Επιτροπή Νέων Ιατρών και Ειδικευόμενων του ΙΣΑ. Πρός νέους γιατρούς

Η Επιτροπή Νέων Ιατρών και Ειδικευόμενων του ΙΣΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 26ης Ιανουαρίου 2012 έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις.

•    Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας, να δρα εν κρυπτώ μέχρι την τελευταία στιγμή, όσον αφορά την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών, την αναμόρφωση του ΚΕΣΥ, την ίδρυση Επιστημονικών Ιατρικών Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις.

•    Οι τακτικές της πλήρους αδιαφάνειας στις διαδικασίες που αφορούν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους νέους ιατρούς, καθώς και οι προσχηματικοί διάλογοι στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, καταδεικνύουν το πνεύμα μέσα στο οποίο δρα και αποφασίζει το Υπουργείο.

•    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει σαφείς στόχους, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε επιπλέον μειώσεις των θέσεων ειδικότητας, σε περαιτέρω υποβαθμίσεις και καταργήσεις κλινικών και κλινών, σε πλήρη εξάντληση και των τελευταίων εφεδρειών του ΕΣΥ. Την ώρα που ο αριθμός των ειδικευόμενων θεωρείται ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών, την ώρα που δεν τηρούνται καν τα νόμιμα ωράρια εργασίας και συγχρόνως παύει κάθε νέος διορισμός ειδικών ιατρών σε οργανική θέση, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ και στο εργασιακό μας μέλλον. Εξυπηρετεί και διαιωνίζει το φαύλο κύκλο που δημιούργησε τα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια και ανοίγει την πόρτα στον Ιδιωτικό τομέα και στην εκπαίδευση των ιατρών.

•    Θεωρούμε απαράδεκτο το να αποφασίζεται το μέλλον μας πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καν να ερωτούμαστε. Η εκπαίδευσή μας δεν αποτελεί πεδίο οικονομικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων και δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνολική χρηματοδότηση της Υγείας.

•    Καταγγέλλουμε τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα σε ιδιωτική οφθαλμολογική κλινική και νοσοκομείο της Σλοβακίας, προκειμένου συνάδελφοι ειδικευόμενοι να ειδικευθούν επί πληρωμή στην κλινική και ο τίτλος ειδικότητας να αναγνωρίζεται από τη Σλοβακία. Τέτοιου είδους πλιάτσικα αμφιβόλου νομιμότητας και πλήρους εξευτελισμού δεν θα επιτραπούν.

•    Αποφασίζουμε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/2 στις 12μμ  και καλούμε τα συλλογικά μας όργανα να κηρύξουν στάση εργασίας προκειμένου να παραβρεθούν οι συνάδελφοι.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την υποβάθμιση των σπουδών μας, τον ευτελισμό τον κόπων μας όλα αυτά τα χρόνια, τη μετατροπή μας σε ανειδίκευτο υποαμειβόμενο προσωπικό ιδιωτικών κλινικών. Απαιτούμε το σεβασμό στο επάγγελμα και στην προσφορά μας στο σύνολο.

Η εκπαίδευσή μας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την καταστροφή του Δημόσιου συστήματος υγείας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ.

Επιτροπή Νέων Ιατρών και Ειδικευόμενων
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *