Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της Επιτροπής Νέων Γιατρών του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών φορέων στο ΥΥΚΑ

Αθήνα 11-1-2012

Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Νέων Γιατρών και Ειδικευομένων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με άλλους Ιατρικούς Φορείς, στα πλαίσια 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης νέων γιατρών.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Νέων Γιατρών του ΙΣΑ και των εκπροσώπων των άλλων φορέων με τον Υφυπουργό, κο Τιμοσίδη και τον Γεν Γραμματέα, κο Δημόπουλο, στους οποίους τέθηκαν τα καίρια ιατρικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους γιατρούς και ιδιαίτερα 1) η απόσυρση του Σχεδίου Νόμου που αφορά τις Ιατρικές Ειδικότητες, 2)
τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία λόγω ελλείψεων Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το θέμα της λήξης των συμβάσεων των Επικουρικών, την έλλειψη σε ειδικευμένους ιατρούς που επηρεάζει τόσο τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, όσο και την παρεχόμενη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους, και ειδικότερα οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της επαρχίας 3) τα ζητήματα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, των συνθηκών εργασίας των αγροτικών γιατρών, το θέμα της εξαντλητικής εργασίας ειδικευόμενων και ειδικών, το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ, τα ΚΕΝ, οι ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, το μεταναστευτικό των γιατρών.

Στα ανωτέρω θέματα η Επιτροπή Νέων Γιατρών κάλεσε τον κο Τιμοσίδη να πάρει θέση και παράλληλα κάλεσε τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων της κυβέρνησης να τοποθετηθούν επίσημα.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε προφορικά, ότι οι εξετάσεις για την ειδικότητα δεν είναι στα θέματα που θα ανοίξει ή θα προωθήσει η παρούσα κυβέρνηση. Ως προς το σκέλος της Ιατρικής Εκπαίδευσης και των Ιατρικών Εταιρειών, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι έχει γίνει εισήγηση στον Πρωθυπουργό για την προώθηση του θέματος.

Όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ο Υφυπουργός απάντησε ότι θέσεις επικουρικών σε Αθήνα και Θεσ/κη δεν προκηρύχτηκαν για να δηλώσουν οι γιατροί επαρχία, χωρίς να αναφέρει το θέμα των επικουρικών στις ΜΕΘ, ενώ παράλληλα απέκλεισε προς το παρόν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναφερόμενος σε μια διαπραγματεύσιμη αναλογία 1/10 (1 πρόσληψη σε 10 αποχωρήσεις).

Τα ερωτήματα για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τις συνθήκες εργασίας των αγροτικών γιατρών, το θέμα της εξαντλητικής εργασίας ειδικευόμενων και ειδικών, το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ, τα ΚΕΝ, τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, την ιατρική μετανάστευση κ.α. έμμειναν από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ αναπάντητα.

Εκτός από την Επιτροπή Νέων Γιατρών και Ειδικευομένων του ΙΣΑ, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κος Βαρνάβας, η πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά κα Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του ΙΣ Καβάλας, μέλος του ΠΙΣ κος Σιώρας, μέλη του Κινήματος Νέων Ιατρών, εκπρόσωποι του ΣΦΙΑ, καθώς και πλήθος νέων γιατρών και φοιτητών. Το Κίνημα Νέων Ιατρών και οι εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων ανακοίνωσαν στο τέλος της διαμαρτυρίας το ακόλουθο ψήφισμα:

Συνάδελφοι.
Η απόσυρση του θέματος των εξετάσεων, μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις αποτελεί για μας μια νίκη και δείχνει τη δυναμική που μπορούμε να έχουμε. Αυτή η απόσυρση ωστόσο δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Είναι κάτι παροδικό, δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας και της απουσίας επίσημης δήλωσης από τα άλλα κόμματα της τωρινής κυβέρνησης. Με δεδομένη τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ τους για το 2ο σκέλος του νομοσχεδίου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, καθώς γνωρίζουμε ότι ο βασικός τους στόχος είναι η μείωση των θέσεων για ειδικότητα.
Το ύφος αλλά και η ουσία της σημερινής συνάντησης, ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάλγητη και κωφεύουσα πολιτική ταυτότητα του συγκεκριμένου υπουργείου. Είναι μεγάλη η ανάγκη να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε απέναντι σε τέτοιου είδους τακτικές που σαν τελικό αποτέλεσμα θα έχουν την κατεδάφιση του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπήρχε μέχρι σήμερα, καθώς και τη δική μας επαγγελματική καταστροφή. Η σημερινή απεργία, η οποία έχει μεγάλη συμμετοχή πανελλαδικά, πρέπει να είναι η αφετηρία για τους αγώνες που έρχονται. Τα προσχήματα έχουν τελειώσει, οι μάσκες έχουν πέσει, δεν υπάρχει πια κανένα ψήγμα εμπιστοσύνης απέναντι σε αυτό το Υπουργείο. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι αμείλικτη και τέτοια πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Οι νέοι γιατροί έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών και να διεκδικήσουμε το επαγγελματικό μέλλον που μας αξίζει και για το οποίο δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά.
Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην απεργία σε όλη την Ελλάδα και ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των συλλογικών μας οργάνων για τη στήριξή τους.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *