ΙΣΑ. Αναφορά καταγγελία για ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

Προς τον
Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς

Αθήνα 12-1-2012

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνημμένα στην παρούσα σας αποστέλλουμε το από 4-1-2012 Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων  προς τα Μ.Μ.Ε. το οποίο υπογράφεται από τον ιατρό μέλος σας κ. Βουγιούκα και στο οποίο ο ίδιος αν και ιατρός με απρεπείς εκφράσεις βάλει κατά του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου μας, αμφισβητώντας μάλιστα ευθέως την από μέρους τους τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας και το ήθος τους. Με το ίδιο έγγραφό τους φτάνουν στο σημείο να καταγγείλουν και να χαρακτηρίσουν ως απεργοσπάστες τους συναδέλφους μας κλινικούς ιατρούς συλλήβδην. Και όλα αυτά στην προσπάθειά τους στο χάος που επικρατεί όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ να αποκομίσουν, με προφορικές και αδιαφανείς διαδικασίες και συμφωνίες, τα δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, χωρίς καν plafon, για τα συμβεβλημένα ιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία σύμφωνα μάλιστα είναι τα μόνο που δύνανται να εκτελούν τις εξετάσεις και να αμείβονται για αυτούς.

Δεν θα περιμέναμε από το πανελλήνιο σύνδεσμο ιατρικών διαγνωστικών κέντρων, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα εξωιατρικών παραγόντων και του κεφαλαίου να συμπαρασταθεί στον αγώνα των ιατρών για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ασφαλισμένους και για την αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας, αλλά, ομολογουμένως δεν περιμέναμε από ιατρούς να υπογράφουν, να υιοθετούν και επιπλέον να δημοσιοποιούν προς τα ΜΜΕ τέτοιες θέσεις, η δεοντολογική υπόσταση των οποίων ανήκει αποκλειστικά στην κρίση σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
Αθήνα, 04/01/2012
Προς τα Μ.Μ.Ε.
Δελτίο Τύπου
Απλά και καθαρά

Το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ομόφωνα καταδικάζει την αήθη στοχοποίηση του Προέδρου του Συνδέσμου μας κ. Γεωργίου Βουγιούκα με το από 3-1-2012 Δελτίου Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Πατούλη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Τσούκαλο. Το διοικητικό συμβούλιο αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει στον κ. Πατούλη και τον κ. Τσούκαλο το άρθρο 21 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (καθώς επιτίθενται ονομαστικά στον πρόεδρο μας και Ιατρό Ακτινολόγο κ. Βουγιούκα τον οποία κατηγορούν για «απεργοσπάστη») που επί λέξει αναφέρει:
«Ο ιατρός πρέπει να έχει επαγγελματική συνείδηση, να διατηρεί καλές επαγγελματικές σχέσεις με τους συναδέλφους του, να βοηθά αυτούς πρόθυμα και να σέβεται τη διαφορετική τους άποψη σε επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρίνει δημοσίως τους συναδέλφους του ούτε να υπαινίσσεται οποιαδήποτε υπεροχή έναντι αυτών. Η συμπεριφορά αυτή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την τυχόν διαφορά των χρόνων άσκησης επαγγέλματος, το οικονομικό επίπεδο των συναδέλφων, τη διαφορά ιεραρχίας ή τίτλων σπουδών που έχουν μεταξύ τους». Παραθέτουμε το κείμενο αυτούσιο διότι το ανωτέρω δελτίο τύπου καίτοι επικαλείται τον Κώδικα εν τούτοις τον παραβιάζει βάναυσα!!!
Ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ οφείλει εκ του Καταστατικού του να προασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του και αυτό κάνει. Δεδομένου όμως, του αυξημένου αισθήματος ευθύνης όλων μας, προσπαθεί σε αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας ώρες να την βοηθήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε όλοι μαζί την καταιγίδα που βιώνουμε. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τους συμπατριώτες μας αντί να προσπαθούμε να πλιατσικολογήσουμε στα ερείπια. Με αίσθημα ευθύνης προς την πατρίδα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα. Αυτό ίσως δεν εξυπηρετεί τις επιδιώξεις ορισμένων . . .
Εξάλλου τα ιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια δεν συνταγογραφούν παρακλινικές εξετάσεις, αλλά εκτελούν τις εξετάσεις που τους παραγγέλλονται από τους κλινικούς ιατρούς. Ας ψάξει λοιπόν ο κος Πατούλης να βρει στα μέλη του συλλόγου του τους δήθεν απεργοσπάστες.

Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *