Π. Ψυχάρης. Η Ευθύνη των Συλλογικών μας Οργάνων.  

Το ΦΕΚ 3008/Β είναι ένα βήμα μέσα στην γενική σύγχυση που επικρατεί στην ΠΦΥ.Αναμένεται η δυνατότητα πιστοποίησης της συμμετοχής των γιατρών στο σύστημα με ερμηνευτική εγκύκλιο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε αρνητικό ενδεχόμενο στην διαδικασία της ελεύθερης συνταγογράφησης.

Παραμένουν πολλά ζητήματα με κυρίαρχο την ήδη διαφαινόμενη ισοπέδωση των πάντων. Από ένα υποχρηματοδοτούμενο σύστημα δεν πρέπει να περιμένει κανείς κάτι το θετικό. Οι ασφαλισμένοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοπρεπή πρόσβαση στο σύστημα, δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και η οργάνωση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θυμίζει έντονα τριτοκοσμική χώρα που προσπαθεί μάταια να ορθοποδήσει μετά από μαζική καταστροφή. Οι γιατροί που δήλωσαν συμμετοχή στο σύστημα δε έχουν πιστοποιηθεί(καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γιατρών πρώην ΙΚΑ που φιγουράρουν στις λίστες-παράνομα-και πολλοί άλλοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα από τα πειθαρχικά τους όργανα). Η βιασύνη και ο πανικός των υπεύθυνων οργάνωσης του ΕΟΠΥΥ δεν έχει τελειωμό σε ένα θολό τοπίο στο οποίο αναμένεται να παγιωθεί η πλήρης υποβάθμιση.

Θα περίμενε κανείς αντίδραση από τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων. Αντίθετα πλήρης σιγή και απαξίωση.Οι Σύλλογοι των συνταξιούχων και εργαζόμενων τραβάνε μόνοι τους τον Γολγοθά.

Ο οίστρος των μεγαλοϊδιωτικών συμφερόντων να μπουν στο σύστημα (προφανώς υποκαθιστώντας μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ) και μάλιστα να συμμετέχουν και στις διαδικασίες των συνεδριάσεων του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ λες και ένα ΝΠΔΔ είναι ξέφραγο αμπέλι, επιβάλει την άμεση αντίδραση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ-αναμένουμε την έστω και για τα μάτια ανακοίνωσή του, γιατί εδώ τίθεται και θέμα αρχών λειτουργίας του Κράτους.

Το Ιατρικό Κίνημα δεν πρέπει να κάνει πίσω. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα συνδιαχείρισης, του έτσι κι αλλιώς εξαθλιωμένου συστήματος, που προβάλουν διάφοροι Ιατρικοί Σύλλογοι,  πριν ένα μήνα μίλαγαν για πλήρη απόρριψη του συστήματος, μετά μίλησαν για αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και σήμερα επιθυμούν την ”ορθολογική διαχείριση”  λειτουργίας του (επιστολή προέδρου ΙΣΑ 5-1-12 προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ).

Αντίθετα η επαγρύπνηση και η διεκδικητική διάθεση των συλλογικών-συνδικαλιστικών εκπροσώπων πρέπει να εστιαστεί στα εξής σημεία:
-Συλλογική Σύμβαση μέσω του θεσμικού ρόλου του ΠΙΣ με δικαίωμα συμμετοχής όλων των γιατρών κλινικών και εργαστηριακών στον ΕΟΠΥΥ, με στόχο την αξιοπρέπεια ασφαλισμένου και γιατρού.
-Κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων των  πρώην γιατρών του ΙΚΑ. Σήμερα βρίσκονται σε αβεβαιότητα, γιατί δεν έχει γίνει κατοχύρωση των οργανικών θέσεων του ΙΚΑ. Εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον με απολύσεις δεν πρέπει να αποκλειστούν και έχει το κίνημα μεγάλη ευθύνη.
-Κατοχύρωση εργαστηριακών γιατρών στο σύστημα-ήδη γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις.
-Άμεσα πληρωμή όλων των χρεών προς τους γιατρούς. Η, μέρα με την ημέρα, αναβολή απομακρύνει την πιθανότητα εξόφλησης με καταστροφικά επακόλουθα.
-Θεσμική και ουσιαστική παρέμβαση των Συλλόγων για τα μέλη που δεν υπάκουσαν στις οδηγίες και εξέθεσαν την πλειοψηφία των συναδέλφων μας.

Όλα τα παραπάνω που διεκδικεί το κίνημα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ιδωτικά μεγαλοσυμφέροντα και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα.Οι Σύλλογοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, ας δουν την πραγματικότητα, αναλογιζόμενοι το βαρύ φορτίο που πρέπει να φέρουν μέχρι τέλους. Η δε Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να πάψει να βλέπει μόνο αριθμούς που της επιβάλει το μνημόνιο, γιατί πάνω από όλα όλοι μας θα κριθούμε.

Π Ψυχάρης
Μέλος ΔΣ ΙΣΑ-ΑΕΓ Συνεργαζόμενοι
κ΄ Πρόεδρος Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *