ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. Ανοικτή επιστολή

Αθήνα, 16/01/2012
Ανοικτή Επιστολή

Έχουν παρέλθει πάνω από είκοσι ημέρες διαβουλεύσεων και η σύναψη σύμβασης μεταξύ παρόχων Π.Φ.Υ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες συμφωνίας ως προς τους όρους που θα περιλαμβάνει, επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πλην του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ., βάζουν πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα το ίδιον συμφέρον, με την διαφορετική οπτική γωνία που ο καθένας από αυτούς το αντιλαμβάνεται. Μη αναλογιζόμενοι όλοι τους την κρίσιμη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η μεν μία πλευρά, δηλαδή οι πάροχοι Π.Φ.Υ., δεν θέλουν να συνδράμουν στον περιορισμό των δαπανών του νέου πολυπληθούς Οργανισμού, που λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί, η δε άλλη πλευρά, δηλαδή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν κατανοεί ότι πρέπει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των υγιώς λειτουργούντων μονάδων του κλάδου, χωρίς να τους στραγγαλίζει ζητώντας μεγάλες εκπτώσεις και με περιορισμούς στη λειτουργία τους.
Η μία πλευρά, δηλαδή οι φορείς Π.Φ.Υ., και συγκεκριμένα τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια αλλά και τα μεγάλα πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα, πρέπει να αποδεχτούν ότι η αναγκαία μείωση των δαπανών του Οργανισμού περνάει από την πάταξη της προκλητής ζήτησης και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, η οποία όμως δεν διασφαλίζεται με ανέφικτες, εξωπραγματικές  και αυταρχικές λύσεις, που πλήττουν κυρίως τους ασφαλισμένους ( για τους οποίους όλοι στα λόγια μόνο κόπτονται ), αλλά με την πλήρη μηχανογράφηση συνολικά του συστήματος και το συνεχή έλεγχο του, καθώς και με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και τους δείκτες συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα και ανά εξέταση. Οι παραπάνω ενέργειες, μαζί με τις αυστηρές ποινές που πρέπει να επιβάλλονται σε όσους αποδεδειγμένα κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα ιατρικά εργαστήρια ή διαγνωστικά κέντρα, είναι οι τρόποι που  περιορίζουν σημαντικά το απαράδεκτο και ντροπιαστικό φαινόμενο του εκμαυλισμού της ιατρικής συνείδησης, όπου αυτό έχει συμβεί, το οποίο δυστυχώς έχει λάβει τη μορφή επιδημίας, κυρίως στο χώρο του φαρμάκου.
Από την άλλη πλευρά και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η μείωση της δαπάνης στις παρακλινικές εξετάσεις τα έτη 2008-11, ήταν της τάξης του 45% με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Ο.Π.Α.Δ., με μείωση μόλις 15% για τα φάρμακα και 10% για τις ιατρικές επισκέψεις στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η κατανομή των δαπανών για το έτος 2011, πάλι με στοιχεία του Ο.Π.Α.Δ., ήταν από τις μικρότερες για τις παρακλινικές εξετάσεις, με ποσοστό μόλις το 10% στο σύνολο των δαπανών του Οργανισμού για όλους τους κλάδους υγείας, όταν για τα φάρμακα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 45,1% και για τις ιατρικές επισκέψεις είναι το 20,5%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι δαπάνες υγείας του Ο.Π.Α.Δ. για το 2011 ήταν συνολικά 1.210 εκατ. Ευρώ και από αυτά μόλις τα 121 εκατ. Ευρώ ήταν για παρακλινικές εξετάσεις, όταν για τα φάρμακα ήταν 546 εκατ. Ευρώ και για τις ιατρικές επισκέψεις ήταν 248 εκατ. ευρώ. Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα, ότι πρωταθλητής στις δαπάνες υγείας αλλά και στον μη περιορισμό αυτών των δαπανών είναι τα φάρμακα, σε αντίθεση με τις παρακλινικές εξετάσεις οι οποίες και από τις μικρότερες είναι στο σύνολο των δαπανών υγείας, αλλά και αυτές που έχουν περιοριστεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (-45%), συγκριτικά με τις υπόλοιπες δαπάνες υγείας του Ο.Π.Α.Δ.
Ο Σύνδεσμος μας, ως σοβαρός και υπεύθυνος φορέας του χώρου της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας, είναι ο μόνος που έχει δώσει εγγράφως εδώ και είκοσι μέρες σχέδιο προτάσεων που έχουν γίνει αποδεκτές από όλους κατά τα ¾, ενώ και η τέταρτη πρόταση, που αφορά το ποσοστό έκπτωσης που παρέχουμε, όπως την έχουμε διατυπώσει στο υπόμνημα μας, είναι άριστα μελετημένη και πολύ καλά εξισορροπημένη έτσι ώστε το σύνολο των προτάσεων μας να διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, την ποιότητα των  παρεχόμενων υπηρεσιών, τα όρια του ετήσιου προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά και τη βιωσιμότητα των μονάδων μας.
Γι’ αυτούς τους λόγους, πρέπει όλοι με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και φορείς Π.Φ.Υ., χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, καχυποψίες και σκοπιμότητες, να βρούμε τη χρυσή τομή και να προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβαση, η οποία θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του Οργανισμού και των ασφαλισμένων του και κατ’ επέκταση και τα δικά μας συμφέροντα, δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για μακροχρόνια διατήρησης της εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, μέσα στο έντονα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον που ζούμε, τουλάχιστον την χρονική αυτή περίοδο.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, θα αναλάβει πρωτοβουλία συγκερασμού όλων των απόψεων, για να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση, δίκαιη και εφαρμόσιμη, που θα ικανοποιεί όλους, φορείς Π.Φ.Υ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για να ξεκινήσει η μεταξύ μας συνεργασία, η οποία θα αποβεί προς όφελος όλων (Οργανισμού, ασφαλισμένων, ιατρικών εργαστηρίων/ διαγνωστικών κέντρων ), με τελικό κερδισμένο την πατρίδα μας και τον λαό της.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.
Γιώργος Βουγιούκας
Ιατρός Ακτινολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *