ΙΣΑ. Συνάντηση –ενημέρωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά

Αθήνα, 12/1/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση –ενημέρωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, από τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη και άλλους Επιστημονικούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς.

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης, μαζί με εκπρόσωπους επιστημονικών και συνδικαλιστικών Φορέων, προκειμένου να τον ενημερώσουν για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο τον ιατρικό κόσμο, όσο και το χώρο της Υγείας γενικότερα.
Ο κος Πατούλης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση που παρείχε στον κ. Σαμαρά στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του νεοσύστατου φορέα πρωτοβάθμιας υγείας , του ΕΟΠΥΥ. Υπογράμμισε ότι ο ΕΟΠΥΥ εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πρόχειρο τρόπο, χωρίς να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας.
Τόνισε ότι ο Ι.Σ.Α. και το σύνολο του Ιατρικού κόσμου είναι απολύτως σύμφωνοι με τη δημιουργία και λειτουργία ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας ,ο οποίος όμως  θα πρέπει να διασφαλίζει :
•    την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας
•    το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή
•    τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος εξορθολογισμός
•    τη διασφάλιση του δικαιώματος του ιατρικού προσωπικού που θα συμμετέχει στον ενιαίο φορέα ότι θα μπορεί να ασκεί το λειτούργημά του με τρόπο που θα σέβεται την επιστημονική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια.
•    τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και μη, με αξιοπρεπή αμοιβή για την ιατρική επίσκεψη και κατά πράξη.
•    την ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους αλλά και γνωστοποιηθέντες καθαρούς και σαφείς κανόνες για τους παρόχους Υγείας – ιατρούς, συμβεβλημένους
Επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να διαθέτει το νέο σύστημα που θα ενοποιήσει τους φορείς Υγείας, κάτι όμως που δεν συμβαίνει σήμερα , με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, το οποίο όχι μόνο δεν κάνει τα αυτονόητα, αλλά αντίθετα προωθεί την απελευθέρωση της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, σαν να πρόκειται για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα κι αδιαφορώντας για τις προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων αμιγώς ιατρικών υπηρεσιών , όταν αυτές παρέχονται από εμπόρους και όχι λειτουργούς της Υγείας.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της συσσωρευμένης οφειλής που ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που χρωστάει ο ΟΠΑΔ στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, ζητώντας να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση της καταβολής των χρημάτων από την Πολιτεία, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τρόπο αποπληρωμής.
Ανέφερε επίσης το ζήτημα των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται στο Σύστημα Υγείας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Ενώ επανέλαβε την πρόταση των ιατρικών συλλόγων να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Τέλος, επανέλαβε την άποψη που διατύπωσε και στους άλλους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, ότι ο ΙΣΑ εμμένει στην ανάγκη να υπάρξει υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους που θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.
Ο κ. Σαμαράς άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τα ζητήματα που τέθηκαν από τον ΙΣΑ και τους υπόλοιπους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τόσο του νέου ΕΟΠΥΥ, όσο και του ΕΣΥ γενικότερα.
Στη συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρευρέθησαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ κ.κ. Ρέντης, Μπατάκης, Θεμιστοκλέους, Ζαφειρίου, Πατσουράκος, Δρίτσας. Ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και Γ.Γ. του Ι.Σ.Α. Σ. Τσούκαλος. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Μ. Βλασταράκος, η Πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά Β. Ανεμοδουρά, , ο πρόεδρος των Συμβασιούχων ΙΚΑ και μέλος ΔΣ ΙΣΑ Π. Ψυχάρης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου .
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υποδέχτηκαν τους ιατρικούς φορείς οι Τομεάρχες και τα στελέχη του Τομέα Υγείας  Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Π. Μελάς και Μ. Αγγελάκας.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                               ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *