Γιάννης Μπασκόζος. Εκτιμήσεις και προοπτικές των ιατρικών κινητοποιήσεων

Οι ενωτικοί αποφασιστικοί αγώνες του ιατρικού κόσμου άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Η προκλητική αδιαλλαξία των κυβερνώντων άρχισε να κάμπτεται. Το ΦΕΚ 3008 β είναι μια πρώτη νίκη που απλά διασφαλίζει τη βασική δυνατότητα άσκησης της ιατρικής σε όλους τους συναδέλφους.
Τα κενά όμως και οι δυνατότητες υπαναχώρησης είναι πολλά. Πως και πότε θα γίνει η πιστοποίηση των μη πιστοποιημένων; Πότε θα είναι διαθέσιμο το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης; Πως και πότε θα γίνει η δήλωση που απαιτείται; Μήπως η ασάφεια αυτή παραπέμπει την ελεύθερη συνταγογράφηση και παραπομπή στις καλένδες;
Τι σημαίνει η υποχρεωτική παραπομπή σε «συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα»; Μήπως έτσι αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι εργαστηριακοί;
Βεβαίως η σταθερή αντίθεση μας σε έναν υποβαθμισμένο για γιατρούς και πολίτες ΕΟΠΥΥ παραμένει. Και ο αγώνας συνεχίζεται. Κανένας γιατρός σε αυτή τη σύμβαση-δήλωση. Ακόμα και όσοι εκβιαζόμενοι και παραπλανηθέντες έσπευσαν παρά τις αποφάσεις των ιατρικών συλλόγων να δηλώσουν συμμετοχή, τώρα δεν έχουν άλλοθι να παραμείνουν και οφείλουν να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους.
Όσο για τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους με διασφάλιση των οργανικών θέσεων, συντασσόμενοι στον κοινό αγώνα όλων των γιατρών για τη δημιουργία όρων αξιοπρεπούς άσκησης του επαγγέλματος. Η πετυχημένη απεργία στο ΙΚΑ και η άρνηση του απεργοσπαστικού δολώματος των 150 επισκέψεων στο ιατρείο αποτελούν καλή βάση για την κατάκτηση της ενότητας και την άρση ειλικρινών η προσχηματικών επιφυλάξεων για το ρόλο τους στο δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
Η αποφασιστική διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης του ΠΙΣ με τον ΕΟΠΥΥ για κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή όχι κατώτερη των 20 ευρώ , ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί, με πρόβλεψη για τους εργαστηριακούς και συγκεκριμένες διασφαλίσεις αμοιβαίων υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων μερών είναι άμεσο καθήκον των συλλογικών οργάνων μας. Το νομικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο και πρέπει να το επιβάλλουμε.
Η διασφάλιση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων από τον ΟΠΑΔ είναι ανυποχώρητο αίτημα. Η νομοθετική ρύθμιση και οι δεσμεύσεις προς τον ΠΙΣ δεν τηρήθηκαν και απαιτείται επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα.
Η ΟΕΝΓΕ συνεχίζει την επίσχεση των νοσοκομειακών γιατρών από τα εξωτερικά ιατρεία συντασσόμενη στον κοινό αγώνα , διεκδικώντας βεβαίως την κατοχύρωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών που κινδυνεύουν άμεσα από την επικείμενη κατάργηση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου.
Βεβαίως είναι φανερό πως η κατάκτηση και κατοχύρωση των δίκαιων αιτημάτων όλου του ιατρικού κόσμου με διασφάλιση της δωρεάν ευχερούς πρόσβασης όλων των πολιτών σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, απαιτεί να ηττηθεί η ανάλγητη μνημονιακή πολιτική που ασκείται από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση και που αποσκοπεί στη διάλυση του δημόσιου τομέα και των αυτοαπασχολούμενων με παράδοση στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλου μέρους των υπηρεσιών υγείας.
Αν τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου περιοριστούν στην διαχείριση των ανεπαρκών δαπανών για την υγεία τότε υπάρχει ο κίνδυνος οποιαδήποτε κατάκτηση να μεταφέρει το κόστος στους ταλαιπωρούμενους συμπολίτες μας.

Αν οι όποιες κατακτήσεις μας συνδυαστούν με αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας και καταστροφική επιβάρυνση των ήδη ταλαιπωρούμενων συμπολιτών μας δεν θα είναι νίκη. Η αμφισβήτηση της ανελαστικής περιοριστικής πολιτικής των μνημονίων στην υγεία είναι υποχρεωτική καθώς και οι απτές αποδείξεις κοινωνικής αλληλεγγύης του ιατρικού σώματος. Ασφαλώς και η πάταξη διαφθοράς αισχροκέρδειας και παραπληρωμών.
Η κατάσταση δεν μπορεί να μείνει όπως ήταν. Απαιτείται να εμπεδωθεί ένα νέο πνεύμα ευθύνης, κοινωνικής αντίληψης και αξιοπρεπούς άσκησης της ιατρικής, μακριά από τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος που πάντα έδιναν και δίνουν όπλα στους αντιπάλους μας.
Οι κινητοποιήσεις λοιπόν συνεχίζονται. Κάθε μέρα επανεκτιμούμε τις εξελίξεις και αποφασίζουμε. Ο δρόμος της ενωτικής δράσης με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη είναι ο μόνος ελπιδοφόρος. Η συμπαράταξη και η αλληλοκατανόηση με όλους τους εργαζόμενους  είναι αναγκαία συνθήκη επιτυχίας. Η ήττα των ασκούμενων πολιτικών και των φανατικών και ανεύθυνων εκφραστών τους απαραίτητη προϋπόθεση.
5/1/2011
ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΕΓ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *