Η παθογένεια της Υγείας και “το παιχνίδι του παπά”

» ήταν ο τίτλος του σχολίου μου στο προηγούμενο φύλλο της «Α», με αφορμή την πρωτόδικη καταδίκη του γυναικολόγου, γιατρού του Παναρκαδικού που ζήτησε και πήρε «φακελάκι» (όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο) και έχει παραπεμφθεί ομόφωνα από το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας στο Πειθαρχικό του Συμβούλιο για τα περαιτέρω.

Στο σχόλιο αυτό καλούσα και τους έντιμους γιατρούς να καταδικάσουν δημοσίως τον χρηματισμό των «λειτουργών» της δημόσιας Υγείας, αλλά μέχρι στιγμής, μόνο ο  Πνευμονολόγος Κώστας Ζαχαριάς, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μου απάντησε. Οι υπόλοιποι γιατροί, υποθέτω, ότι καλύπτονται από την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου τους, ο οποίος παρέπεμψε, μεν, τον συνάδελφό τους, δεν τον καταδίκασε, δε,. Αλλά, υποθέτω και πάλι, ότι η απόφαση παραπομπής επέχει και θέση καταγγελίας του.

Ο κ. Ζαχαριάς, πρωτοστάτης στις καμπάνιες κατά της διαφθοράς μερίδας των γιατρών με την απαίτησή τους να …φακελώνονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, για τις οποίες υπηρεσίες αμείβονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους σκληρά Έλληνες, μου απέστειλε παλιότερα κείμενά του, με την προτροπή να χρησιμοποιήσω ότι θέλω για να προβάλλω τη θέση του. Διάλεξα, λοιπόν, ένα απόσπασμα που γράφει:

«Επαχθέστερο κοινωνικό πρόβλημα με βαθιές ρίζες είναι ο χρηματισμός των γιατρών, με άλλα λόγια το «φακελάκι». Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια απαλλαγής από τους φόβους της αβεβαιότητας για την έκβαση της υγείας των αγαπημένων μας, τη διεκδίκηση ιδιαίτερης μεταχείρισης, προτεραιότητας, κοινωνικής προβολής μέσα από την εξαγορά του γιατρού. Χρειάζεται βαθειά αυτοκριτικός λόγος από πλευράς των γιατρών και καθημερινή αντίσταση για να καθαρίσει ο χώρος μας και να αποκτήσουμε συνείδηση λειτουργού της υγείας. Μικρά βήματα έγιναν πρόσφατα με τις καμπάνιες της ΟΕΝΓΕ. Τελικά τέτοια φαινόμενα διαφθοράς πρέπει να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται αυστηρά.»

Έδειξε για ακόμη φορά πως δεν του αρέσει το παιχνίδι που αναφέρει ο τίτλος του σχολίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *