Πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη απο υψηλές δόσεις στατίνης

Οι υψηλές δόσεις των στατινών, των ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων που μειώνουν το επίπεδο της LDL («κακής») χοληστερόλης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αν και το όεφελος για την καρδιά εξακολουθεί να υπεραντισταθμίζει τον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Πράϊς του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο JAMA, έκαναν συγκριτική επαναξιολόγηση των τελευταίων σχετικών με το θέμα επιστημονικών μελετών (μετα-ανάλυση), οι οποίες αφορούν περίπου 32.800 ανθρώπους.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή δοσολογία στατινών συνδέεται με αύξηση έως 12% των νέων περιστατικών διαβήτη, όμως οι ίδιες υψηλές δόσεις βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό των καρδιαγγειακών προβλημάτων στους ασθενείς, πράγμα που μεταφέρει τελικά στους γιατρούς το δίλημμα να εξισορροπήσουν, κατά την κρίση τους και ανάλογα με την κάθε μεμονωμένη περίπτωση, το «ισοζύγιο» οφέλους-κόστους από την χορήγηση στατινών.
Σε μια περίοδο πέντε ετών κατά μέσο όρο, το 8,4% των ασθενών εμφάνισαν διαβήτη και οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν στην ομάδα που είχαν πάρει στατίνες σε υψηλές δόσεις, ενώ όσοι είχαν πάρει μικρότερη δοσολογία, είχαν λιγότερα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη. Από την άλλη, όμως, η ομάδα με την εντατικότερη χορήγηση στατινών εμφάνισε συγκριτικά λιγότερα σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά (μείωση έως 16%).
Πάντως οι ερευνητές συνιστούν στους καρδιολόγους να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση διαβήτη στους ασθενείς στους οποίους χορηγούν στατίνες. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή ρίχνουν το επίπεδο της LDL («κακής») χοληστερόλης.
Οι Βρετανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν συνεπάγεται ότι οι ασθενείς πρέπει να σταματήσουν τη λήψη στατινών, θα έπρεπε όμως να κάνουν τακτικό έλεγχο για διαβήτη, ειδικά αν παίρνουν υψηλή δοσολογία των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *