Νέα απο Αρκαδία. Και πάλι, ραγιάδες

Για επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δις.  ευρώ, που αφορούν τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και  αραχνιάζουν σε συρτάρια δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων
έκανε λόγο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, στην Τρίπολη.

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να χαρούμε από τη διαπίστωση αυτή, γνωστή σε όλους μας, ή να λυπηθούμε για την αδράνεια, την  αδιαφορία και την  ανικανότητα του δημόσιου τομέα να εκμεταλλευτεί τον πακτωλό αυτών των χρημάτων για την ανόρθωση της οικονομίας των περιφερειών μας. Όταν είναι επίσης γνωστό πως πάμπολλες  επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων (συνολικά) έχουν «κολλήσει» είτε για μια άδεια, είτε περιμένοντας μια ρύθμιση, μια πραγματογνωμοσύνη!  Όταν  η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών ζητά εδώ και… χρόνια μια απάντηση, αλλά δεν την λαμβάνει! Όταν τουριστικά θέρετρα από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες είναι στον αέρα εξαιτίας του θολού τοπίου για τον αιγιαλό και τις πολεοδομήσεις, όταν επενδύσεις στην ενέργεια περιμένουν ένα… χαρτί από τη δασική υπηρεσία, ενώ βέβαια η… κατάρα αφορά τις οργανωμένες πολεοδομήσεις, τους συνεταιρισμούς!

Η   κοινωνία πλέον ασφυκτιά από την οικονομική πολιτική που επελέγη για να τη σώσει αλλά τη βουλιάζει ακόμη περισσότερο. Κι ενώ  θα έπρεπε να έχουν οργανωθεί  ορθολογικά τα δημόσια οικονομικά, εμείς ακόμα βρισκόμαστε στις διαπιστώσεις. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να συζητηθούν με αρμόδιους φορείς ( επιμελητήρια) και άλλες υπηρεσίες. Θα ελπίζαμε, όμως, ότι αυτή ακριβώς η συγκυρία επιβάλλει σε όσους κόπτονται πραγματικά για το καλό του τόπου και είναι αρμόδιοι να είχαν προ πολλού προχωρήσει σε έναν συντεταγμένο δημόσιο διάλογο που θα υπερβαίνει τα αφοριστικά «ναι!» και τα αφοριστικά «όχι!». Να είχαν δει  τι θέλουν και  τι μπορούν να κάνουν. Όμως αυτό δεν έγινε. Και αφέθηκε η  χώρα να βουλιάζει σε μια ιδιότυπη παράλυση.

Κατόπιν αυτού, συναντήσεις σαν την παραπάνω, είναι μεν θεμιτές, αρκεί να μην πελαγοδρομούν στο πέλαγος των συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Η διαπίστωση είναι πικρή και ας το πάρουμε χαμπάρι.  Πτωχεύσαμε πλέον  γιατί είμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό φτωχοί στους θεσμούς. Ξεγυμνωθήκαμε αλλά το χειρότερο, τώρα όλοι μπορούν να το δουν. Είμαστε  ήδη πτωχοί, είμαστε ήδη ξεγραμμένοι,  είμαστε πάλι: “ραγιάδες”.

Όχι στα «πανηγύρια»

Η είδηση προέρχεται από το πολιτικό ρεπορτάζ και καλό είναι να τη λάβουν σοβαρά  υπόψη τους οι της τοπικής μας αυτοδιοίκησης. Του δήμου κυρίως, που ξοδεύουν σημαντικά ποσά σε εκδηλώσεις, χορούς και πανηγύρια, διαφόρων συλλόγων, αδυνατώντας, προφανώς,  να αρνηθούν λόγω πολιτικού κόστους. Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης, καλεί με επιστολή του τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να ιεραρχήσουν εκ νέου τις προτεραιότητές τους και να διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο τους πόρους για το 2012, καθώς, όπως επισημαίνει, «πολλές χιλιάδες πολίτες έχουν περάσει στην ανεργία ή δοκιμάζονται σκληρά με σημαντικές περικοπές εισοδήματος και υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης».

Ο κ. Γιαννίτσης καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση «να μηδενίσει ή να περιορίσει στο ελάχιστο δαπάνες για εορταστικές εκδηλώσεις, δράσεις προβολής ή παρεμφερείς δαπάνες, διαθέτοντας τα εξοικονομούμενα ποσά σε δραστηριότητες που μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος, όπως κοινωνικές δράσεις ή επενδυτικές δραστηριότητες, που δημιουργούν απασχόληση και αναπτυξιακή προοπτική σε τοπικό επίπεδο».

«Δεν πληρώνω…»

Η  θεατρική ομάδα του Συλλόγου «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση» παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω! δεν πληρώνω!», την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στις 19:30 στο Μέγαρο Νεστάνης. Πρόκειται για ένα έργο εντυπωσιακό, με ευφυέστατους διαλόγους, ευρηματικότητα και καταπληκτική επικαιρότητα. Μιλά  για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, των εργατών, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν μαζικές απολύσεις η μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν γίνει καθημερινές και η ζωή έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ.  Η είσοδος  για όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση,είναι 7€ (για τα ….μεγάλα παιδιά) και 3€ (για τα …μικρά παιδιά).

Αγιασμός

Για πρώτη φορά και με την  ευκαιρία του τουρνουά πόλο γυναικών «Θέτις Καπ», που θα γίνει στην πόλη μας και στο πλαίσιο της εορτής των Θεοφανείων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων, εντός της πισίνας. Η τελετή θα διεξαχθεί στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής και η πρόσκληση είναι για όλους,  μεταξύ αυτών και  οι εθνικές ομάδες πόλο που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά. Την ευθύνη της τελετής έχει ο Δήμος Τριπόλεως και η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Παράνομη δέσμευση

Ως τελείως παράνομη χαρακτήρισε ο Πέτρος Τατούλης την δέσμευση των χρημάτων των αγροτών, που αφορούν στις επιδοτήσεις και οι οποίες καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Ταμείων, η οποία όμως δύναται να συμβεί μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχει ενυπόγραφη συμφωνία του δικαιούχου παραγωγού με το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα και όχι ερήμην του.

Ο Περιφερειάρχης που παρενέβη έγκαιρα ευθύς ως προέκυψε το θέμα, προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, μετά από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε και το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2012, το οποίο με ομόφωνη απόφαση του τάσσεται στο πλευρό των αγροτών ως ασπίδα ασφαλείας για την προστασία τους από άδικες πρακτικές στην περίοδο αυτής της βαθιάς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που περνά η χώρα.

Δράσεις ΕΟΣ

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΟΣ Τρίπολης, θα γίνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 στις 12 το μεσημέρι, στο ορεινό καταφύγιο Μαινάλου «Παν. Αλεξόπουλος». Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθεί στους παρευρισκόμενους η πατροπαράδοτη «ορειβατική φασολάδα». Εν τω μεταξύ ο ΕΟΣ διοργανώνει και φέτος, σε συνεργασία με το δήμο Τρίπολης, το πρόγραμμα «Παιδί και Βουνό» στα Χιονοδρομικά Κέντρα Μαινάλου και Χελμού, για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Ο εξοπλισμός θα παραλαμβάνεται  από τα εντευκτήρια του συλλόγου (Λαγοπάτη 43, Τρίπολη) με σειρά προτεραιότητας, λόγω περιορισμένου αριθμού χιονοδρομικού υλικού.

Γιάννης Παπαμήτρος Οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *