Νέα από την Αρκαδία. Τα κροκοδείλια δάκρυα

Τα κροκοδείλια δάκρυα

Πριν από λίγες μέρες ο  Σύλλογος «Αγάπη και Ελπίδα» επισκέφθηκε το Δήμο Τρίπολης, μέλη του οποίου  στο Δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου  παρουσίασαν το έργο τους. Βασικός σκοπός του ταξιδιού, όπως ελέχθη,  να καταφέρουν, κάποια στιγμή, τα παιδιά με αναπηρία, να μπορέσουν να γίνουν, όσο το δυνατόν, πιο αυτόνομα και πιο λειτουργικά. Εξ ου και η εγκάρδια  υποδοχή,  τα καλά λόγια και οι πολλές υποσχέσεις που  δόθηκαν και που αναμφισβήτητα συγκινούν και ευαισθητοποιούν τον καθένα.

Όμως, ερχόμενοι στην καθημερινότητα, έχουμε να παρατηρήσουμε πως  αν δεν ήταν τραγικό για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες θα μπορούσε να είναι απόλυτα κωμικό με την αδράνεια ή τη στενοκεφαλιά που παρατηρείται σε κάποιες υπηρεσίες του δήμου μας. Κυρίως αυτή που έχει την υπευθυνότητα της εύρυθμης και ασφαλούς κυκλοφορίας όλων ανεξαιρέτως των ατόμων της πόλης μας. Γιατί δεν είναι δυνατόν σε πολλά  πεζοδρόμια της Τρίπολης,  στα οποία μπορούν να κυκλοφορήσουν πολίτες με κινητικά προβλήματα, τυφλοί, ηλικιωμένοι αλλά και μητέρες με παιδικά καροτσάκια, ο δήμος και η τροχαία, με την αδιαφορία που επιδεικνύον σχετικά με την  ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, να επιτρέπουν στον καθένα οδηγό να σταθμεύει στις γωνίες, όπου η είσοδος των ατόμων με ειδικές ανάγκες,   τιμωρώντας όχι τους ασυνείδητους οδηγούς αλλά  τα άτομα αυτά, καθιστώντας τα πεζοδρόμια απροσπέλαστα.
Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας,  κροκοδείλια δάκρυα χύνονται, ευαισθησίες α λα καρτ καταγράφονται, υποσχέσεις αφειδώς μοιράζονται για τους συμπολίτες μας με κινητικές αναπηρίες. Εύκολο, πιασάρικο, πολιτικά ορθό.
Μόνο που, όπως προσφυώς ελέχθη,  αυτός ο τόπος είναι η χαρά της εύθυμης χήρας. Με το ίδιο μαντίλι που η εξουσία σκουπίζει τα δάκρυα που αργοκυλούν στα «ευαίσθητα» μάτια της, με το ίδιο μαντίλι χορεύει τον καλαματιανό της ξενοιασιάς και της απόλυτης αναισθησίας.

Γράφει ο Κ.Π. Καβάφης, στον «Αοιδό» του: «Ξηρά αναισθησία/ μαστίζει όντινα ποτέ πόνος δεν κατατρύχει/ της πάλης της ζωής». Και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στα καθ ημάς.

Όχι στο τσιμεντάδικο

Διαφωνούν  και διαμαρτύρονται  πάμπολλοι φορείς και σωματεία της δημοτικής ενότητας Βλαχέρνας για «την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Tρίπολης να μην προχωρήσει στην απόφαση παράστασης δικηγόρων στην συζήτηση (18/1/2012) των αιτήσεων ακύρωσης έργου μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας Αφοί Νικητόπουλοι Ο.Ε. στην θέση Σίνερο της Βλαχέρνας Αρκαδίας στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, ο Δήμος παραπέμπει το θέμα εκ νέου προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καμία σχετική τεκμηρίωση».

Ακατάλληλη χωροθέτηση

Οι υπογράφοντες φορείς (Αεί Μαίναλον, ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδας, Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας, Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, Σύλλογος Βλαχερναίων Τρίπολης, Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων, κλπ), παρότι  αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρχει βιοτεχνική ή και βιομηχανική ανάπτυξη στην Αρκαδία, ωστόσο θεωρούν την  «χωροθέτηση του έργου ακατάλληλη, τόσο λόγω του ειδικού καθεστώτος προστασίας που απολαμβάνει (ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000) η ευρύτερη περιοχή, όσο και λόγω της εγγύτητας του με τον παραδοσιακό και μαρτυρικό οικισμό της Βλαχέρνας, και τον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου και της Μονής Παναγίας της Ελεούσης. Επίσης, το σημείο εγκατάστασης βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, επί της Εθνικής Οδού και στο όριο του δάσους και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας αισθητική επιβάρυνση σε μια περιοχή που χρήζει τουριστικής ανάδειξης, λόγω του κάλλους που την διέπει.»

Υποψηφιότητες

Ενώ το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί στην αναζήτηση του νέου αρχηγού,  στη ΝΔ πληθώρα υποψηφιοτήτων  διεκδικεί το χρίσμα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Ως φαβορί προβάλουν τα ονόματα, πέραν του κ. Λυκουρέντζου, των κ.κ  Κώστα  Βλάση, Βασίλη Κοντοζαμάνη, Παναγιώτη Καρβελά, και Παναγιώτη  Βαλασόπουλου, εφόσον το θελήσει.

Μικρού μήκους

Η Ομάδα Παραγωγής ΚΟΝΥΓΚ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου παρουσιάζει σε  πρώτη προβολή την ταινία της  μικρού μήκους «Πόες» στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου σήμερα  Πέμπτη, 12/01/2012, στις 8:30μμ. Την προβολή θα προλογίσει η Ιστορικός του κινηματογράφου, Δρ. Κωστούλα Καλούδη, διδάσκουσα του Τμήματος.  Το έργο αναφέρεται σε πέντε νέους ανθρώπους που  αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως το μοναδικό περιεχόμενο της νόησης τους, νοιώθοντας ότι η μοναδικότητα της ύπαρξης τους απειλείται από τον εξωτερικό κόσμο. Τον οικειοποιούνται παραδιδόμενοι στις εμμονές τους.

Τουριστική προβολή

Ραντεβού στην Τρίπολη το τριήμερο 3-5 Φεβρουαρίου έδωσαν δημοσιογράφοι, διαπιστευμένοι στο τουριστικό ρεπορτάζ, σημαντικών εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, προσκεκλημένοι του δήμου. Σκοπός,  η ενημέρωση μέσα από την  ξενάγηση και φιλοξενία σε τουριστικούς χώρους του δήμου, για την καλύτερη και ουσιαστικότερη προβολή του ορεινού όγκου του Μαινάλου και των διαφόρων αρχαιολογικών χώρων του διευρυμένου  μας δήμου. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη προ ημερών από το δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη και τον πρόεδρο της τουριστικής επιτροπής του δήμου κ. Σαμπράκο.

Κλειστή, για πάντα.

Κλείνει οριστικά η οδός Εθνικής Αντίστασης  για τα αυτοκίνητα, λόγω των εργασιών ανάπλασης της πλατείας Πετρινού, που ήδη ξεκίνησαν.  Τουλάχιστον για έξι μήνες και για όσο θα διαρκούν τα έργα, δεν πρόκειται να κυκλοφορούν  οχήματα, πλην των ασθενοφόρων και εκείνων που προορίζονται  για ανεφοδιασμό κτηρίων και  καταστημάτων.  Από ότι, δε, φαίνεται, ίσως δεν θα ξανανοίξει, καθόσον σύντομα θα αρχίσουν και τα έργα ανάπλαση ς της ίδιας οδού όπως και της Τάσου Σεχιώτη και των καθέτων προς αυτούς οδών.  Μακάρι…

Χαμογελάτε

Τρέχει  ο Τοτός στη μητέρα του και της λέει:
– Μαμά, ο μπαμπάς πάλι είναι μεθυσμένος!
– Πώς το κατάλαβες παιδί μου; Τον ερωτά εκείνη.
– Γιατί πάλι ξυρίζει τον καθρέφτη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *