφορούν την ανάπτυξη της Αρκαδίας μέσα από  προτάσεις της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων και τα οποία αφορούν στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στη χωροθέτηση του Στρατιωτικού Αεροδρομίου ώστε να λειτουργήσει και ως πολιτικό, στην  ανακαίνιση των φυλακών της Τρίπολης με προδιαγραφές υψίστης ασφαλείας καθώς και στο Πρόγραμμα Πνευματικού – Θρησκευτικού Τουρισμού στην Αρκαδία.
Χαμογελάτε

Αφού ολοκλήρωσε τα όσα είχε να πει για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων ο κ. Λοβέρδος χρησιμοποίησε ένα ανέκδοτο με το οποίο είχε κλείσει την ομιλία του όταν κατέβασε το Ασφαλιστικό στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα ανέκδοτο που είχε μέσα του ένα σαφέστατο μήνυμα…

Η Σάρα βλέπει τον Αβραάμ ανήσυχο και τον ρωτά: Γιατί δεν κοιμάσαι;

Αβραάμ: Ήταν η τελευταία μέρα σήμερα για να δώσω στο Ισαάκ 3.000 ευρώ που του χρωστούσα και δεν τα έχω. Τι θα του πω αύριο;

Σάρα: Γι’ αυτό δεν κοιμάσαι; Περίμενε.

Ανοίγει το μπαλκόνι και φωνάζει: Ισαάκ – Ισαάκ

Βγαίνει ο Ισαάκ στο μπαλκόνι ερωτά: Τι είναι Σάρα;

Εκείνη του απαντά: Τα 3 χιλιάρικα που σου χρωστάει ο Αβραάμ δεν έχει να στα δώσει.  Και κλείνει το παντζούρι. Στη συνέχεια γυρίζει στο σύζυγό της και τον καθησυχάζει: «ώρα κοιμήσου εσύ, εκείνος δεν θα κοιμάται!

Παπαμήτρος Γιάννης Οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *