Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας. ΕΟΠΥΥ Κανόνες συνταγογράφησης

AΡ.ΠΡΩΤ. 21836

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη
Κοιν. Υπ. Υγείας, Υπ.Εργασίας, Υφ. Οικονομικών, ΠΙΣ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΙΣ ΧΩΡΑΣ

Κέρκυρα, 13-1-12

Αξιότιμοι Κύριοι

Με έκπληξη ανάμεικτη με απορία πληροφορηθήκαμε τη νέα προσθήκη στον κυκεώνα των αλληλοδιάδοχων και συχνά αντιφατικών οδηγιών για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα λάβαμε γνώση της εισήγησης εκ μέρους σας προς το ΔΣ του Οργανισμού με αντικείμενο:  «Κανόνες Συνταγογράφησης».
Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωσή μας να σχολιάσουμε και να καυτηριάσουμε, από την πλευρά των επί δεκαετίες μάχιμων κλινικών ταμειακών ιατρών, τις επίμαχες διατάξεις:
Δε θα διαφωνούσαμε με την παράγραφο 2: «Οι συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ δύνανται να συνταγογραφούν και χειρόγραφα όταν είναι αδύνατη η πρόσβασή τους στο σύστημα», εάν η (ατελέστατη) εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης περιελάμβανε όλα τα χορηγούμενα από τα φαρμακεία σκευάσματα. Δεν περιλαμβάνει όμως κανένα σκεύασμα που διακινεί ο ΙΦΕΤ, καθώς και πολλά δερματολογικά. Επομένως η δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης η οποία θεσμοθετήθηκε με την ΚΥΑ της 5/1/2012 παραμένει ημιτελής, αποκλείοντας μεγάλες ομάδες πολιτών οι οποίοι θα επιλέξουν ως θεράποντες τους παρίες, μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, από μη εμπορικά αλλά φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα.
Αίτημά μας λοιπόν είναι ή να περιληφθούν άμεσα στη λίστα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όλα τα ταμειακώς χορηγούμενα φάρμακα (αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο δεν έχουν ήδη συμπεριληφθεί).
Αποτελεί όμως έκπληξη για εμάς η παράγραφος 4, όπου αναφέρεται ότι: «οι πιστοποιημένοι μη  συμβεβλημένοι ιατροί  έχουν δικαίωμα να γράφουν ηλεκτρονικά μέχρι 2 συνταγές το μήνα για κάθε ασφαλισμένο και έως ένα εμβαλάγιο του ίδιου φαρμάκου τη φορά»!
Ο συντάκτης της εισηγήσεως προφανώς αγνοεί ότι υπάρχουν «εμβαλάγια» τα οποία περιέχουν 10, 12 ή 14 χάπια και επιπλέον ότι υπάρχουν χρόνιες παθήσεις οι οποίες απαιτούν τη χορήγηση 2 ή 3 χαπιών από το ίδιο φαρμακευτικό σκεύασμα ημερησίως, και επομένως μπορεί να απαιτηθεί η συνταγογράφηση 2, 3, 4 ή και περισσότερων κουτιών για μηνιαία θεραπεία. Δηλαδή κ. Πρόεδρε προτείνετε να γράφει ο εκτός ΕΟΠΥΥ ιατρός ένα κουτί στον ασθενή και για τα υπόλοιπα του μηνός να πηγαίνει ο δύσμοιρος και στον ιατρό του ΕΟΠΥΥ; Τρίμηνες συνταγές πως θα γράφει ο ιατρός όταν αυτές περιέχουν τη μισή θεραπεία του εκάστου μηνός;
Θα ήταν άκομψο αν σας προτείναμε να αποσύρετε την παράγραφο 4 ως έχει;

Και ερχόμαστε στην ασαφή και εκτός θέματος παράγραφο 5, όπου αναφέρεται ότι: «Δικαίωμα αμειβόμενων ιατρικών πράξεων θα έχουν μόνο οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με ανώτερο ποσοστό 30% επί των επισκέψεων. Το υπόλοιπο θα είναι με έκπτωση 50% επί των αναγραφόμενων τιμών του ΠΔ».
Είναι υποθέτουμε προφανές ότι εννοείτε αμειβόμενων από τον ΕΟΠΥΥ, και επίσης ότι το ποσοστό 30% το εννοείτε επί του συνολικού χρηματικού ποσού των επισκέψεων.
Το υπόλοιπο με έκπτωση 50% (επί των ήδη χαμηλών αμοιβών του ΠΔ) θα έχει όριο ή θα είναι απεριόριστο;
Στις ιατρικές πράξεις περιλαμβάνετε οτιδήποτε αμειβόταν και προηγουμένως από τον ΟΠΑΔ (πχ ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, υπερηχογραφήματα, δοκιμασίες κοπώσεως κ.λπ);
Κατανοείτε βεβαίως ότι με τέτοιους κανόνες, εάν ψηφιστούν από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, διαιωνίζετε την προϋπάρχουσα ανισότητα μεταξύ των αμιγώς κλινικών ιατρών, οι οποίοι θα έχουν λαμβάνειν την οροφή των € 2000 μεικτά, και των κλινικοεργαστηριακών, οι οποίοι, εάν κατανοούμε την ασαφή παράγραφο 5, θα έχουν πολλαπλάσιες αμοιβές.
Σας καλούμε επομένως να διαχωρίσετε την κλινική από την εργαστηριακή ιδιότητα των προς σύμβαση ιατρών του ΕΟΠΥΥ, αποκαθιστώντας τη χρόνια αδικία.
Ερχόμαστε τέλος στην παράγραφο 6: «Συνταγογράφηση παραπεμπτικών εξετάσεων με βάση τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και μέχρι 2 το μήνα».
Κανείς δε θα διαφωνούσε με το αυτονόητο πρώτο σκέλος – το δεύτερο σκέλος όμως είναι απλώς αδιανόητο. Ευχόμαστε στους εμπνευστές του συγκεκριμένου περιορισμού να μην ασθενήσουν ποτέ με τρόπον ώστε να χρειαστούν ταυτόχρονα μία εξέταση αίματος, μία ακτινογραφία και ένα υπερηχογράφημα (συνολικό κόστος περίπου € 100), για μία φορά στη ζωή τους, και το ταμείο τους να τους το αρνηθεί…
Ή μήπως οι ευνοούμενοι συμβεβλημένοι ιατροί θα μπορούν να κάνουν περισσότερες από 2 παραπομπές το μήνα;
Επί τη ευκαιρία σας καλούμε να επανεκτιμήσετε το διάχυτο στην εισήγησή σας πνεύμα επιβράβευσης των ιατρών οι οποίοι δήλωσαν διάθεση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και αντίστροφα τιμωρίας των υπολοίπων ιατρών, οι οποίοι είχαν το θάρρος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια να παλέψουν με τις δικές τους δυνάμεις στο δύσκολο επαγγελματικό στίβο στον οποίο ευρέθησαν και να συνεισφέρουν με τη φορολόγησή τους στα έσοδα του κράτους αντί να το απομυζούν.

Παρακαλούμε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, τις συνδικαλιστικές υγειονομικές οργανώσεις και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όπως συστρατευθούμε για μία ακόμα κατάκτηση της αξιοπρέπειας και της συνταγματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων μας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Αλέξιος Μαρτζούκος                        Σπυρίδων Μάστορας

One thought to “Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας. ΕΟΠΥΥ Κανόνες συνταγογράφησης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *