Το δίλημμα του Αν. Λοβέρδου για το “Ιπποκράτειο” της Αθήνας (ΑΥΓΗ)

Βενιζέλος Β.

Κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Υγείας επιθυμεί να “ξετυλίξει” ο ίδιος το “κουβάρι” της πολυδαίδαλης παρανομίας, η οποία σοβεί επί χρόνια στο νοσοκομείο της Αθήνας “Ιπποκράτειο”. Είναι λίαν αμφίβολο όχι γιατί ο Αν. Λοβέρδος επιθυμεί να συνεχίζεται το “πάρτι” στο νοσοκομείο, αλλά επειδή η αμαρτωλή ιστορία του “Ιπποκρατείου” απλώνεται πίσω στον χρόνο έως την εποχή της θητείας του Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας.

Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Αν. Λοβέρδου από τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης για το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει ακριβώς με την προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποφύγει τυχόν ακούσια εμπλοκή του σε αντιπαράθεση για “καυτά” θέματα τα οποία “αγγίζουν” τον σημερινό αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μία εποχή που η κυβέρνηση ζητεί τη συναίνεση της Ν.Δ. στην πολιτική της, τυχόν εμπλοκή του Δημ. Αβραμόπουλου σε τέτοια θέματα του κοντινού παρελθόντος από τον Αν. Λοβέρδο θα δημιουργούσε τουλάχιστον ένα… σχετικό πρόβλημα.

Έτσι ο υπουργός Υγείας επέλεξε μία “μέση” λύση για τον ίδιο: Να ανοίξει ακροθιγώς το θέμα του “Ιπποκρατείου” της Αθήνας και να στείλει τον φάκελο του νοσοκομείου στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελ. Ράικου.

Δυόμιση χρόνια μετά την απομάκρυνση του τότε διοικητή του νοσοκομείου Δημ. Βανδώρου από τον τότε υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Άρ. Μουσιώνης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης ότι ο συντονιστής διευθυντής της Β” καρδιοχειρουργικής κλινικής του “Ιπποκρατείου”, το “ποντίκι”, όπως τον χαρακτήρισε χωρίς να τον κατονομάσει, θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της 1ης ΥΠΕ Αττικής.

Ο Άρ. Μουσιώνης αποκάλυψε επίσης ότι το νοσοκομείο διατηρούσε μέχρι πρότινος σε μη καταγεγραμμένες αποθήκες του παρακαταθήκες χειρουργικών υλικών (μηχανικές και βιολογικές δακτύλιοι, πλέγματα, καθετήρες κ.ά.) ύψους… 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι σχετικές ανάγκες του ιδρύματος δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ!

 

Χρονία δυσοσμία

Έκπληξη πρώτου μεγέθους είχε αποτελέσει τον Οκτώβριο του 2008 η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του κατά τα “φαινόμενα” πολύ επιτυχημένου διοικητή του “Ιπποκρατείου” της Αθήνας Δημ. Βανδώρου, και μάλιστα μόλις έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση της συμβατικής θητείας του και έξι μέρες μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των θαλάμων νοσηλείας του νοσοκομείου…

Με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, ο Δημ. Βανδώρος απομακρύνθηκε από τη θέση του διοικητή του “Ιπποκρατείου” της Αθήνας χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση…

Η “Α” είχε αποκαλύψει στις 31 Οκτωβρίου 2008 ότι, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μας, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο Δημ. Αβραμόπουλος αποφάσισαν την απομάκρυνση του Δημ. Βανδώρου επειδή ο τελευταίος είχε εμπλακεί σε σωρεία παρανόμων πράξεων κατά την άσκηση των διοικητικών καθηκόντων του. Σε ορισμένες από αυτές τις πράξεις, μάλιστα, φαίνεται ότι είχε παρασύρει και τον ίδιο τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει και νομικές συνέπειες!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, ο Δημ. Βανδώρος είχε επαναπροσλάβει παρανόμως για τη θέση του διευθυντή της χειρουργικής κλινικής γιατρό ο οποίος… είχε συνταξιοδοτηθεί από τον Ιανουάριο του 2007 και τον διατηρούσε στη θέση του παρά την απόφαση του διοικητικού εφετείου, το οποίο είχε κρίνει παράνομη την επαναπρόσληψη του συγκεκριμένου γιατρού.

Επίσης ο Δημ. Βανδώρος είχε εμπλακεί προσωπικά και στην υπόθεση με τον καρδιοχειρουργό του “Ιπποκρατείου” ο οποίος εφέρετο δήθεν ότι εκτελούσε για πολλά χρόνια και με πολύ σημαντικά ποσοστά επιτυχίας καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο χωρίς να διαθέτει… την ειδικότητα!

Ο Δημ. Βανδώρος ήταν εκείνος ο οποίος εξαπέλυσε τις κατηγορίες και κίνησε τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά του καρδιοχειρουργού, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της “Α”, δεν ήταν στη συνέχεια σε θέση να παράσχει τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα στήριζαν τις πολύ σοβαρές κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του γιατρού.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, ο Δημ. Βανδώρος φέρεται ακόμη να προχώρησε στις εργασίες ανακαίνισης χώρων του νοσοκομείου -πρόκειται πιθανότατα για τα χειρουργεία- χωρίς να διαθέτει τη σύμφωνη γνώμη και την άδεια των αρμοδίων αρχών και του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα θέματα της πολεοδομίας και της χωροταξίας.

Έτσι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεώρησε εντελώς παράνομο σημαντικό μέρος της πραγματοποιηθείσας ανακαίνισης του νοσοκομείου, την οποία, όμως, άφησε να ολοκληρωθεί…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *