ΕΟΠΥΥ. Εξελίξεις έξω από τα δόντια

Πρέβεζα 16-01-2012

Αγαπητοί συνάδελφοι Ιατροί.
Ηλπιζα και το πιστεύω ότι ο Νέος Χρόνος μας μπήκε επαγγελματικώς ευχάριστα. Γιατί το λέω?  Πρώτον εξαφανίσθηκε ένα καρκίνωμα εικοσαετίας που λεγόταν ΟΠΑΔ. Αμήν. (Ψήσαμε και αρνί ως γνωστόν στίς 01-10-2011). Δεύτερον, ο έρμος και παραμελημένος ΟΓΑ κέρδισε κάποιες επιπλέον παροχές υπηρεσιών. Δωρεάν ιατρό ΕΟΠΥΥ, δωρεάν φυσικοθεραπείες, δωρεάν ακτινογραφίες (15%), κλπ. Πάλι Αμήν. Τρίτον, κερδίσαμε την πολυπόθητη ελεύθερη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επιτέλους μπορούμε ΟΛΟΙ να γράφουμε παντού εξετάσεις και φάρμακα, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα (ΙΚΑ + ΤΕΒΕ κλπ) και φυσικά κέρδισαν και οι ταλαιπωρημένοι ασθενείς του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ που έπρεπε να περιέρχονται “από χωρίου εις χωρίον” γιά μιά ρημάδα συνταγή! Αμήν. Τέταρτον, η ελεύθερη επιλογή ιατρού ΔΕΝ επηρρεάσθηκε (οικονομικά) από την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, παρά τις προηγηθείσες κινδυνολογίες περί χρεοκοπίας και ΑΔΕΙΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ. Οι μέχρι τούδε πληροφορίες είναι ότι το εισόδημα των ιατρών εκτός ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ επηρρεάσθηκε στατιστικά σημαντικά αρνητικώς. Αμήν.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και τα ιατρικά παρατράγουδα, όπως αυτά της κοινωνίας, με τα οποία ασχολείται η ερίτιμος δεσποινίς Ανίτα Πάνια.!
Δηλαδή η απόφαση γιά  ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ορισμένων συναδέλφων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, με ονομαστική τιμή αξίας επίσκεψης τα 10 Εuro!!! Πέραν αυτού, ενέσκηψαν, δίκην χιόνος του χειμώνος και δευτερογενή παρατράγουδα, όπως η λήψη παράνομης αμοιβής εξ αυτών (των ιατρών) πέραν των 10 Euro του ΕΟΠΥΥ (έγκυρες πληροφορίες). Υπάρχουν αξιότιμοι συνάδελφοί μας (εκτός ΕΟΠΥΥ) που διαμαρτύρονται για την “απραξία” του Συλλόγου μας αφ ενός (γιά την μή επιβολή ποινών), και δεύτερον γιά το θλιβερό γεγονός “να συμμετέχει στό ΔΣ μέλος που ενετάχθη παρατύπως (με την απόφαση του ΠΙΣ και του ΙΣΠ) στόν ΕΟΠΥΥ”. Ισως έχουν δίκιο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, Θα έλεγα να κατεβούν οι τόνοι και να σημειώσουμε τα εξής:
1. Η μέθοδος τής βίαιης (διά πειθαρχικού εννοώ) αλλαγής άποψης στούς παραβάτες είναι μέν εύκολη, αλλά ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΩΣ ΑΤΟΜΑ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!!!.
2. Πρέπει διά της πειθούς να πεισθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι του ΕΟΠΥΥ, ότι το ποτάμι ΔΕΝ γυρίζει πίσω, και οι εποχές ενδεχόμενης ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗΣ ΚΡΑΙΠΑΛΗΣ, δεν θα επανέλθουν, γιά όποιους τις ονειρεύονται.
3. Θα επιβιώσουν αυτοί που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Ιατρείου, και θα κρατήσουν συναισθηματική συνοχή και εμπιστοσύνη με την πελατεία τους.
4. Οι πονηρές μέθοδοι, αυξήσεως του εισοδήματος διά διαφόρων πλαγίων μεθόδων (Πχ Παίρνω 10 Euro ΕΟΠΥΥ και ζητάω και άλλα 30 από τον πελάτη) ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ, και ήδη ο Σύλλογος συλλέγει αποδείξεις  επ αυτού, και πληροφορίες. Η αυτόματη πειθαρχική ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ είναι θέμα χρόνου στήν περίπτωση αυτή και φυσικά και η πειθαρχική ποινή των παραβατών. Ηδη το κοινο θα ενημερωθεί ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ Τύπου ότι Ουδεμία υποχρέωση περαιτέρω καταβολής χρημάτων έχει πέραν των 10 Euro του ΕΟΠΥΥ.

Τελειώνοντας εκτιμώ ότι η επιστολή του ΙΣΠ της 13-01-2012, την οποία επισυνάπτω, βαθμολογείται με ΑΡΙΣΤΑ και τα εύσημα απονέμονται στούς συντάξαντες. Εύχομαι – άν και άθεος – “Ο Καλός Θεός να φωτίσει τα μυαλά όλων και να πάρουν τίς σωστές αποφάσεις”. Το γνωμικό “Το πρόβατο έξω από μαντρί το τρώει ο λύκος” δεν το διατύπωσαν άσκοπα οι πανέξυπνοι Ηπειρώτες πρόγονοί μας! Οπως επίσης το γνωμικό “Το αγώϊ ξυπνάει τον αγωγιάτη”.

Καλή Χρονιά σε όλους
Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας
Μέλος του Πειθαρχικού του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών του νομού μας τήρησε τις αποφάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και με αξιοπρέπεια και σθένος αρνήθηκε τον ευτελισμό της αξίας της ιατρικής εργασίας. Αρνήθηκε δηλαδή την συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ με τους γνωστούς εξευτελιστικούς όρους. Το ίδιο έπραξε και η πλειοψηφία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών σε πανελλαδική κλίμακα, δείχνοντας σθεναρή και υπερήφανη στάση και υποστηρίζοντας εμπράκτως τις δίκαιες διεκδικήσεις του ιατρικού σώματος για αξιοπρεπή αμοιβή με συλλογική σύμβαση κατά πράξη και κατά περίπτωση. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Επίσης η αποδοχή από το Υπουργείο του δικαιώματος όλων των γιατρών (και των μή συμβεβλημένων) στην συνταγογράφηση αποτελούσε σημαντικό αίτημα όλων των ιατρικών συλλόγων, το οποίο υλοποιήθηκε. Αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί μπορούμε να επιτυγχάνουμε τις διεκδικήσεις μας.

Δυστυχώς μία μειοψηφία συναδέλφων παραβίασε τις αποφάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και των γενικών συνελεύσεων του συλλόγου μας, υπογράφοντας την υποτιμητική δήλωση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ,  με την οποία αποδέχθηκαν τη μείωση της αξίας της ιατρικής επίσκεψης κατά 50% (10 ευρώ πρό εισφορών = 6,5 ευρώ καθαρά). Κάποιοι ίσως είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους και θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να έχουμε συλλογικά όργανα, ούτε συλλογικές διεκδικήσεις, αλλά να εφαρμόζουμε πειθήνια κάθε άδικη απόφαση που μας επιβάλλεται από το υπουργείο. Κάποιοι (πιστεύουμε ότι είναι λίγοι) ίσως επιδιώκουν κάποια ιδιοτελή οφέλη ( ίσως και κάποια “κρυφά”έσοδα) τα οποία θεωρούν σημαντικότερα από το συμφέρον του συνόλου. Άλλοι παραβίασαν την απόφαση των συλλογικών μας οργάνων από ητοπάθεια, ή επαγγελματική ανασφάλεια. Αρκετοί συνάδελφοι ίσως εξαναγκάσθηκαν να το πράξουν φοβούμενοι τον ανταγωνισμό από γιατρούς της ίδιας ειδικότητας που υπέγραψαν πρώτοι τη δήλωση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Άλλοι για διάφορους προσωπικούς λόγους. Πιστεύει κανείς ότι τόσο (6,5 ευρώ) αξίζει η επιστημονική του εργασία; Κάποιοι συνάδελφοι ίσως κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν οι ίδιοι στα μάτια της κοινωνίας την αξία της επιστημονικής τους γνώσης. Επίσης μακροπρόθεσμα θα βλάψουν το επαγγελματικό τους μέλλον.

Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους συναδέλφους θα διακρίνουν το καλώς εννοούμενο μακροπρόθεσμο επαγγελματικό τους συμφέρον, αλλά και το ηθικό χρέος που έχουν για τήρηση των αποφάσεων του ιατρικού συλλόγου, δηλαδή των αποφάσεων της πλειοψηφίας. Προκειμένου να αποφύγουν τη μελλοντική επαγγελματική υποβάθμιση που αναπόφευκτα θα προκληθεί από την αποδοχή μιας τέτοιας απαξιωτικής σύμβασης, τους καλούμε να συναντηθούν κατά ειδικότητες και να αποσυρθούν άμεσα από τη συγκεκριμένη επισφαλή συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά θα έχουν ευθύνη απέναντι στο υπόλοιπο ιατρικό σώμα, για την υπονόμευση και αποδυνάμωση του κοινού μας αγώνα. Ενός κοινού αγώνα για συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς ιατρικές αμοιβές κατά πράξη και κατά περίπτωση.

Κάποιοι συνάδελφοι ίσως ελπίζουν για κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ ικανού αριθμού ιατρικών πράξεων. Δυστυχώς αυτό δεν ενισχύεται από τις ενδείξεις που έχουμε. Το συνεχιζόμενο χρέος του ΟΠΑΔ δείχνει ότι τα ταμεία δεν είναι αξιόπιστα. Αφού ο ΕΟΠΥΥ μείωσε την αξία της ήδη χαμηλής για τα σημερινά δεδομένα ιατρικής επίσκεψης και έβαλε πλαφόν ακόμη και σε αυτές τις απαξιωμένες επισκέψεις, πιστεύει κανείς ότι θα καλύπτει ικανό αριθμό ιατρικών πράξεων; Μάλλον θα πληρώνει με το σταγονόμετρο! Ο μόνος στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η δραστική περικοπή εξόδων. Υπάρχει κάποια επίσημη δέσμευση για το πότε θα εξοφλούν τους γιατρούς; Μήπως σε ενάμισι χρόνο όπως ο ΟΠΑΔ;  Χωρίς συλλογική σύμβαση και χωρίς ισχυρό ιατρικό σύλλογο, ο γιατρός θα είναι τελείως απροστάτευτος, ένας κακοπληρωμένος και υποβαθμισμένος υπάλληλος στο ίδιο του το ιατρείο.

Τελευταία ακούγονται  φήμες ότι ορισμένοι από τους γιατρούς που υπέγραψαν τη δήλωση συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΥ ζητούν παρανόμως πρόσθετη αμοιβή από τους ασφαλισμένους. Ο ιατρικός σύλλογος προτίθεται να προβεί σε ενημέρωση των ασφαλισμένων με δελτίο τύπου, ότι δεν έχουν υποχρέωση καταβολής πρόσθετης αμοιβής σε γιατρούς που έχουν ενταχθεί στη λίστα του ΕΟΠΥΥ. Ο Ιατρικός Σύλλογος θα τηρήσει αυστηρή στάση σε περίπτωση που υπάρξει συγκεκριμένη και βάσιμη καταγγελία.

Σας ενημερώνουμε επίσης για ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΔ αναφορικά με μία δήλωση που πρέπει να αποστείλουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί προς τον ΕΟΠΥΥ με  FAX προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής αναγραφής συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών εξετάσεων στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Αυτό το δικαίωμα, όπως είναι γνωστό, δόθηκε με κοινή υπουργική απόφαση σε όλους τους γιατρούς (συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ). Η ανακοίνωση και η δήλωση σας δίνονται ως επισυναπτόμενο αρχείο. Με θερμούς  συναδελφικούς χαιρετισμούς

Από το ΔΣ
Tού Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας

One thought to “ΕΟΠΥΥ. Εξελίξεις έξω από τα δόντια”

  1. Γραφετε συναδελφε:

    “Επιτέλους μπορούμε ΟΛΟΙ να γράφουμε παντού εξετάσεις και φάρμακα, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα (ΙΚΑ + ΤΕΒΕ κλπ) και φυσικά κέρδισαν και οι ταλαιπωρημένοι ασθενείς του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ που έπρεπε να περιέρχονται «από χωρίου εις χωρίον» γιά μιά ρημάδα συνταγή!”
    Σε παρακαλω επειδη εχω υποψιν μου αυτο:

    ΕΟΠΥΥ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ – ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

    1. Όλοι οι πιστοποιημένοι ιατροί, συμβεβλημένοι και μη με τον ΕΟΠΥΥ- συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.

    2. Οι συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ δύναται να συνταγογραφούν και χειρόγραφα όταν είναι αδύνατη η πρόσβαση τους στο σύστημα.

    3. Οι πιστοποιημένοι μη συμβεβλημένοι που έλαβαν συνταγολόγια πριν τη πλήρη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια δεν συμβλήθηκαν οφείλουν να σταματήσουν vu συνταγογραφούν χειρόγραφα και να επιστρέψουν τα συνταγολόγια που έχουν παραλάβει. Τα φαρμακεία δε θα εκτελούν τις συνταγές μετά την ενημέρωση τους.

    4. Οι πιστοποιημένοι μη συμβεβλημένοι έχουν δικαίωμα να γράφουν ηλεκτρονικά μέχρι 2 συνταγές το μήνα για κάθε ασφαλισμένο και έως ένα εμβαλάγιο του ίδιου φαρμάκου τη φορά.

    5. Δικαίωμα αμειβόμενων ιατρικών πράξεων θα έχουν μόνο οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με ανώτερο ποσοστό 30% επί των επισκέψεων. Το υπόλοιπο θα είναι με έκπτωση 50% επί των αναγραφόμενων τιμών του Π.Δ.

    6. Συνταγογράφηση παραπεμπτικών εξετάσεων με βάση τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και μέχρι 2 το μήνα.

    ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΊΑ

    1. Οι ασφαλισμένοι ΟΓΑ και ΤΥΛΚΥ από 01-01-2012 είναι πλέον ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούνται όπως και οι λοιποί ασφαλισμένοι από Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ, συμβεβλημένος ιατρούς ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ και πιστοποιημένους μη συμβεβλημένους ακολουθώντας τον ανωτέρω περιορισμό.

    2. Τα φάρμακα υψηλού κόστους που έχουν δεσμευτεί να χορηγούνται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ειδικά και μόνο για τους ασφαλισμένους ΟΓΑ θα χορηγούνται μέχρι νεωτέρας από τα κρατικά και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

    Oλοι αυτοι οι “κανονες” συνταγογραφησης που υποβαθμιζουν την συνταγογραφικη ικανοτητα του ειδικου ιατρου σε επιπεδο αγροτικου ιατρου εχουν αλλαξει???Ξερετε εσεις ή καποιος αλλος συναδελφος κατι διαφορετικο??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *