Αρκαδία. Νέα. Η σωστή διαχείριση

Η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής και σχεδιασμού για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, έχει οδηγήσει σε εκρηκτική μεγέθυνση του προβλήματος διάθεσης των απορριμμάτων και σε αδιέξοδες συγκρούσεις μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της διοίκησης. Ήδη η απόφαση του δικαστηρίου της Τρίπολης για κλείσιμο της χωματερής με την απειλή προστίμων στο δήμο, θέτει όλους προ των ευθυνών τους.

Μεγαλεπήβολα σχέδια και προτάσεις προτείνονται από παντού και από όλους. Οι περισσότεροι δήμαρχοι αποποιούνται των ευθυνών τους και πετούν το «μπαλάκι» έξω από το δικό τους γήπεδο. Όμως  την πιο απλή λύση, αυτή που οι οικολόγοι – πράσινοι  διακηρύσσουν εδώ και καιρό, την αποφεύγουν.  Ο κ. Γιόκαρης την επανέφερε χθες για άλλη μια φορά σε συνέντευξή του. Και ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης με σκοπό την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-κομποστοποίηση των απορριμμάτων, αν θέλουμε να μηδενίσουμε  το τεράστιο αυτό πρόβλημα και τη μετάθεση του κόστους στις επόμενες γενιές.

Κάποτε, και το κάποτε είναι τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα διογκωμένα προβλήματα που προκύπτουν από τη λάθος διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργούν σοβαρή κρίση, όμως αποτελούν και μια ευκαιρία για τους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν λύσεις και είναι στο χέρι τους να τις  πραγματοποιήσουν.

Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν και ας βοηθούμε με συστηματικό τρόπο τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες να αναλάβουν- και ατομικά- τις ευθύνες τους και να διαχειριστούν τα απόβλητά τους με υπεύθυνο τρόπο προσπαθώντας πρώτα να τα μειώσουν.

Μια η κοινωνία μηδενικών αποβλήτων είναι εφικτή  μέσω της  εφαρμογή μιας ξεκάθαρης ιεραρχίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος – κατά σειρά: πρόληψη, μείωση, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης των αποβλήτων- και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά και καλά  παραδείγματα πόλεων και κοινωνιών που έχουν επιτύχει αυτό το στόχο.

Ας ακολουθήσουμε αυτά τα παραδείγματα, ας μάθουμε από τις εμπειρίες άλλων

Πορεία ΣΑΟΟ

Σε μια εξαιρετική μέρα πραγματοποιήθηκε μια εκπληκτική πορεία από τους Ορειβάτες του ΣΑΟΟ. Περίπου 30 άτομα ξεκίνησαν από την Πλατεία Αγίου Βασιλείου με προορισμό το χωριό Παλαιόπουργο από όπου και ξεκίνησε η ανάβαση προς το διάσελο του Ορίλα. Σε εκείνο το σημείο μία ομάδα κατευθύνθηκε προς την κορυφή Ορίλα στα 1500 περίπου μέτρα αρχικά μέσα από δασικό δρόμο και έπειτα μέσα από χιονισμένο μονοπάτι. Η δεύτερη ομάδα κατευθύνθηκε προς το χωριό Κακούρι.
Ο καιρός ήταν αίθριος και από την κορυφή η θέα ήταν καταπληκτική. Φαίνονταν πεντακάθαρα σχεδόν όλες οι κορυφές της Πελοποννήσου (Ζήρεια, Χελμός, Ντουρντουβάνα κλπ.).

Ο πρόεδρος του ΣΑΟΟ κ. Νικόλαος Δέδες παρουσίασε το νέο περιοδικό στο οποίο υπάρχει ένθετο με το Δίκτυο Μονοπατιών του Μαινάλου που έχει αναδείξει ο σύλλογος καθώς επίσης και το πρόγραμμα εκδρομών και εκδηλώσεων έως και το Σεπτέμβριο του 2012. Για την ιστορία, το φλουρί για την πίτα του 2012 το κέρδισε ο Αντώνης Παυλής, μεγάλος ορειβάτης και αδερφός του Δημήτρη Παυλή. Το έπαθλο για την εκδρομή ήταν δωρεάν συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εξόρμηση στην Οχρίδα. Πηγή: saoo.gr

Τεστ Παπ

Δωρεάν τεστ Παπανικολάου, από εξειδικευμένο Ιατρικό και Μαιευτικό Προσωπικό, για γυναίκες θα διενεργείται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στα πλαίσια της υλοποίησης της εβδομάδας ελεύθερης πρόσβασης, κατά τις εργάσιμες ημέρες, από 25 έως και 27-1-2012 και από 30-01-2012 έως  και 1.02.2012, με ώρες προσέλευσης 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.,  χωρίς ραντεβού.
Παράταση

Παράταση τριών μηνών παίρνει το ΙΚΑ Λεωνιδίου, καιν θα κλείσει οριστικά στις 2 Μαϊου 2012. Προφανώς οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση αυτή, να κλείσει την 1η Φεβρουαρίου 2012, οδήγησαν το Διοικητή του Ιδρύματος κ. Σπυρόπουλο,σε μικρή αναστολή.

Διατροφική συμπεριφορά
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης, σας προσκαλεί στην εκδήλωση – ενημέρωση, που διοργανώνει την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ. στα εντευκτήριά του με θέμα: «Οικονομική κρίση – Ευκαιρία να αλλάξουμε Διατροφική Συμπεριφορά». Ομιλήτρια: κ. Βασιλική Δέδε, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.
Σύλλογος Στερεοελλαδιτών

Την πίτα του θα κόψει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Τρίπολης, και καλεί προς τούτο όλους, γνωστούς και φίλους, να προσέλθουν και περάσουν όλοι μαζί ένα ευχάριστο απόγευμα στο κέντρο «Μέλαθρον». Για την μετάβαση υπάρχει  στην κεντρική πλατεία Αγ. Βασιλείου στις 5μ.μ. πούλμαν δωρεάν της κ. Καπόγιαννη.
Πυρόπληκτοι νομοί

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας  θα συναντηθούν το ερχόμενο Σάββατο στο Αρχοντικό Καλτεζιώτη, στη δημοτική κοινότητα Κάψια Αρκαδίας, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και να αποφασίσουν το σχέδιο δράσης των έξι Επιμελητηρίων για την παράταση ή την επιμήκυνση των Πυρόπληκτων Δανείων, οι οποίες θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις των Πυρόπληκτων Νομών.

Προστασία της υγείας

Μετρήσεις στα πυρηνελαιουργεία της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά ξεκίνησε από χθες  κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όπως είχε άλλωστε ανακοινώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την προηγούμενη Δευτέρα. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε, μιλώντας σχετικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η υγεία των πολιτών της περιοχής» και ζήτησε την αναβολή συζήτησης του θέματος για το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέχρι να υπάρξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις από το ΚΕΠΕ και την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, πάνω στις οποίες θα γίνουν οι απαραίτητες προσεγγίσεις και τοποθετήσεις.
Χαμογελάτε
– Μα βρε αγάπη μου δεν με πας σε κανένα ακριβό μέρος πια…

– Σήκω και ντύσου τότε, να σε πάω τώρα!

– Αααα ωραία! Πού θα με πας;

– Στο βενζινάδικο!!

Παπαμήτρου Γιάννης οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *