Τι αλλάζει για γιατρούς- νοσοκομεία με το «παράλληλο πρόγραμμα»! Όλες οι ρυθμίσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Επανήλθε στη βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης μετά από την απόσυρσή του πριν από περίπου 1,5 μήνα.

Με το παράλληλο πρόγραμμα η κυβέρνηση σκοπεύει να ισορροπήσει με έναν τρόπο την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση και ειδικά στον τομέα της Υγείας, μετά τα αλλεπάλληλα μέτρα και τα κουρέματα που έχουν προωθηθεί.

Το πολυνομοσχέδιο που είχε αποσυρθεί πριν τις γιορτές, περιλαμβάνει κυρίως ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, ενώ από ότι φαίνεται η κυβέρνηση πήρε τελικώς την έγκριση από την τρόικα για να ψηφιστεί, δεδομένου ότι είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την ψήφιση των νέων μέτρων.

Οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκαν εκ νέου στη βουλή περιλαμβάνουν σειρά αλλαγών τόσο για γιατρούς όσο και για τα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τις αλλαγές που φέρνει, ένα νομοσχέδιο που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Δείτε τι αλλάζει στην Υγεία με το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας για γιατρούς, εφημερίες, νοσοκομεία!»

Κατά βάσην όμως το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και ευπαθών ομάδων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση εδώ και καιρό.
Άλλωστε σήμερα χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε φάρμακα αλλά ούτε σε νοσηλείες, κυρίως εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Οι γιατροί και τα νοσοκομεία

Παράλληλα οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας διευκολύνουν τις προσλήψεις ειδικά στις άγονες περιοχές αλλάζουν τα κίνητρα για τους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ όλη τη ρύθμιση και τα κίνητρα που θα δοθούν από το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Νέα κίνητρα στους γιατρούς για τις άγονες περιοχές! Όλες οι αλλαγές του νομοσχεδίου του υπ.Υγείας».

Επίσης περιγράφει και επιχειρεί να μειώσει τα εμπόδια ειδικά για τους ειδικευόμενους όταν αυτοί θέλουν να καλύψουν μια θέση σε δημόσιο νοσοκομείο. Περιλαμβάνει ακόμη μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις.

Σε ότι αφορά τις μετατάξεις και μεταθέσεις των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ, ειδικό άρθρο προσδιορίζει όλες τις αλλαγές. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το άρθρο: «Πως θα γίνονται οι αποσπάσεις των γιατρών στο ΕΣΥ! Όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις»

Αλλαγές έρχονται όμως και στις εφημερίες των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ειδικά τώρα που τα νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Όλο το άρθρο για τις εφημερίες και τις αλλαγές που έρχονται ΕΔΩ: «Τι αλλάζει στις εφημερίες των γιατρών! Όλες οι λεπτομέρειες του νέου νομοσχεδίου».

Χειρουργεία χωρίς…ρουσφέτι

Η ρύθμιση όμως που φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει με έναν τρόπο την εξυπηρέτηση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και να βελτιώσει άρδην τη σειρά προτεραιότητας και να φέρει την ισότητα σχετίζεται με τις αλλαγές στα χειρουργεία.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιχειρούν να σταματήσουν το σύστημα με τα …βαλιτσάκια στο ΕΣΥ, όπου τα χειρουργεία είναι ουσιαστικά κλεισμένα από πριν από γιατρούς που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα «πελατάκια» τους- όπως λένε και οι γιατροί μεταξύ τους- με αποτέλεσμα όσοι έχουν …Μπάρμπα στην Κορώνη να φθάνουν έτοιμοι για επέμβαση με τη βαλίτσα τους και οι υπόλοιποι ασθενείς να μην έχουν καμία πρόσβαση στα χειρουργεία.

Το υπουργείο Υγείας στο παράλληλο πρόγραμμα έχει εντάξει ρύθμιση που προβλέπει τη διαφανή διαχείριση της λίστας του χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το άρθρο και τις αλλαγές που έρχονται στα χειρουργεία και στις λίστες αναμονής: «Τέλος στα χειρουργεία-ρουσφέτια στο ΕΣΥ!»

Το παράλληλο πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί άμεσα όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *