Νέα απο Αρκαδία. Εκστρατεία διάσωσης

Εκστρατεία διάσωσης

Πριν ένα δυο χρόνια, αν δεν μας απατά η μνήμη, είχαν προκληθεί  σημαντικές αντιδράσεις, που θα μείνουν στην ιστορία της πόλης. Η αντίδραση στη επιχειρηθείσα  κατεδάφιση του σπιτιού του Αποστόλη Κολοκοτρώνη, ανεψιού του Γέρου του Μοριά,  πήρε μεγάλες  διαστάσεις. Για πρώτη φορά ένα ζήτημα που ήγειρε σύνθετα θέματα ιστορικής μνήμης και προστασίας της ιστορικής  μας κληρονομιάς κινητοποίησε τόσους πολλούς ανθρώπους. Σημειώνει κανείς τη συμμετοχή που (σχεδόν) πάντα είναι προτιμότερη από τη μη-συμμετοχή και στέκεται νηφάλιος για να μετρήσει το βάθος της δόνησης.

Μια βόλτα στο κέντρο της Τρίπολης, τις μέρες αυτές των Χριστουγέννων,  δεν μας άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μήπως ο σεισμός ήταν περισσότερο επιφανειακός απ’ όσο θα θέλαμε να πιστέψουμε; Ναι, ήταν απώλεια που το ιστορικό σπίτι  του Κολοκοτρώνη, αν και διατηρητέο, αφέθηκε να καταρρεύσει, υπό το βάρος του χρόνου,  και ισοπεδώθηκε, τελικά, από τη μπουλντόζα, λόγω επικινδυνότητας. Όμως,   η περιήγηση στα στενά της πόλης, μας άνοιξε  τα μάτια καθώς βρεθήκαμε  μπροστά σε λίγα μεν, άξια ωστόσο να διατηρηθούν  κτίσματα, που κινδυνεύουν άμεσα, τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Σκόρπια σε διάφορα σημεία, έχουν να αφηγηθούν τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες τους αλλά απουσιάζει, συνήθως, το ακροατήριο. «Διατηρητέα» πολλά σε άθλια κατάσταση, επιβιώνουν περισσότερο χάρη στην τύχη και ζητούν τη συνδρομή των αρμοδίων για συντήρηση και διάσωση.

Δεν είναι όλα τα κτίρια σημαντικά για τους ίδιους λόγους. Αλλού υπερτερεί η αρχιτεκτονική αξία, αλλού η θέση, αλλού η ιστορία. Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγος. Παρότι από την πλευρά της πολιτείας υπάρχουν ευνοϊκά κίνητρα για την αξιοποίηση και ανάδειξή τους,  με χορήγηση δανείων σημαντικού ύψους και επιδότηση επιτοκίου, οι πάντες αδιαφορούν. Κυρίως οι ιδιοκτήτες που ζήλωσαν  την πεπατημένη του σπιτιού του Κολοκοτρώνη,  και τα αφήνουν  να καταρρεύσουν ή τα περιλούζουν με μπογιά, εν μια νυκτί, για να αποχαρακτηριστούν εν συνεχεία και σύντομα τη θέση τους να καταλάβουν  πολυώροφα κτήρια. Εκκρεμεί ακόμα η αποφασιστική πίεση της ίδιας της κοινωνίας. Η μεμονωμένη εκστρατεία για το σπίτι του Αποστόλη Κολοκοτρώνη, δείχνει ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.

Οι δυνάμεις εργασίας..

Η  Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου-Νήσων, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου “Οι δυνάμεις εργασίας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο τομέα”  του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου  διοργανώνει εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2012, στις 18.30  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας με θέμα : “Οι δυνάμεις εργασίας μετά το μνημόνιο” . Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γεννηματά Φώφη,  Αναπληρώτρια  Υπουργός Εσωτερικών, Λυκουρέντζος Ανδρέας, Γραμματέας της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας , Στρατούλης Δημήτρης, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, Τσούκαλης Νίκος, Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς . Συντονιστής της συζήτησης θα είναι  ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Πάτρας κ. Μιχάλης Κίτρου.

Αδιαφορούν

Ελάχιστοι γιατροί της Αρκαδίας δήλωσαν συνεργασία με τον ΕΟΠΠΥ, όπως αυτό εμφαίνεται από την επίσημη λίστα ονομάτων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ. Σε αυτή  περιλαμβάνονται δυο γιατροί Γενικής Ιατρικής στη Μεγαλόπολη ( Λαθούρος Αναστάσιος, Τσιχλής Σταύρος), ένας Γενικής Ιατρικής στο Αστρος ( Χριστοδούλου Ιωάννης), μία δερματολόγος ( Καλοστύπη – Καραγιάννη Ευανθία), ένας καρδιολόγος (Κωστάκης Γεώργιος, ένας νευρολόγος (Μαρινόπουλος Δημήτριος και δυο οφθαλμίατροι (Αυγερινός Κωνσταντίνος και Παπαναστασίου Ευάγγελος), στην Τρίπολη.

Ο «κόκκινος Πέτρος»

Όσο έχει φωνή, θα του τα… ψάλλει! Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τον «κόκκινο Πέτρο», που τα έχει βάλει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που προσέφερε «στο πιάτο» τη δυνατότητα στις τράπεζες να δεσμεύουν τους λογαριασμούς καταθέσεων και καταβολής των επιδοτήσεων οφειλετών αγροτών.

Μετά, μάλιστα, και την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να στηριχτούν οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την «προστασία του δικαιώματος ζωής και επιβίωσης των αγροτών», ο «κόκκινος Πέτρος» αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του…

Αφήνοντας στην άκρη το… καρότο και πιάνοντας για τα καλά το… μαστίγιο! Πηγή: aftodioikisi.gr

Πλούσιο υπέδαφος

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γεωθερμία, χρυσός, χαλκός αλλά και ήλιος: είναι μερικές από τις πηγές πλούτου που βρίσκονται στο υπέδαφος αλλά και στον… ουρανό της χώρας μας, οι οποίες κατά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη μπορούν «να αποδειχθούν καταλύτες για την εθνική οικονομική ανάταξη  και ανάπτυξη». Όπως τονίζει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o κ. Μανιάτης, μόνο τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας μας είναι, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, τρέχουσας αξίας άνω των 28 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε την εξοικονόμηση, περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 30 χρόνια από τα αποθέματα πετρελαίου που, όπως σημειώνει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, υπολογίζουν αξιόπιστοι επιστήμονες, τα οφέλη που θα προκύψουν από το πρόγραμμα «Helios» με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περισσότερα από 160.000 στρέμματα σε περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας (μια επένδυση που μπορεί να φτάσει και τα 15 δισ. ευρώ), αλλά και την ανάπτυξη της γεωθερμίας, μιλάμε για κέρδη για τη χώρα μας που μπορούν σε βάθος μερικών δεκαετιών να φτάσουν ακόμη και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Οφέλη που, όπως υπογραμμίζει, ο κ. Μανιάτης εκτός από την εθνική θα μεταφερθούν και στις τοπικές κοινωνίες μέσω της τόνωσης των τοπικών οικονομιών, την απορρόφηση της ανεργίας.

Όλα έτοιμα
Ετοιμάζεται το Παράλιο Αστρος για να υποδεχθεί το πλήθος των επισκεπτών, που κάθε χρόνο την ημέρα  των Θεοφανίων κατακλύζει τη γραφική αυτή  κωμόπολη. Έθος καθέστηκε,   η γιορτή αυτή να συγκεντρώνει κλήρο και λαό ολόκληρης της Αρκαδίας και όχι μόνο και να συμμετέχει στον αγιασμό των υδάτων, που τελείται στο λιμάνι, με πολλούς νεαρούς να πέφτουν στα παγωμένα νερά για το  σταυρό.

Γιάννης Παπαμήτρος .οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *