ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. Σχετικά με την υπόθεση σύναψης σύμβασης μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μονάδων Π.Φ.Υ.

πασιδικ 5-1-12ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Μετά από επτά περίπου ώρες εξαντλητικών διαβουλεύσεων με αντεκλίσεις και εντάσεις και με ένα διάλλειμα μίας περίπου ώρας για να μεταβούμε από το Υπουργείο Εργασίας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπου θα αποτυπώναμε σε σύμβαση και θα συνυπογράφαμε την πρόταση – απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Αθ. Δρέττα και του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Γερ. Βουδούρη, δεν κατέστει δυνατόν να κλείσουμε την υπόθεση σύναψης σύμβασης μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μονάδων Π.Φ.Υ..
H φιλοσοφία της πρότασης είναι να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός περιστατικών σε κάποιες κατηγορίες ακριβών εξετάσεων (το 30% του plafond που ίσχυε μέχρι τώρα στο Ι.Κ.Α. γι’αυτές τις εξετάσεις), που θα κατανέμεται ισομερώς μέσω του 184 στους φορείς Π.Φ.Υ. της περιοχής, που θα έχουν αποδεχθεί και θα έχουν υπογράψει την σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για τον συγκεκριμένο αυτόν αριθμό περιστατικών η αποζημίωση θα είναι η τιμή του κρατικού τιμοκαταλόγου, ενώ για όσες εξετάσεις θα πραγματοποιούνται πέραν αυτού του ελάχιστου αριθμού, η αποζημίωση θα είναι κρατικό τιμολόγιο μείον 10% έκπτωση.
Η θέση του Προεδρείου του Συνδέσμου μας στην πρόταση αυτή, την οποία και διατυπώσαμε σε όλους τους τόνους, είναι ότι πρώτα από όλα και πάνω από όλα η πρόταση αυτή φαλκιδεύει βάναυσα την ελεύθερη βούληση του ασφαλισμένου για επιλογή του ιατρικού εργαστηρίου της προτίμησης του και δευτερευόντος αυτή η πρόταση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και κυρίως να ελεχθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, όπως αρκετές φορές έχει συμβεί μέχρι σήμερα με την λειτουργία του 184.
Πέραν του κυρίαρχου αυτού θέματος το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και λόγω απουσίας συγκεκριμένων οδηγιών εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την  εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του από τις μονάδες μας και καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη από τον νεοσύστατο Οργανισμό ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες, θα πρέπει τα μέλη μας να είναι πολύ προσεκτικά στην λήψη των παραπεμπτικών για την διενέργεια των εξετάσεων και να τηρούν αυστηρά το άρθρο 8 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Φ.Ε.Κ. 2456/Β’/03/11/2011), για να περιορίσουν πιθανές απώλειες στην αποζημίωση τους. Πάντως ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ.κ. Γερ. Βουδούρης και Κυρ. Σουλιώτης, πάνω σε αυτό το θέμα, έχουν δεσμευτεί τουλάχιστον προφορικά, ότι δεν θα υπάρξει αυστηρότητα στην τήρηση του Ε.Κ.Π.Υ. κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και θα διευθετηθούν οι όποιες παρερμηνείες και παρατυπίες εμφανιστούν.
Όσον αφορά τους ασφαλισμένους (κυρίως του Ι.Κ.Α.) που νοσηλεύονται σε Κρατικά Νοσοκομεία και που μεταφέρονται για απεικονιστικές εξετάσεις στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, και που σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Ι.Κ.Α. με Αρ. Πρωτ. Γ32/1350 και ημερομηνία 08/12/2011, αναφέρεται ότι από 01/10/2011 (δηλαδή αναδρομικά), οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται εκτός Κρατικού Νοσοκομείου (λόγω των Κ.Ε.Ν.) βαρύνουν το Κρατικό Ίδρυμα. Η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας υποσχέθηκε ότι όσες διαγνωστικές εξετάσεις έχουν εκτελεστεί μέχρι το τέλος του 2011, θα διευθετηθούν με παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ από την αρχή του νέου έτους δεν θα αποζημειώνεται καμία διαγνωστική εξέταση που θα προέρχεται από νοσηλευόμενο σε Κρατικό Νοσοκομείο παρά μόνο αν υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ Κρατικού Νοσοκομείου και μονάδας Π.Φ.Υ.
Αναμένοντας ενημέρωση για τις εξελίξεις, να γνωρίζετε ότι πιέζουμε για σωστές και δίκαιες (για όλους) λύσεις.
Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Βουγιούκας                                    Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                           Βιοχημικός

One thought to “ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. Σχετικά με την υπόθεση σύναψης σύμβασης μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μονάδων Π.Φ.Υ.”

 1. Μετά τόσες ώρες διαπραγμάτευσης , αντεγκλήσεων και αμοιβαίων , υποτίθεται , υποχωρήσεων και με τις συνεχείς παραινέσεις , προς όλους τους υπολοίπους στο τραπέζι του ΕΟΠΥΥ , στις 5-1-12 , του ίδιου του προέδρου της ΠΑΣΙΔΥΚ , να σταματήσει να ανασύρει , ξανά και ξανά, τις πάγιες , ο καθένας , θέσεις του και οτι τώρα , φτάσαμε στο τέλος , άς κάτσουμε να δούμε την σύνταξη της σύμβασης , επάνω στα σημεία , που είχαν , το ίδιο πρωί συνομολογηθεί στο υπουργείο , με την κα Δρέττα.
  Δοθέντος οτι βασικότατο συμφωνηθέν σημείο υπήρξε ο ελάχιστος, εγγυημένος αριθμός ακριβών εξετάσεων , για τους απεικονιστές , σάν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα επιβίωσης , προκαλεί , τουλαχιστον έκπληξη η ανακοίνωση αυτή της ΠΑΣΙΔΥΚ. Τί άλλαξε και τί μεσολάβησε ;
  Η λογική πώς θα εξαφανίσουμε τους “μικρούς” , είναι φανερό , νομίζω, οτι επικράτησε , ενάντια στη κοινή λογική και τη μέχρι τότε εμφάνιση , εκ μέρους της ΠΑΣΙΔΥΚ , εικόνας ήρεμης δύναμης.
  Κανείς δεν πήρε αυτό που ακριβώς ήθελε . Για εμάς τους ελευθεροεπαγγελματίες απεικονιστές , αλλά και για τους υπολοίπους εργαστηριακούς , όπως , άλλωστε και για τον ΠΙΣ και τους ιατρ. συλλογους , αποφασιστικό μέτρο θα ήταν η καθιέρωση πλαφόν κερδών . Αυτό μας το αρνήθηκε η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, διαβεβαιώνοντάς μας οτι θα ελέγχεται το σύστημα ηλεκρονικά ( ποιός στέλνει , τι στέλνει και πού ). Αυτό μένει να φανεί στη πράξη και ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής του , συμφωνώ με την ΠΑΣΙΔΥΚ . Αλλά αυτό θεωρείται δευτερεύων λόγος . Πρωτεύων λόγος η ” βάναυση φαλκίδευση της ελεύθερης βούλησης του ασφαλισμένου , να επιλέγει το εργαστήριο της προτίμησής του ” , σύμφωνα με την ΠΑΣΙΔΥΚ.
  Κάποιοι ανασύρουν πάγιες και παλιές θέσεις , ενώ τα έχουν “πάρει” όλα ή σχεδόν όλα ( κατάργηση του 51-49 , ελεύθερη δημιουργία υποκαταστημάτων κ.λ.π.
  Φαίνεται οτι τα θέλουν , πραγματικά όλα . Θα τους περάσει ; Ας φροντίσουμε να μη γίνει.

  Από Μιχάλη Ψαλτάκο , ιατρό ακτινολόγο , μέλος του Δ.Σ του ΙΣ Πειραιά , μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού του ΠΙΣ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *