Συνέντευξη του Προέδρου του ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Εξόντωση των επαγγελματιών επιστημόνων το νέο Ασφαλιστικό

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στον ιατρικό κόσμο της χώρας, με αφορμή τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό στις οποίες προωθεί η κυβέρνηση. Οι φορείς του χώρου της Υγείας και όχι μόνο ανακοίνωσαν τις απόψεις, διοργάνωσαν κινητοποιήσεις και συνάμα βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις με άλλους φορείς.

Η άποψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε, αποτελεί ταφόπλακα για τους ιατρούς, αφού προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

Το ArcadiaPortal.gr επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Βασίλη Ψυχογυιό, ο οποίος και παραχώρησε συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στο γενικό ασφαλιστικό «αλαλούμ» που υπάρχει στη χώρα μας, όπως ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν μερικές αλλαγές γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πάρα πολλά σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ψυχογυιός, εάν υπολογίσει κανείς ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 25% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2%-4%), τότε δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για έναν ελεύθερο επαγγελματία. Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα – επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος.

Οι εισφορές πλέον θα καθορίζονται με ποσοστά επί του μηνιαίου εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, με βάση το προηγούμενο φορολογικό έτος ή με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών του τρέχοντος έτους, όπως θα προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία.

Αναλυτικά τα ποσοστά που προβλέπονται είναι 20% για τον κλάδο της σύνταξης, 6,95% για τον κλάδο Υγείας και 7,5% για την επικουρική ασφάλιση. Επιπροσθέτως, ορίζεται κατώτατο και ανώτατο όριο εισφορών ανάλογα με τον προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, δηλαδή οι μηνιαίες εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 158 ευρώ και πάνω από τα 1.580 ευρώ.

Είναι πλέον κατανοητό ότι τα νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας από 25% σε 29%, η προκαταβολή φόρου 75% έως 100%, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων μέτρων οδηγούν τους ιατρούς στον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό.

Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία να έχει μια λογική, πάντα σε συνεννόηση με τους Έλληνες ασφαλισμένους πολίτες οι οποίοι είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το ασφαλιστικό σύστημα θα διαμορφωθεί εις βάρος των πολιτών της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε και για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, για τις ελλείψεις που εμφανίζονται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπως και στο σύνολο των δομών Υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι έχουν γίνει κάποιες «τονωτικές» ενέσεις στο νοσοκομείο της Τρίπολης με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν κλινικές οι οποίες δουλεύουν χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών, συγκεκριμένα στην ουρολογική κλινική υπάρχει μόνο ένας ιατρός ο οποίος κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Επίσης, μίλησε και για το αιμοδυναμικό τμήμα το οποίο στελεχώθηκε με προσωπικό, όπως και για την παιδιατρική κλινική, η οποία επίσης ενισχύθηκε. Ακόμη, ήρθε επικουρικός οδοντίατρος, αλλά και ιατρός στο οφθαλμολογικό καθώς και στην Εντατική.

Έφη Καστραντά

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *