Βασιάδης Αναστ. Οι νέοι γιατροί και οι γιατροί της περιφέρειας στην νέα ιατρική πραγματικότητα

Ο καινούργιος χρόνος  ξεκίνησε με συνθήκες που  όμοιες δεν έχουν ποτέ προηγουμένως καταγραφεί στην ιατρική ιστορία του τόπου.
Ο ιατρικός κόσμος συνολικά βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με ανοικτά όλα  τα μέτωπα,  απέναντι σε ένα σύστημα εξουσίας  που απροκάλυπτα και συστηματικά επιχειρεί να  μετατρέψει τον γιατρό από  αυτοδύναμη  επιστημονική και επαγγελματική οντότητα  σε απρόσωπη μονάδα παραγωγής υπηρεσιών υγείας με εξευτελιστικές αμοιβές χωρίς κοινωνική ασφάλιση και χωρίς επαγγελματική προοπτική.

Η πολυμέτωπη αυτή επίθεση  υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των επιταγών των διεθνών δανειστών της χώρας, καταργεί  θεσμούς που επί δεκαετίες παρείχαν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και εξασφάλιζαν αξιοπρεπή  ιατρική απασχόληση, ενώ οδηγεί νομοτελειακά τους νέους κυρίως γιατρούς, στην επαγγελματική εξουθένωση, στην ανεργία και στην μετανάστευση.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των νοσοκομείων της χώρας που αποτελούσαν χώρο επιστημονικής και επαγγελματικής ανέλιξης των νέων ιατρών, δημιουργεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα για τους πολίτες που αντιλαμβάνονται συνεχώς και περισσότερο ότι πρέπει να πληρώνουν εξ ιδίων για την περίθαλψή τους, αλλά και για τους ιατρούς που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, ενώ οι πόρτες για  την είσοδο νέων ιατρών στα νοσοκομεία κλείνουν ερμητικά .

Ή καθοδηγούμενη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και η μεθοδική καταλήστευση των Ασφαλιστικών Οργανισμών, οδήγησαν στην δημιουργία του μορφώματος του ΕΟΠΥΥ με αποκλειστικό σκοπό την δραματική μείωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους  και  την αποκοπή των ιατρών από ένα σημαντικό έσοδο που διασφάλιζε την επαγγελματική τους επιβίωση.

Ήδη οι νέοι ιατροί  που επιχειρούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ιδρύοντας ιδιωτικά ιατρεία, αντιλαμβάνονται με δέος ότι  το κίνητρο της αξιοπρεπούς σύμβασης με τους Δημόσιους Οργανισμούς δεν υφίσταται και ότι μόνη διέξοδος  για την στοιχειώδη επιβίωσή τους  είναι η απασχόλησή τους στις επιχειρήσεις της υγείας με εξευτελιστικές απολαβές και όρους.

Το ζήτημα λαμβάνει εξαιρετικά ανήθικες και επικίνδυνες διαστάσεις με την λεγόμενη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος που  επέτρεψε στους επιχειρηματίες να εισβάλλουν στον χώρο της υγείας με σκοπό την μονοπώληση της.
Παράλληλα η μεθοδευμένη  κατάργηση των πειθαρχικών διατάξεων περί πλανοδιακής ιατρικής, επέφερε στους  νέους επαγγελματίες ιατρούς  της περιφέρειας ένα ακόμα επαγγελματικό πλήγμα, από μεγαλόσχημους συναδέλφους που προερχόμενοι από Ιατρικούς Συλλόγους των μεγάλων αστικών κέντρων,  ασκούν την ιατρική του Σαββατοκύριακου, εφορμώντας και  υφαρπάζοντας το ιατρικό τους εισόδημα.

Είναι εμφανές ότι όλη αυτή η κατάσταση τείνει να δημιουργήσει μια μη ανατρέψιμη πραγματικότητα την οποία με δραματικό τρόπο βιώνουν κυρίως οι νέοι γιατροί και όσοι εκ των συναδέλφων επιλέγουν να φυλάττουν Ιατρικές Θερμοπύλες, παραμένοντας στην περιφέρεια και προασπιζόμενοι τους πολλαπλά πληττόμενους από τις συνέπειες της διαβόητης μνημονιακής  πολιτική, συμπολίτες.

Επί πλέον οι γιατροί της περιφέρειας που στοιχειωδώς συντηρούνται  επαγγελματικά,  παρατηρούν αμήχανοι τις επιδρομές συναδέλφων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι οποίοι παραβιάζουν απροκάλυπτα τον υπέρτατο για τους γιατρούς νόμο της Ιατρικής Δεοντολογίας, προκειμένου να υφαρπάσουν την ούτως η άλλως περιορισμένη ιατρική επαγγελματική ύλη.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα,  μόνη γραμμή άμυνας των νέων γιατρών και των γιατρών της περιφέρειας παραμένει η συσπείρωσή τους στα πλαίσια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.
Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις που αποφάσισε ο ΠΙΣ και ενεργοποίησαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Κλαδικές  Ιατρικές Οργανώσεις,  οι νέοι γιατροί έδωσαν δυναμικό και συνολικό παρών, ενστερνιζόμενοι τις συλλογικές αποφάσεις  και ανοίγοντας  αισιόδοξες προοπτικές για το αύριο του ιατρικού επαγγέλματος.

Αυτές τις προοπτικές ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως προμετωπίδα ολόκληρου του ιατρικού κόσμου, αγωνίζεται  να διευρύνει με κάθε τρόπο, αποκρούοντας τις  επιθέσεις που επιχειρούνται εναντίον της Ιατρικής Κοινότητας  και εργαζόμενος συστηματικά με αποστολή  να διασφαλιστεί  η επαγγελματική αποκατάσταση κάθε νέου γιατρού και  η θεσμική  προάσπιση  του γιατρού της περιφέρειας.
Αυτό είναι ένα καίριο στοίχημα που ο Ιατρικός Κόσμος επιβάλλεται να κερδίσει.  Οι καιροί το επιτάσσουν και οι νέες ιατρικές γενιές  το απαιτούν.

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Συντονιστής ΠΑΝΔΗΚΙ  Μέλος Δ.Σ.ΠΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *