ΠΑΝΔΗΚΙ. Μπροστά στην νέα ιατρική πραγματικότητα. Διακύρηξη αρχών και θέσεων

ΠΑΝΕΛΛΗNΙΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ

Η ΠΑΝΔΗΚΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ
Παρουσίαση:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Συντονιστής ΠΑΝΔΗΚΙ

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του  Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  που ορίστηκαν για τις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012,  πραγματοποιούνται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες ιατρικού  διωγμού   που  όμοιες  τους δεν έχουν ποτέ υπάρξει  στην ιστορία του ιατρικού κόσμου της χώρας μας.
Ο ιατρικός κόσμος συνολικά υφίσταται μια πολυμέτωπη επίθεση,   από  ένα σύστημα εξουσίας  που απροκάλυπτα και συστηματικά επιχειρεί να  μετατρέψει τον γιατρό από  αυτοδύναμη  επιστημονική και επαγγελματική οντότητα  σε απρόσωπη μονάδα παραγωγής υπηρεσιών υγείας καθ υπαγόρευση, με εξευτελιστικές αμοιβές χωρίς καμία επιστημονική και επαγγελματική προοπτική.

Η πόλεμος αυτός που κηρύχτηκε   υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της «επιβαλλόμενης μνημονιακής» πολιτικής, αποσαθρώνει με δραματικό τρόπο  δομές  που επί δεκαετίες παρείχαν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Ταυτόχρονα  καταργεί την  αξιοπρεπή άσκηση της ιατρικής και οδηγεί νομοτελειακά τους νέους γιατρούς, στην επαγγελματική εξουθένωση, στην πλήρη απαξίωση και στην ανεργία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η χώρα μας σήμερα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ιατρικής μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Από το στόχαστρο αυτής της πολιτικής δεν ξεφεύγουν ούτε τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που κατά παράδοση αποτελούσαν χώρο επιστημονικής και επαγγελματικής ανέλιξης των νέων ιατρών. Ήδη οι νοσοκομειακοί  ιατροί βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, ενώ η είσοδος νέων ιατρών στα νοσοκομεία τελεί υπό ουσιαστική απαγόρευση. Με μεθοδικό τρόπο και με την επίκληση του επίπλαστου κατ όνομα Υγειονομικού Χάρτη που απετέλεσε προκλητικότατη παραχάραξη της πραγματικής έννοιας του όρου, συντελείται μια άκρως επικίνδυνη  υποβάθμιση και συρρίκνωση των νοσοκομείων της χώρας, που στρέφεται ευθέως εναντίον των πολιτών που αντιλαμβάνονται συνεχώς και περισσότερο ότι πρέπει να πληρώνουν εξ ιδίων για την περίθαλψή τους.

Η μεθοδική καταλήστευση των Ασφαλιστικών Οργανισμών και η ουσιαστική κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, οδήγησαν στην δημιουργία του θνησιγενoύς μορφώματος του ΕΟΠΥΥ, με αποκλειστικό σκοπό την δραματική μείωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους  και  την αποκοπή των ιατρών από ένα σημαντικό έσοδο που διασφάλιζε την επαγγελματική τους επιβίωση.

Ήδη οι νέοι ιατροί  που επιχειρούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ιδρύοντας ιδιωτικά ιατρεία, αντιλαμβάνονται με δέος ότι  το κίνητρο της αξιοπρεπούς σύμβασης με τους Δημόσιους Οργανισμούς δεν υφίσταται και ότι μόνη διέξοδος  για την στοιχειώδη επιβίωσή τους  είναι η διαφαινόμενη απασχόλησή τους στις επιχειρήσεις της υγείας με εξευτελιστικές απολαβές και όρους.

Το σύστημα εξουσίας με τον πλέον κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο μετέρχεται κάθε μέσο υποβάθμισης της υπόστασης του ιατρού, τηρώντας πιστά την δήθεν εντολή-οδηγία της τρόικας  για εξαφάνιση του 30-40% του ιατρικού δυναμικού της χώρας ως πλεονάζοντος.
Ήδη το σύστημα εξουσίας με την κατά συνωμοτικό τρόπο επικαλούμενη  απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, εκχώρησε τον χώρο της υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα κατά τρόπο προκλητικό, μη φειδόμενο ακόμα και της κατάργησης των διατάξεων περί πλανοδιακής ιατρικής και επιφέροντας  δραματικό πλήγμα στους επαγγελματίες ιατρούς  της περιφέρειας οι οποίοι παρακολουθούν αμήχανοι την υφαρπαγή  της ούτως η άλλως διαρκώς περιοριζόμενης  επαγγελματικής ύλης.

Μπροστά σε αυτήν την εφιαλτική πραγματικότητα, ο Ιατρικός Κόσμος περισσότερο από ποτέ κατανοεί  ότι η συσπείρωσή του στα πλαίσια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποτελεί  την μόνη προοπτική άμυνας και διαφύλαξης της υπόστασής του.
Αυτή η προοπτική  ως πανιατρική πλέον απαίτηση, προβάλλεται και κυριαρχεί εν όψει των εκλογών που διενεργούνται  στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του ΠΙΣ.
Σε αυτήν την κρίσιμη και καθοριστική  για όλους τους ιατρούς της χώρας εκλογική αναμέτρηση,  οι Ιατρικές Παρατάξεις με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δώσουν τον αγώνα τον καλό προβάλλοντας τις θέσεις και τα προγράμματα τους.

Η Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΠΑΝΔΗΚΙ), επικαιροποιώντας διαρκώς με νέες ιδέες, τις θέσεις και τις δράσεις της, σύμφωνα με  τις αλλεπάλληλες  εξελίξεις και ανανεωνόμενη  συνεχώς  σε στελεχιακό δυναμικό, αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες απέναντι στην Ιατρική Κοινότητα.
Προβάλλοντας την αγωνιστική της παράδοση ως προμετωπίδα ολόκληρου του ιατρικού κόσμου, τίθεται στην κρίση του Εκλεκτορικού Σώματος  του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και  καταθέτει ως εγγύηση τις αρχές της και την διαρκή δυναμική παρουσία  των στελεχών της.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΚΙ
Η Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΠΑΝΔΗΚΙ) ως Ιστορική Ιατρική Συνδικαλιστική Παράταξη πανελλαδικού επιπέδου που κατά παράδοση συσπειρώνει σταθερά την αυξημένη πλειοψηφία όλων των Ιατρών της χώρας, διακηρύσσει την  σταθερή προσήλωσή της στις αρχές  της Ελεύθερης και Δίκαιης Κοινωνικής  Ανάπτυξης  του Ανθρώπου και της διαμόρφωσης ενός ισότιμου για όλους τους πολίτες  Συστήματος Υγείας και Περίθαλψης, με καθοριστικό παράγοντα  τον Ιατρό ως αδιαμφισβήτητη δεοντολογική, επιστημονική και επαγγελματική οντότητα.

Αυτές οι αρχές εκδηλώνονται και υλοποιούνται  με το επίπονο και μεθοδικό έργο που παράγει και δημοσιοποιεί η ΠΑΝΔΗΚΙ σε ιδέες, προτάσεις και εισηγήσεις, που εγκρίνονται κατά συντριπτική πλειοψηφία από τις Γενικές Συνελεύσεις του ΠΙΣ, και συντελούν στην διαμόρφωση της γενικότερης  κοινωνικής συνείδησης   σε ζητήματα Υγείας.
Αποτελεί συνεπώς κοινή πεποίθηση ότι η ΠΑΝΔΗΚΙ ως γενικότερης αποδοχής παράταξη κατορθώνει μέσα από συνθετική δουλειά και συλλογική προσπάθεια να εκφράσει το σύνολο σχεδόν του ιατρικού κόσμου.

ΟΙ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΚΙ
Η ΠΑΝΔΗΚΙ πρωτοστατώντας στην διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΙΣ και στην διαρκή επικαιροποίησή του,  θέτει ενώπιον του Ιατρικού Κόσμου της χώρας τις θέσεις της εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 και προβάλλει τις διεκδικήσεις της ως εξής:

1. Aνάκληση  της από 15.12.2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου, που οδηγεί νομοτελειακά τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών σε πλήρη απαξίωση και κατάργηση.
2.  Καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται,  αμειβόμενοι  κατά πράξη και περίπτωση.
3.   Αναθεώρηση των 2456/3-11-2011 ΚΥΑ που αφορούν τον  Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και τις αμοιβές των συμβεβλημένων ιατρών, καθώς  και επαναδιατύπωσή τους σύμφωνα με τις προτάσεις της Ιατρικής Κοινότητας.
4. Διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στον ΕΟΠΥΥ των εργαστηρίων όλων των Αυτοαπασχολούμενων Εργαστηριακών Ιατρών.
5.  Άμεση νομοθετική ρύθμιση απόδοσης των  ιατρικών  οφειλών  του ΟΠΑΔ και απόδοση  των οφειλομένων ποσών  που παρακρατούνται από ΟΠΑΔ και λοιπούς Οργανισμούς στους δικαιούχους ιατρούς .
6.  Επιτακτική ανάκληση της 141282/ 21-12-2011 εγκυκλίου του Υπουργού Υγείας που επισημοποιεί την  ασύδοτη απελευθέρωση του ιατρικού  επαγγέλματος, εκχωρεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  στα  επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών και ακυρώνει την θεσμική υπόσταση των Ιατρικών Συλλόγων.
7. Τακτοποίηση των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών και υπηρεσιακών δικαιωμάτων των Ιατρών που υπηρετούν μέχρι σήμερα στις Μονάδες Υγείας του  πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
8.  Κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, εξασφάλιση ασφαλούς και επαρκούς λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας, διασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης των νοσοκομειακών ιατρών  και  κατοχύρωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου.
9.  Προστασία και διαφύλαξη του ΤΣΑΥ (Τομέας Υγειονομικών ΕΤΑΑ) από την επερχόμενη λαίλαπα του «κουρέματος» των αποθεματικών του, είσπραξη των οφειλόμενων εργοδοτικών εισφορών, άμεση εξόφληση όλων των οφειλών του σε φαρμακεία, ιατρούς εργαστήρια και νοσηλευτήρια, αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των Κεντρικών Υπηρεσιών του, των Περιφερικών Τμημάτων και Γραφείων και των Τοπικών Αντιπροσωπειών  και επίσπευση του χρόνου απόδοσης των συντάξεων.

Η ΠΑΝΔΗΚΙ  βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή  για την προάσπιση  ΟΛΩΝ των Ιατρών, την ανάδειξη των  προβλημάτων ΟΛΩΝ των επί μέρους ιατρικών ομάδων και την διαφύλαξη  της Ηθικής, Επιστημονικής και Επαγγελματικής υπόστασης  ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Ιατρικού Σώματος.
Στην Nέα Ιατρική Εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει,  η ΠΑΝΔΗΚΙ διακηρύσσει ως χρέος και αποστολή του ΠΙΣ, την διαμόρφωση ενωτικού και συνθετικού κλίματος μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων και  των Κλαδικών Ιατρικών Οργανώσεων ως  αμιγώς αρμοδίων συνδικαλιστικών φορέων, με επεξεργασία των διατυπούμενων κατά περίπτωση αποκλινουσών απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατά περιοχές και εργασιακούς χώρους ιδιαιτερότητες.
Η ΠΑΝΔΗΚΙ  προβάλλει την νομική υπόσταση του ΠΙΣ ως θεσμοθετημένου Συμβούλου της πολιτείας. Εκ της ιδιότητος του αυτής ο ΠΙΣ εκπροσωπείται σε  δεκάδες εισηγητικά και αποφασιστικά όργανα της πολιτείας και ως εκ τούτου η διαφύλαξη του θεσμικού του κύρους ως του πλέον αντιπροσωπευτικού εκπροσώπου της Ιατρικής Κοινότητας πρέπει να αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα.

Η ΠΑΝΔΗΚΙ προετοιμάζει την μετάβαση του ΠΙΣ στην νέα εποχή με ουσιαστική στελεχιακή ανανέωση, διαμόρφωση νέου και πιο αποδοτικού λειτουργικού μοντέλου  και με σύνθεση των νέων ιδεών με την συσσωρευμένη πείρα.
Κορυφαία διεκδίκηση της ΠΑΝΔΗΚΙ είναι η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την υπόσταση και λειτουργία του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Η επαναβεβαίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ΠΑΝΔΗΚΙ μέσα από την εκλογική διαδικασία της 11 και 12 Φεβρουαρίου θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την συνέχιση και κλιμάκωση των πανιατρικών αγώνων, που με την συσπείρωση ολόκληρου του Ιατρικού Κόσμου, θα επιφέρουν  την τελική δικαίωση των διεκδικήσεών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *