Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης. Ψήφισμα Δ.Σ

Διανύσαμε μία περίοδο περίπου ενός έτους από τότε που η υγεία δέχθηκε απροκάλυπτα αλεπάλληλα χτυπήματα από τη μνημονιακή κυβέρνηση, τα περισσότερα από τα οποία κάτω από τη ζώνη.
Στο διάστημα αυτό είδαμε σταδιακά την κατάρρευση του ΕΣΥ και των δομών του πρώην ΙΚΑ, αλλά και την αποδόμηση του δικτύου των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων. Μοιραία πια, για γιατρούς και ασφαλισμένους, το τοπίο έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο «φιλικό» προς τους χρήστες των «ευεργετημάτων» που παρέχει ο περίφημος νόμος 3919/2011 περί «ανοίγματος» του ιατρικού επαγγέλματος.
Αποκορύφωμα της αντιιατρικής και αντικοινωνικής στάσης υπήρξε ο «σχεδιασμός» και η «υλοποίηση» του ΕΟΠΥΥ, που έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και από ακατάλληλα πρόσωπα, όπως αποδείχθηκε στην πορεία των πραγμάτων. Ο καινοφανής οργανισμός ενσωμάτωσε με πρόχειρες διαδικασίες τέσσερα μεγάλα ελειμματικά ταμεία και στο όνομά τους πάνω από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους, «γράφοντας στο χιόνι» υποχρεώσεις του παρελθόντος και χωρίς γραπτές  δεσμεύσεις για αποπληρωμή τους στο μέλλον. Αυτοί είναι μάλλον ήπιοι χαρακτηρισμοί τόσο για την πιθανολογούμενη κατάληξη των οφειλομένων από τον ΟΠΑΔ όσο και για τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο έγινε η προσπάθεια της «προσχώρησης» στον ΕΟΠΥΥ, των συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρών.
Στη λογική της ισοπέδωσης και υποβάθμισης δεν έμειναν αλώβητοι ούτε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ. Τα όποια κίνητρα του παρελθόντος εξανεμίστηκαν σταδιακά με το «άνοιγμα» του ΙΚΑ στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ και από το Φεβρουάριο του 2011, απειλήθηκαν με πλήρη αφανισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αμφιταλαντεύτηκε αρχικά, αλλά τελικά έδωσε το στίγμα του αγώνα υπέρ του κοινού καλού, πρωτοστατώντας μάλιστα στις κινητοποιήσεις μέχρι αυτή τη στιγμή.
Οι ιατρικοί σύλλογοι περνάνε δύσκολες και ταυτόχρονα ιστορικές στιγμές. Στιγμές  ευθύνης, τόσο απέναντι στους συναδέλφους, όσο και απέναντι στους ασφαλισμένους. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές τα γεγονότα «προσπέρασαν» τις αντιδράσεις τους. Επίσης είναι αλήθεια ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν ολιγωρίες και λάθη. Στο μέτρο που αυτά δεν ήταν σκόπιμα, αντανακλούσαν την αγωνία να σωθεί το οικοδόμημα της ΠΦΥ προβάλλοντας κάθε μορφής αντίσταση στον επερχόμενο «Αρμαγεδδώνα».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αναγκάστηκε να ενεργοποιηθεί και να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο, συγκεράζοντας τις διαφορετικές απόψεις και τάσεις και συντονίζοντας το αγωνιστικό μέτωπο. Σε αυτήν την προσπάθεια συνέβαλαν άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τους εμπνευστές του, που θα τύχουν ανάλογης ανταπόκρισης στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΙΣ.

Ο ιατρικός κόσμος κλήθηκε να πει ένα βροντερό “ΟΧΙ” στην ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ με τους παρόντες όρους. Ζητήθηκε από τους συναδέλφους να μην διαπραγματευτούν αυτά που θεωρούμε αυτονόητα για τη στοιχειώδη άσκηση της ιατρικής μας. Διαπραγματευόμαστε όμως τη συλλογική σύμβαση για όσους επιθυμούν ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν να προστατεύονται από τις όποιες αυθαιρεσίες του Υπουργείου. Επίσης προτάξαμε ως απόλυτη προτεραιότητα την απόσυρση του Νόμου 3919/2011 που απειλεί να «συνθλίψει» όλη την Υγεία εκχωρώντας την στα χέρια επιχειρηματιών – ούτε καν γιατρών. Ακολούθησαν αιτήματα σχετικά με την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια (αμοιβή και εργασιακές συνθήκες) που είναι ίσης αξίας και σημασίας με τα προαναφερθέντα. Στην κλήση αυτή πρωτοστάτησε ο ΙΣΞ με σχεδόν πλήρη ανταπόκριση των μελών του.
Στην έννοια της συλλογικής σύμβασης εμπεριέχεται και η ελεύθερη συνταγογράφηση την οποία θεωρήσαμε apriori δικαίωμα ιατρών και ασθενών, μη διαπραγματεύσιμο.

Μετά από ένα δεκαπενθήμερο απεργιακό αγώνα, και με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και του ΠΙΣ, αποτιμούμε και σχολιάζουμε τα μέχρι τώρα γεγονότα:

Διαφυλάξαμε το αυτονόητο και αναφαίρετο με βάση την ιατρική ιδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα συνταγογράφησης και παραπομπής. Βέβαια, αφού αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιου είδους συλλογική σύμβαση, και πάλι η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ μας καλεί να κάνουμε ατομικές δηλώσεις “πιστοποίησης” για να δηλώσει ότι αυτή έχει την πρωτοβουλία και να μας θυμίσει ότι αυτή και μόνο έχει την ευχέρεια να… τραβήξει ένα πρωί το χαλί κάτω από τα πόδια μας.
Πέραν του αμφιλεγόμενου αυτού κέρδους, τίποτε άλλο από τα αιτήματά μας δεν κατoχυρώθηκε. Αυτό που πρέπει να συνυπολογήσουμε στα κέρδη και να το προβάλλουμε ως μέγιστο όφελος, είναι η ενότητα που σφυρηλατήσαμε όλο αυτό το διάστημα. Η μη συμμετοχή μας στον ΕΟΠΥΥ είναι ΜΕΓΙΣΤΗ ΝΙΚΗ και ως αποτέλεσμα της ενότητας μας, πρέπει να την πανηγυρίσουμε. Ταυτόχρονα επιβάλλεται να καταστήσουμε σαφή την αντίθεσή μας προς τη στάση όσων συναδέλφων, στη διάρκεια του μείζονος αυτού αγώνα, συνέχιζαν να εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ παράνομα και μετά την κατά νόμο καταληκτική ημερομηνία, βάσει και των όσων αναφέρει σαφώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 16/12/2011. Οι συνάδελφοι αυτοί πρέπει να αναλογιστούν γιατί λειτούργησαν εκτός του πλαισίου ιατρικής δεοντολογίας. Τους υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζουν να διαχωρίζουν τη θέση τους σε από το Ιατρικό Σώμα.
Δυστυχώς τη στάση των συναδέλφων αυτών που «προσχώρησαν» στον ΕΟΠΥΥ παρά τις αντίθετες συστάσεις του ΠΙΣ, υπέθαλψαν κάποιοι σύλλογοι, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, υπονομεύοντας τη συλλογικότητα που εκφράζει ο ΠΙΣ. Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. κατόρθωσε να καταλύσει ακόμη και τις αποφάσεις της έκτακτης Γ.Σ. του μεγάλου συλλόγου του οποίου έχει την τιμή να ηγείται, χωρίς να αιτιολογήσει το διαχωρισμό του από τον ΠΙΣ. Θεωρούμε ότι οι μεγάλοι σύλλογοι οφείλουν να δουλεύουν με αποτελεσματικότητα για το κοινό συμφέρον και όχι να συνομιλούν με όσους δεν όφειλαν, έχοντας αδιευκρίνιστα κίνητρα.

Η στάση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης υπήρξε μέχρι τώρα συνεπής προς τον ιατρικό κόσμο και τους συμπολίτες μας, κινούμενος από την ανάγκη προστασίας της ίδιας της ιατρικής υπόστασης και της αγωνίας για το μέλλον της υγείας του τόπου μας. Μοναδικός γνώμονας της στάσης μας υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι το ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα, καθώς ο ρόλος του Ι.Σ.Ξ. περικλείει και αυτά.

Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δύναται να λειτουργήσει χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου, ο Ι.Σ.Ξ. προτείνει για τη συνέχεια:
–          Να παραμείνουμε σταθεροί στην άρνηση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ – πράξη ούτως ή άλλως παράνομη με βάση την κείμενη νομοθεσία, συντασσόμενοι με τις αποφάσεις του ΠΙΣ.
–          Να παραιτηθούν όσοι συνάδελφοι έχουν ενταχθεί ήδη στον ΕΟΠΥΥ.
–          Να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.
–          Όλοι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που συντάσσονται με τον ΠΙΣ και τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και το Σύλλογο Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ν. Ξάνθης.
–          Οι συνάδελφοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η κοινωνία και ιδιαίτερα την οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας, προσαρμόζοντας ανάλογα τις αμοιβές τους.

Για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΔΕΔΟΣ                                ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *