Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ν. Ξάνθης. Ανακοίνωση

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ο ΕΟΠΥΥ, o νέος ασφαλιστικός φορέας-τέρας, γεννήθηκε με πρόσχημα να περισώσει ότι απέμεινε από την μεθοδευμένη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, απόρροια της από ετών συντονισμένης καταλήστευσης των αποθεματικών των τεσσάρων μεγαλυτέρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και της εγκατάλειψης των κρατικών δομών υγείας με επίκεντρο το πολύπαθο ΕΣΥ.
Το όλο εγχείρημα, βασισμένο στην προχειρότητα και τη βιασύνη, είναι φανερό ότι έχει αποτύχει. Ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης κατέγραψε τις πρώτες τρεις εβδομάδες της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο επιχειρεί να τον λειτουργήσει, τις υπηρεσίες να μη γνωρίζουν να απαντήσουν στα στοιχειώδη και τους γιατρούς, όπου κι αν είναι, να μη γνωρίζουν το πλαίσιο άσκησης της ιατρικής. Από την άλλη οι ασφαλισμένοι είδαν, εν τέλει, δικαιώματα κατοχυρωμένα από δεκαετίες και βασισμένα πάνω στις δικές τους εισφορές να καταρρίπτονται στο όνομα των περικοπών των δαπανών υγείας ελέω μνημονίου.
Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο απαξιωτικό για την κοινωνία και τους λειτουργούς της σύστημα, όπως αυτό που επιχειρείται σήμερα, είναι απαραίτητο το ιατρικό σώμα να στοχοποιηθεί και να συκοφαντηθεί.  Σκοπός είναι να μετατραπεί ο γιατρός, όπως άλλωστε και όλες οι κοινωνικές τάξεις, σε ένα υποχείριο, χάνοντας την επιστημονική και επαγγελματική του υπόσταση, με εξευτελιστικές αμοιβές και αβέβαιο μέλλον, το οποίο να παρέχει τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις επιταγές των εμπνευστών του συστήματος.
Ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης, έχοντας επίγνωση όσων διαμείβονται στις πλάτες του Ελληνικού λαού διεκδίκησε εξαρχής τα αυτονόητα: Ζήτησε να κατοχυρωθούν πρώτα συνθήκες αξιοπρεπούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς να συμβληθούν (φυσικά στα πλαίσια συλλογικής σύμβασης), σε αντίθεση με τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας που προέβλεπαν περιορισμένο αριθμό συμβεβλημένων. Δυστυχώς αυτό δεν συμμερίστηκε μία – πολύ μικρή – μερίδα συναδέλφων οι οποίοι προχώρησαν βεβιασμένα και αντιδεοντολογικά σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης στήριξε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος, δρώντας ευθυγραμμισμένος με τις οδηγίες του  Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), κάλεσε τους τελευταίους να εξηγήσουν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Σε ανάλογες πράξεις προέβησαν κατόπιν και πολλοί άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι με ποικίλους τρόπους και τόνους. Υπενθυμίζοντας ότι ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης, συντασσόμενος με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, συνεχίζει να δίνει τον αγώνα του, στηρίζει πρωτίστως τον κόσμο που στις παρούσες οικονομικές συνθήκες έχει μέγιστη ανάγκη. Έτσι, όχι μόνο αρνείται τη διάλυση των δομών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, όπως σχεδιάζουν όσοι θέλουν να έχει ο πολίτης ως μοναδική επιλογή την ιδιωτική υγεία, αλλά και επιθυμεί τη εύρυθμη λειτουργία τους για το κοινό όφελος. Αλλιώτικα, τα ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύουν στην Υγεία, από όποια χώρα κι αν προέρχονται, θα έχουν απορροφήσει εν μέρει τον εξαθλιωμένο επιστήμονα και εργαζόμενο και θα προβάλουν ως μονόδρομος για μία στοιχειώδη περίθαλψη.
Ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης συμπράττει στη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας πλήρη αίσθηση ευθύνης σχετικά με το ρόλο του, που επιβάλλει την προστασία της Υγείας από όσους την επιβουλεύονται.
Ο Τύπος και οι λειτουργοί του σε ότι ο κοινωνικός ρόλος τους επιτάσσει, ευχής έργο θα ήταν να μην πέφτει στην παγίδα αυτών που θέλουν τις κοινωνικές ομάδες απογοητευμένες, καταθλιπτικές και αλληλοσπαρασσόμενες. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές θα θέλαμε όλοι να στηρίζεται η  αλήθεια και να προωθείται  το κοινωνικό συμφέρον, αποφεύγοντας τις όποιες ετεροβαρείς αναφορές.

Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς όλους,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *