ΕΟΠΥΥ. Συνάντηση ΔΣ του ΠΙΣ με τον Βουδούρη

Στις 19/1/12 έγινε με αφορμή την εξώδικο διαμαρτυρία του ΠΙΣ για την παράτυπη αναγραφή ονομάτων γιατρών σαν συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, συνάντηση-διάβημα διαμαρτυρίας του ΔΣ του ΠΙΣ με τους κκ Βουδούρη και Σουλιώτη.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θεωρεί πως με τις ανακοινώσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι τον αδικούμε και δεν ενημερώνουμε σωστά τους συναδέλφους, ενώ παρεμποδίζουμε την ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ που αλλιώς θα εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους και θα εξασφάλιζε ικανοποιητικές αμοιβές για τους γιατρούς!!
Όσον αφορά τις παρατυπίες  με τη λίστα δηλωσάντων-συμβεβλημένων ο κ Βουδούρης παραδέχτηκε πως προχωράει στην διαγραφή 250 γιατρών του ΙΚΑ που δεν δικαιούνται να συμπεριληφθούν και υποστήριξε πως θα διαγράψει και όσους άλλους παρατύπως έχουν συμπεριληφθεί. Όταν ο υπογράφων του έθεσε το θέμα των εκπροθέσμως δηλωθέντων το παραδέχτηκε εμμέσως αλλά υποστήριξε πως προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς και επειδή υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον δεν θα τους διαγράψει και αναλαμβάνει το ρίσκο της δικαστικής δίωξης!
Σε γενικές γραμμές υπήρξε μια επιθετική στάση απέναντι στην αντίδραση του ιατρικού κόσμου, δεν έγινε καμιά αυτοκριτική για τις παλινωδίες, την επιθετική στάση απέναντι στους γιατρούς και τις εξευτελιστικές αμοιβές και όρους ένταξης στον ΕΟΠΥΥ. Η γενική εκτίμηση μου είναι πως τις τοποθετήσεις και τις απαντήσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ χαρακτήριζε η ασάφεια και αντιφάσεις, ακόμα και στα ζητήματα που φανερά υποχωρούν υπό την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της πραγματικότητας.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
1.    Παρά την επιμονή μας δεν μας γνωστοποίησαν τον ακριβή προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για αμοιβές ιατρικού προσωπικού για το 2012. Ομολόγησαν όμως πως το 80% θα προέρχεται από τη συνεισφορά των ταμείων που συγχωνεύονται(άγνωστο αν θα υπάρξουν) και το υπόλοιπο θα είναι το ανεπαρκέστατο 0.6%  το οποίο έχει υπολογιστεί για ΑΕΠ 272 δις ενώ τώρα το ΑΕΠ προβλέπεται 210 δις.
2.    Όσο αφορά τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τους γιατρούς είπαν πως έχει αναληφθεί η αποπληρωμή τους από το κράτος στο 1.5 δις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε. Στην παρατήρηση μας πως ενώ για τους φαρμακοποιούς υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Φεβρουάριο ενώ για τους γιατρούς δεν αναφέρεται τίποτα συγκεκριμένο η απάντηση ήταν πως τα χρήματα φτάνουν και πως κάποια στιγμή θα αποδοθούν.
3.    Επέμειναν στην ρύθμιση για αμοιβή 10 ευρώ μεικτά με πλαφόν 200 επισκέψεις στο μεταβατικό 3μηνο στάδιο, υποστήριξαν μάλιστα πως όλα είναι υπό την αίρεση της τρόικας!! Την έντονη αντίδραση της αντιπροσωπείας του ΠΙΣ προκάλεσε ο ισχυρισμός πως οι γιατροί με τα αιτήματα τους (και όχι ο ανελαστικός κουτσουρεμένος προϋπολογισμός) στερούν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στους ασφαλισμένους.
4.    Ο κ Βουδούρης ανέφερε πως στις αμοιβές των ειδικοτήτων που εκτελούν πράξεις, εκτός από την αμοιβή επίσκεψης θα υπάρχει και η δυνατότητα αμοιβής για πράξεις (σύμφωνα με το ΦΕΚ) μέχρι ποσοστού 40% των επισκέψεων. Ισχυρίστηκε πως το ίδιο θα ισχύει και για τους μισθωτούς γιατρούς του πρώην ΙΚΑ για χαμηλότερο πλαφόν επισκέψεων. Δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πως μπορεί να γίνει αυτό την ίδια στιγμή που μας διαβεβαίωσε πως ο ΚΠΥ ισχύει και πως μετά το μεταβατικό στάδιο δεν θα είναι κατά πράξη και περίπτωση οι αμοιβές.
5.    Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ομολόγησε πως η προκήρυξη 5000 νέων θέσεων για τον ΕΟΠΥΥ θα γίνει με βάση τις προβλέψεις της ΚΥΑ 2456/3/11/2011 που προβλέπει αμοιβές τύπου ΟΑΕΕ. Διευκρίνισε επίσης πως ο συνολικός αριθμός γιατρών στην πρώτη φάση δεν θα ξεπερνά τις 10 χιλ (5χιλ πρώην ΙΚΑ και 5χιλ νέες συμβάσεις) ενώ οι δηλώσαντες συμμετοχή για το μεταβατικό διάστημα θα αποπεμφθούν.
6.    Για τα εργαστήρια του ΙΚΑ είπε πως θα συρρικνωθούν και κάποια θα μετατραπούν σε αιμοληπτήρια και ομολόγησε πως προς το παρόν όλη η κίνηση προωθείται προς τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα. Για τους εργαστηριακούς γιατρούς δηλώθηκε πως θα αμείβονται με βάση το υπάρχον ΦΕΚ και δεν επιβεβαίωσε την πρόθεση για καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις ανά εργαστήριο. Πρόθεση τους είναι να αποδίδεται ολόκληρο το ποσό μέχρι 6000 ευρώ και από εκεί και πάνω θα καθοριστεί κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης μέχρι 30%. Μετά από μεγάλη πίεση μίλησαν αόριστα για οροφή 50 χιλ ευρώ, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι αποφασισμένοι γι αυτό.
7.    Τέθηκε από τον υπογράφοντα το ζήτημα της καθυστέρησης στην πιστοποίηση όσων γιατρών δεν ήσαν πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι μέχρι τώρα, παρά την αποστολή του φάξ με την αίτηση για απόδοση κωδικού. Η απάντηση ήταν(μετά από διαβούλευση με τους υπευθύνους) πως ενώ ο κ Βουδούρης πίστευε πως είχαν συνεννοηθεί πρώτα να αποστέλλεται άμεσα ο κωδικός και μετά να ζητείται πιστοποιητικό:: οι αρμόδιες υπηρεσίες ερευνούν την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και έτσι καθυστερούν. Θα παρακολουθήσω από κοντά το θέμα και θα πιέσω.
Η διαπίστωση είναι πως με την παρούσα πολιτική υγείας και με βάση τον αυθαίρετα χαμηλό μνημονιακό προϋπολογισμό δεν υπάρχει περίπτωση θετικών λύσεων και οργάνωσης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με αξιοπρεπή πρόσβαση για τους πολίτες και αξιοπρεπείς αμοιβές των γιατρών. Αν πρόκειται να σώσουμε κάτι θα γίνει μόνο μέσα από ενωτικούς αγώνες και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

One thought to “ΕΟΠΥΥ. Συνάντηση ΔΣ του ΠΙΣ με τον Βουδούρη”

  1. Ορισμενοι μικροβιολογοι ειχαν μετατρεψει μικροβιολογικο εργ. , πρωην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ, σε ιδιωτικο εργαστηριο !!! εκλεβαν σωληναρια απο το εργαστηριο και κατοπιν τα εφερναν γεματα με το αιμα των πελατων των ιδιωτικων τους εργαστηριων . Εκτελουσαν επι πολλα χρονια τις ιδιωτικες τους εξετασεις -ολοκληρα τσεκ απ – εχοντας καταναλωσει τα χρονια αυτα , αντιδραστηρια χωρις υπερβολη , αξιαςπολλων χιλιαδων ευρω!!! Χρεωναν το ιδρυμα και νυν ΕΟΠΥΥ χωρις ιατρικη συνειδηση !! Κυριως ομως κατα την εμφανη διαθεση τους, φαινεται να προτιθενται να επαναλαβουν και να συνεχισουν το παρανομο εργο τους το οποιο τοποθετουν σιγουρα υπερανω της υπευθηνοτητας της διεξαγωγης των αποτελεσματων της νομιμου εργασιας τους του δημοσιου βιοπαθολογικου εργαστ. αφου εδιναν μεχρι προ τινος απαντησεις των αποτελεσματων στους πελατες τους την στιγμη της διεξαγωγης τους στα οποια εδιναν προταιρεοτητα . Τετοιες αδικιες και καταχρησεις παταξτε εαν θελετε να μην καταληξει χρεωμενος ο ΕΟΠΥΥ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *