Νέα από Αρκαδία. Νέα πρότυπα

Τελευταία ελπίδα αποτελεί για κάποιους καταστηματάρχες η περίοδος των εκπτώσεων, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο. Αρκετές όμως είναι και οι περιπτώσεις καταστηματαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά. Ό,τι και αν συμβαίνει είναι η μοναδική ευκαιρία για μια ανάσα στον εμπορικό κόσμο, προκειμένου να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το μέλλον. Και η περίπτωση αυτή αφορά και τον εμπορικό κόσμο της Τρίπολης, που δυστυχώς δεν εξαιρείται του κανόνα. Η αδυσώπητη επίγνωση της πραγματικότητας έχει αφήσει το σημάδι της. Φέτος βλέπουμε  τις λιγότερες σακούλες στα χέρια των καταναλωτών. Φέτος περπατούμε  στους δρόμους της πόλης και δεν κοιτάζουμε  τόσο τις βιτρίνες, όσο το εσωτερικό των καταστημάτων και την κίνηση που έχουν. Αυτό προσέχουμε, αυτό καταγράφουμε, αυτό συζητούμε. Φέτος βλέπουμε άδεια καταστήματα,  με γεμάτη την πρόσοψή τους από διαφημιστικά παντός είδους και  αυτοκόλλητα που ουδεμία σχέση έχουν με το μέχρι προ τινος εμπόρευμα.

Όλα αυτά κάνουν  τη διαφορά των φετινών εκπτώσεων  από τις προηγούμενες της ανεμελιάς, της αφθονίας, της υπεραισιοδοξίας. Υπάρχει  όμως και κάτι άλλο διαφορετικό: ότι όλοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, όσο μπορεί ο καθένας, αναζητούμε τρόπους και κυρίως πράξεις για να μετριαστεί η ανασφάλεια όσων γύρω μας έχουν ήδη πληγεί από την κρίση. Είναι κι αυτό μέσα στα θέματα συζήτησης των ημερών: ενδιαφερόμαστε για το κοινωνικό παντοπωλείο, μιλάμε για το συσσίτιο απόρων που κάποτε λειτουργούσε στην Αγία Βαρβάρα και,  άγνωστο γιατί, έπαυσε να λειτουργεί,  εντοπίζουμε τις πρωτοβουλίες συλλογικότητας που έχουν πολλαπλασιαστεί, σκεφτόμαστε πια τι θα μοιραστούμε με άλλους, μεταποιούμε τα παλιά ρούχα και σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουμε τον σκουπιδοντενεκέ αβασάνιστα για να ρίξουμε εκεί ό,τι περισσεύει…

Αν θελήσουμε να βρούμε κάτι σημαντικό σ’ αυτή την αβέβαιη και σίγουρα δύσκολη χρονιά, είναι ασφαλώς τα νέα κριτήρια ευημερίας, τα νέα πρότυπα επάρκειας που αρχίζουν και διαμορφώνονται στους γνωστούς μας, στους φίλους μας, σε μας τους ίδιους…

Κι αν πραγματικά ευχόμαστε το καλύτερο για την  νέα χρονιά που βαδίζουμε και για να αποκτήσει πραγματικό νόημα και αντίκρισμα αυτή η επιθυμία,  ίσως ο μόνος τρόπος να είναι αυτός ο διαφορετικός δρόμος, στον οποίο γυρνούσαμε την πλάτη τόσα χρόνια: το νοιάξιμο για τον διπλανό μας και το μέτρημα των ορίων μας.

ΧΑΔΑ – Πρόστιμο

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στο Δήμο Τριφυλίας επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) στη θέση “Μαυρηλίμνη” στην Πλάτη.  Με την ίδια απόφαση ζητεί την παύση λειτουργίας και την άμεση αποκατάσταση του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ από το Δήμο Τριφυλίας. Στα σκεπτικά της απόφασης αναφέρεται έκθεση που συντάχθηκε ύστερα από αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στις 12 Ιουλίου του 2011 και εισήγηση του ιδίου κλιμακίου στις 23 Σεπτεμβρίου.
Μετακόμιση

Κλειστές θα παραμείνουν από σήμερα έως τη Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012, οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης, λόγω μετακόμισης στο καινούργιο κτήριο της οδού Αταλάντης. Πρόκειται για τις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων, που λειτουργούν στο κτίριο του Δημαρχείου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43 ,το Δημοτολόγιο, το  Πρωτόκολλο και οι Οικονομικές Υπηρεσίες  που λειτουργούν στο κτίριο Μανιάτη, η Τεχνική Υπηρεσία , το Ταμείο , το ΚΕΠ της οδού Βενιζέλου και η Πρόνοια.

Εις μνήμην

Την Κυριακή 22  Ιανουαρίου 2012,   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  θα τελέσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  Αρχιερατική  Θεια Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως  των αειμνήστων Αρχιερέων των Αρχιερατευσάντων στην Ιερά  Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, ως και πάντων των κεκοιμημένων Ευεργετών   και Δωρητών του Ιερού Ναού.

Προσκαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί, ενορίτες και άρχοντες του τόπου,  να συμμετάσχουν και να τιμήσουν  με αυτό τον τρόπο  τους μακαριστούς Αρχιερείς και τους ευεργέτας του Μητροπολιτικού  Ναού της Τριπόλεως.

Δελφίνια

Μικρά, παιχνιδιάρικα δελφίνια παρουσιάστηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι στην ακτή «Καλλιστώ»του Παραλίου Αστρους και τράβηξαν την προσοχή μικρών και μεγάλων, κυρίως των μαθητών του δημοτικού σχολείου, που δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν από την παραλία.

Πίτα ΣΑΟΟ

Την πίτα του θα κόψει την  ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 2.30 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων στο χωριό Αρτεμίσιο, στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Θα προηγηθούν δύο ορειβατικές πορείες, η  μία εύκολη, διάρκειας 3 ωρών στον άξονα Παλαιόπυργος – διάσελο Ορίλου – Αρτεμίσιο και η άλλη πιο επίπονη,  διάρκειας 5:30 ωρών, από Παλαιόπυργο, ανάβαση στην κορυφή Ανεμόμυλος 1769 μ. και κατάβαση στο Αρτεμίσιο.
Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει στις 8:00 το πρωί από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης, ενώ για όσους δεν ορειβατήσουν θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 12:30 για το Αρτεμίσιο

Τρεις Ιεράρχες

Η μέρα των Τριών Ιεραρχών θα εορταστεί στην πόλη μας στις 30 Ιανουαρίου 2012, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  με αρχιερατική θεία λειτουργία  και εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο με προσφωνήσεις και χαιρετισμούς από τον Πρύτανη κ. Παπαθεοδώρου, τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο, τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, το Δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη και το Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης κ. Μισθό. Βασική ομιλήτρια θα είοναι η κ. Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Η Ελληνική Παιδεία από την Οθωμανική Κυριαρχία στο Ανεξάρτητο Κράτος».

Θα ακολουθήσει   βράβευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επίδοση υποτροφιών.
Όχι πάρκινγκ

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Κάπως έτσι σκέφθηκαν μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι (Γιόκαρης, Μπούρας κλπ)  και αντέδρασαν στη δημοτική απόφαση για τη διαμόρφωση της κάτω αγοράς σε προσωρινό πάρκινγκ. Κάθετα αντίθετος ο δήμαρχος μίλησε για παρεμβάσεις που θέτουν κανόνες ομαλής κυκλοφορίας, με ελεγχόμενη στάθμευση  και τέλος στο χάος που αυτή τη στιγμή υπάρχει στο χώρο αυτό, μέχρις ότου  γίνει μελέτη και κατασκευαστεί η πλατεία, που προβλέπεται.

Χαμογελάτε

Δύο γιαγιάδες συζητούν για τους άντρες τους:
– Αυτός ο Θανάσης μου, όλο τρώει τα νύχια του! Αμάν! Είναι 75 χρονών! Πότε θα το κόψει;
– Α, και ο Γιώργος μου έκανε το ίδιο, αλλά του έκοψα την συνήθεια.
– Σοβαρά; Πώς;
– Του ‘κρυψα τα δόντια του…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *