Νέα από Αρκαδία. Ξαναβγαίνουν από το καβούκι τους

Ξαναβγαίνουν από το καβούκι τους

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η πείνα στις γειτονιές της Τρίπολης και των γύρω χωριών, με αποτέλεσμα άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» να ψάχνουν  και στα σκουπίδια ακόμα προκειμένου να βρουν ένα πιάτο φαγητό.

Εκκλησίες, ενώσεις πολιτών και σύλλογοι γονέων δραστηριοποιούνται δυναμικά και ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης αναπτύσσεται, ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη προς το ζην. Κοινωνικό παντοπωλείο στο Εργατικό Κέντρο,  καλάθια προσφοράς στις ενορίες και πολλά άλλα μέσα χρησιμοποιούνται για ανακούφιση των όσων έχουν ανάγκη. Κάποτε, σε όχι και τόσο κρίσιμες στιγμές, λειτουργούσε με θαυμαστό τρόπο πρόγραμμα συσσιτίου στην Αγία Βαρβάρα, με εθελόντριες  μαγείρισσες, σε καθημερινή βάση, που πρόσφεραν μια μερίδα φαγητού  σε άπορες συμπολίτες μας. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, επιτακτική καθίσταται η ανάγκη επαναλειτουργίας αυτού του συσσιτίου, στην Αγία Βαρβάρα ή όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα.

Τα συσσίτια, ασφαλώς δεν είναι η λύση. Είναι, όμως, μια σοβαρή εξισορροπητική δράση σε μια μεγάλη ανισορροπία που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας – που η κρίση ίσως είναι απλώς το αποτέλεσμά της. Είναι, τουλάχιστον, μια απάντηση στην εξωτερική πλευρά του προβλήματος. Άνθρωποι θα σωθούν από την πείνα, την απελπισία, την αρρώστια. Το κοινωνικό σώμα διατηρείται στη ζωή. Και η ζωή είναι μια προϋπόθεση της λύσης.

Τα συσσίτια είναι  επί πλέον μια φάση αφύπνισης.  Ξαναβγαίνουν κάποιοι άνθρωποι από το καβούκι τους κι απ’ αυτόν τον ιδιότυπο «αυτισμό» – απομονωτισμό των τελευταίων χρόνων. Ξαναδημιουργούνται σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Ένα μήνυμα ελπίδας φτάνει σε κάποιους απελπισμένους και μέσω αυτών ξαναζωντανεύει μέσα στον κοινωνικό οργανισμό. Ξαναδημιουργούνται σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Κάτι πλέον  κινείται. Από το ατομικό προς το συλλογικό. Μην το προσπερνάμε αδιάφορα.

Παιδί και υγεία

Η   Ένωση Ελλήνων Φυσικών και ο δήμος Τρίπολης, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Παιδί και Υγεία: Η  Συμβολή των Επιστημών». Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Θα περιλαμβάνει έξι (6) θεματικές ενότητες: Διατροφή/Αθλητισμός, Περιβάλλον, Ιονίζουσες/Μη Ιονίζουσες ακτινοβολίες, Κάπνισμα, Ψυχική υγεία/Συμβουλευτική, Ατυχήματα.

Η ημερίδα διεξάγεται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Είσοδος ελεύθερη

Εύα Δολιανών

Συνάντηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του astrownews, σήμερα (χθες) το πρωί, στην Εύα Δολιανών για το θέμα της κατασκευής στεγάστρου στην Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μ. Σκανζτός, ο αντιδήμαρχος κ. Π. Μαντάς και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν οι διοικητικές ενέργειες που απαιτούνται για την απεμπλοκή του έργου του στεγάστρου της Εύας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χρονικό ορίζοντα, τουλάχιστον, 3 μηνών. Πηγή: astrownews.γρ

Ληστεία – Βούρβουρα

Εξιχνιάστηκε η ληστεία σε οικία στα Βούρβουρα Αρκαδίας, σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 77χρονου, μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων. Συνελήφθη ένας 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, μετά από Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος των τριών συνεργών του, για ληστεία κατά συναυτουργία και ανθρωποκτονία από πρόθεση Ειδικότερα, ο 35χρονος μαζί με τους άλλους τρεις συνεργούς του, την 4-9-2011 το βράδυ, στα Βούρβουρα Αρκαδίας, μπήκαν στο σπίτι που διέμενε ο 77χρονος ημεδαπός μαζί με την 79χρονη σύζυγο του και τους ακινητοποίησαν. Επιπλέον οι δράστες χτύπησαν τον 77χρονο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του.  Στη συνέχεια αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε βάρος ενός εκ των τριών ατόμων, που δεν έχουν συλληφθεί, εκκρεμούν δύο (2) εντάλματα σύλληψης, για ληστεία και ληστεία με ανθρωποκτονία, καθώς και δύο (2) καταδικαστικές αποφάσεις. Ο 35χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Ανακριτή Πρωτοδικών Τρίπολης.
Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης.
Διαμαρτυρία
Σήμερα  Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, θα  πραγματοποιήσουν μαχητική συγκέντρωση στη ΔΕΗ Τρίπολης και Άστρους, για τα χαράτσια και τις αυξήσεις στη ΔΕΗ.  Επίσης, μεθαύριο  Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, 4 – 7 το απόγευμα, θα ανοίξουν τα διόδια στη Νεστάνη και σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Λιγνιτωρυχείο
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε προχθές το βράδυ, όπως απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς με επιστολή του, για να τοποθετηθούν σχετικά με το σχεδιαζόμενο λιγνιτωρυχείο Μεσσηνίας. Ο κ. Τατούλης, επειδή, όπως δήλωσε, θεωρεί ότι  το θέμα αυτό άπτεται ζητημάτων εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια γι αυτό θα  αποστείλει επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου  να έχει  τη δική τους άποψη. «Ιδίως για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή και είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός», ο κ. Τατούλης τόνισε ότι λόγω της γνώσης του για το ζήτημα, σε περίπτωση που σταθεί αρνητικά θα προσυπογράψει την απόφασή του. Αν αντίθετα αποφανθεί θετικά το θέμα θα ξανασυζητηθεί.

Τέλος,  ανακοίνωσε τη σύσταση 6μελούς επιτροπής (επικεφαλής αυτής η κ. Ντίνα Νικολάκου), όπου και θα αναλάβει να παρακολουθεί τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν

Χαμογελάτε

Ο δημόσιος κατήγορος στο δικαστήριο μιας μικρής επαρχιακής πόλης καλεί την πρώτη του μάρτυρα, μια γιαγιά γύρω στα 80 και την ρωτάει με τελείως επαγγελματικό ύφος:
– Με γνωρίζετε εμένα κυρία Θεοδώρου;
– Και βέβαια σας γνωρίζω κύριε Αλεξίου, απαντάει η ηλικιωμένη γυναίκα. Σας ξέρω από μικρό παιδάκι και πρέπει να ομολογήσω ότι με έχετε απογοητεύσει. Λέτε ψέματα, απατάτε συνέχεια τη γυναίκα σας, κουτσομπολεύετε τους πελάτες σας. Βεβαίως σας γνωρίζω!
Αποσβολωμένος τελείως ο δικηγόρος από την απρόσμενη απάντηση της γριάς και μη ξέροντας τι άλλο να πει, δείχνει με το δάχτυλό του στην άλλη μεριά της αίθουσας και λέει:
– Τον δικηγόρο της υπεράσπισης τον γνωρίζετε;
– Ω, ναι και τον κύριο Σοφόπουλο τον γνωρίζω, πολύ  καλά. Τον κρατούσα όταν ήτανε μωρό και μπορώ να πω ότι κι αυτός με έχει απογοητεύσει. Είναι μέθυσος και χαρτοπαίκτης και είναι από τους χειρότερους δικηγόρους της πόλης μας!
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος κτυπά το σφυράκι του στην έδρα, διακόπτει τη διαδικασία και καλεί και τους δύο δικηγόρους να πλησιάσουν την έδρα και τους λέει με σιγανή φωνή:
– Όποιος από τους δυο σας την ρωτήσει αν με ξέρει, την έκατσε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *