ΕΟΠΥΥ. Παραπαίει.

Ο ΕΟΠΥΥ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ

(γράφει ο Σωτ. Κοίλιας Παθολόγος Πρόεδρος ΙΣ Αιγίου)

Ο ΕΟΠΥΥ παραπαίει από ανικανότητα και ανεπάρκεια αυτών που τον σχεδίασαν ή είναι συνειδητή επιλογή της πολιτείας για πλήρη αποδιοργάνωση του συστήματος ΠΦΥ, της απαξίωσης όλων των λειτουργών του και κατ’ακολουθίαν του ξεπουλήματος όλης της ΠΦΥ στα μεγαλοιδιωτικά εξωιατρικά συμφέροντα;

Τα εγχειρήματα τέτοιου μεγέθους για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πολιτείας στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια των πολιτών αυτής της χώρας, θα έπρεπε, να έχουν ετοιμαστεί , σχεδιαστεί και λειτουργήσει δοκιμαστικά για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από την πλήρη εφαρμογή τους.

Εκ των πραγμάτων όμως φαίνεται ότι σκόπιμα ξεκινάνε ένα σύστημα χωρίς καμιά πυξίδα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς στόχους, χωρίς πλεύση και οργάνωση.

Σχεδίαζαν –έτσι έλεγαν- ότι από 1-1-2012 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είχαν στη διάθεσή τους 20 με 22 χιλιάδες γιατρούς να επιλέξουν. Αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα αν έχουν 10 χιλιάδες γιατρούς συμπεριλαμβανομένων των 7 χιλιάδων γιατρών του ΙΚΑ και είναι απορίας άξιο πως μέρα με τη μέρα αυξάνονται ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει λήξει από τις 31-12-11

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και κανείς από τους ασφαλισμένους των εντασσομένων στον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικών ταμείων δεν θα γνωρίζει που να απευθυνθεί για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ προσέρχονταν στα καταστήματα του ΕΟΠΥΥ πρώην ΙΚΑ για να καταθέσουν παραστατικά ιατρικών επισκέψεων και αποδείξεις από πληρωμές φαρμάκων λόγω της απεργίας γιατρών και φαρμακοποιών και κανείς δεν γνώριζε πώς να τους εξυπηρετήσει.

Στους γιατρούς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Κανένας δεν γνωρίζει αν μπορεί να συνταγογραφεί με την παλιά πιστοποίηση ή πρέπει να πιστοποιηθεί εκ νέου όπως ρητά αναφέρεται στο ΦΕΚ 3008/Β/29-12-2011.

Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι στο έλεος των διαθέσεων της τρόικας. Δεν προβλέπεται τίποτα γι’αυτούς ή μάλλον προβλέπεται αδιέξοδο.

Οι ελάχιστοι δικαιολογημένα ως ένα βαθμό τρομοκρατημένοι συνάδελφοι που υπέβαλλαν αιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ (χωρίς ακόμη να γνωρίζει κανείς αν έχουν γίνει αποδεκτές γιατί υπάρχουν πολλές παρατυπίες), αγνοούν πολλά βασικά διαδικαστικά και ουσίας πράγματα όπως για παράδειγμα: ωράριο λειτουργίας, πως θα συμπληρώνουν καταστάσεις εξεταζομένων, που θα τις στέλνουν, πως, πότε και αν θα πληρώνονται, τι θα κάνουν όταν ξεπερνούν το πλαφόν των 200 επισκέψεων, κ.α

Επειδή η ‘Δύναμις εν τη ενώσει’ με την μαζική συμμετοχή των γιατρών στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέφερε την θετική εξέλιξη στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας καλούμε αυτή την μικρή μειοψηφία των γιατρών που καρπώνονται και τα θετικά για τα οποία δεν αγωνίστηκαν, να υπακούσουν στις αποφάσεις των ΓΣ και ΠΙΣ και να αποσύρουν τα ονόματά τους από τη λίστα, προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουμε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ, καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς αξιοπρεπείς υγειονομικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που προβάλλει ο ΠΙΣ. Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν σύσσωμοι γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και δεν θέλουν ούτε προνομιούχοι να είναι ούτε να υπάρξουν αποκλεισμοί.

Αίγιο 7.1.12

Σωτ. Κοίλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *