Λοβέρδος: Ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων «τώρα»!

«Χρόνος δεν υπάρχει. Η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί. Οι αλλαγές στον τομέα της υγείας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο». Για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων «τώρα» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τις υγειονομικές υπηρεσίες («Shaping the future of healthcare in Greece: from past weaknesses and present challenges to a new vision») που διοργάνωσαν χθες οι Financial Times στην Αθήνα.

Λοβέρδος

Η συνένωση του ΕΣΥ, ένας από τους 4 βασικούς στόχους του υπουργού Ο Α. Λοβέρδος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα συνιστά ύψιστο στόχο για την Υγεία, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο αναποτελεσματικός γραφειοκρατικός δημόσιος τομέας αποτελεί το “φρένο” για την ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως είναι δεκάδες οι ανάγκες στην Υγεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους «4 βασικούς στόχους» των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί το υπουργείο:

1) την εξέλιξη της «ηλεκτρονικής/ ψηφιακής» υγείας,

2) την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης,

3) τον περαιτέρω περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης -«πάνω από 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011» και

4) τη συνένωση των δυνάμεων του ΕΣΥ.

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να εξορθολογιστεί το σύστημα υγείας με σχέδιο και αποφασιστικότητα εξέφρασε και ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος. «Με την ίδρυση του ΕΟΠΥ (Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υγείας), η κυβέρνηση κατάφερε να ελέγξει κεντρικά και ενιαία τις δαπάνες», σημείωσε, τονίζοντας με νόημα πως «πρέπει να εξαλειφθεί η κομματικοποίηση από τον χώρο της Υγείας». Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι συνενώσεις κλινικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ικανή» την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την ανάγκη να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για να αναδομηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα εξέφρασαν οι περισσότεροι ομιλητές, Ελληνες και ξένοι προσκεκλημένοι. «Ολοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται», σημείωσε ο τομεάρχης της Ν.Δ., Αθ. Γιαννόπουλος, σπεύδοντας ωστόσο να διαφωνήσει με τις συγχωνεύσεις των κλινικών στα νοσοκομεία και αντιπροτείνοντας εξοικονόμηση πόρων από άλλες πηγές (π.χ. σίτιση, ένδυση και αποστείρωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων).

Η κρίση είναι ευκαιρία

«Η ΠΟΥ αναγνωρίζει την οικονομική κρίση, αλλά βλέπει και τη μεγάλη ευκαιρία για επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας», είπε ο Χ. Κλούγκε, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Οργάνωσης για θέματα δημόσιας υγείας. «Η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας παραμένει το ζητούμενο διεθνώς», σημείωσε με τη σειρά του ο Π. Καναβός, διδάσκων στο London School of Economics, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο ορίζεται από τη δημογραφική πίεση, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και την ανάγκη των ανθρώπων για καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

«Πρέπει να υλοποιηθούνοι μεταρρυθμίσεις και να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών», είπε ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Κυριάκος Σουλιώτης, ενώ ο γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ι. Στουρνάρας, τόνισε ότι από την εφαρμογή του Μνημονίου έχουν ήδη εξοικονομηθεί 850 εκατ. ευρώ και αναμένεται περαιτέρω μείωση δαπανών μέσα στο 2011.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *