ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. Ανοικτή επιστολή

Στην πατρίδα μας που είναι ήδη χρεοκοπημένη, απλώς περιμένουμε την τυπική επιβεβαίωση και τον επιθετικό προσδιορισμό που θα φέρει η σφραγίδα, δηλαδή ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάσταση, η βασικότερη κατά την άποψη μου, ο κρατισμός, συνεχίζει να υπάρχει στην νοοτροπία και στις ενέργειες αυτών που αποφασίζουν στην χώρα μας.

Ο σκληρός παρεμβατισμός του κράτους, σε μία δημοκρατική χώρα που έχει επιλέξει το μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας, με κανόνες και αρχές, που πρέπει να ισχύουν ισότιμα προς όλους τους πολίτες, έκανε την εμφάνιση του σ’ ένα σχέδιο σύμβασης που επιθυμούν να εφαρμοστεί στην Π.Φ.Υ. μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Ένα σχέδιο σύμβασης το οποίο αντί να προστατεύει το βασικότερο δικαίωμα των ασφαλισμένων του Οργανισμού, που είναι αυτό της ελεύθερης επιλογής του ιατρού και του ιατρικού εργαστηρίου, περιορίζει βάναυσα το δικαίωμα αυτό, ενώ παράλληλα νοθεύει και άλλες βασικές παραμέτρους που πρέπει να ισχύουν στην εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία των μονάδων Π.Φ.Υ., αφού με τον προστατευτισμό και την ισοπέδωση που επιβάλλει, μειώνει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και υπονομεύει δραστικά τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας.

Προτάσεις όπως ¨ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα¨ που ακούστηκαν από κάποιες πλευρές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελεύθερο-επαγγελματιών ιατρών και κρατικού Οργανισμού, ακόμη και μόνο που συζητήθηκαν , πόσο μάλλον που θέλουν να επιβληθούν, δεν είναι μόνο απογοητευτικές αλλά και επικίνδυνες, αφού μόνο σε αυταρχικά μη δημοκρατικά καθεστώτα έχουν εφαρμοστεί και οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση και σε μαρασμό ολόκληρο τον κλάδο.

Κύριο μέλημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει να είναι η προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων του, για τους οποίους εξάλλου δημιουργήθηκε και λειτουργεί, η οποία επιβάλλει στον Οργανισμό την υποχρέωση που έχει να εξασφαλίζει στους ασφαλισμένους του, αφενός μεν την ισότιμη πρόσβαση στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και αφετέρου το αναφαίρετο δικαίωμα τους για την ελεύθερη επιλογή ιατρού και ιατρικού εργαστηρίου, δικαίωμα το οποίο ενθαρρύνει την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και κεντρίζει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των μονάδων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, με τελικά ωφελημένο τον ίδιο τον ασφαλισμένο και κατ’ επέκταση το σύνολο της κοινωνίας.

Οι εποχές του ασύδοτου κρατισμού, όποιες σκοπιμότητες και αν εξυπηρετεί, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας και με τον τεράστιο κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας να κρέμεται στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια μας, με ότι αυτό συνεπάγεται (¨κόλαση¨ κατά το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο), πρέπει να ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο κακό πρόσφατο παρελθόν μας.

Τέλος, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση και με τους φορείς που παρέχουν πρωτοβάθμια εργαστηριακή ιατρική στους ασφαλισμένους του, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εγγράφως και στον Πρόεδρο του Οργανισμού και στη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το από 21/12/2011 γενικό πλαίσιο αρχών που επιδώσαμε, αλλά και το από 23/12/2011 συνοπτικό υπόμνημα που ακολούθησε και το οποίο αποτέλεσε εξάλλου τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι διαβουλεύσεις όλων μας. Ένα πλαίσιο αρχών το οποίο λαμβάνει μέριμνα την διευθέτηση των συνολικών αναγκών του συστήματος (Οργανισμός, ασφαλισμένοι, φορείς Π.Φ.Υ.), διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τα όρια του περιορισμένου ετήσιου προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται αυτήν την περίοδο η χώρα μας, θα πρέπει να τηρηθούν.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

Γιώργος Βουγιούκας

Ιατρός Ακτινολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *