Διατροφή και Υπέρταση

δεδεΗ υπέρταση είναι ένας από τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα. Η υπέρταση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιο θάνατο, νεφρική βλάβη, απόφραξη των αρτηριών των ποδιών κ.ά. Η θεραπεία της υπέρτασης είναι συνήθως συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και τρόπου ζωής και διατροφής. Με αφορμή την 17η Μαΐου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης θα επικεντρωθούμε σε κάποιες σχετικές διατροφικές συμβουλές.
Συστήνεται:
 Κατανάλωση 2-3 φρούτα καθημερινά
 Κατανάλωση 2-3 μερίδες λαχανικών καθημερινά
 Χρήση ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους στο μαγείρεμα και στις σαλάτες
 Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (γάλα και γιαούρτι 1,5-2%, τυρί άπαχο και ημίπαχο) και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
 Χρήση βοτάνων, μυρωδικών-μπαχαρικών (κανέλλα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μάραθο, ρίγανη, άνηθο, βασιλικό, δάφνη, θυμάρι, δενδρολίβανο, δυόσμο, κόλιανδρο, μαϊντανό, μέντα, σέλινο, γλυκάνισο, κύμινο κλπ) και λεμονιού ή ντομάτας για νοστιμιά στο φαγητό αντί για αλάτι
 Κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης (πχ ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης)
 Κατανάλωση ψωμιού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (πχ ψωμί και φρυγανιές χωρίς προσθήκη αλατιού και ζάχαρης)
 Φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης (πχ περπάτημα) τουλάχιστον 30λεπτά/ημέρα ύστερα από συνεννόηση με τον γιατρό
 ∆ιακοπή του καπνίσματος
 Περιορισμός αλκοόλ, εάν πίνετε, στα 2 ποτήρια/ ημέρα για τους άνδρες και μέχρι 1ποτήρι/ ημέρα για τις γυναίκες κατά προτίμηση κόκκινο κρασί
 Επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους και διατήρηση αυτού. Μείωση 10% του σωματικού βάρους σε περίπτωση υπερβάλλοντος βάρους. Η μείωση βάρους κατά 10% σε 6 μήνες θεωρείται διατηρήσιμη και βελτιώνει ταυτόχρονα την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο για την επιπλοκές.

Να αποφεύγετε:
 Την προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα καθώς και το επιτραπέζιο αλάτι
 Τα κονσερβοποιημένα και παστά τρόφιμα, τα αλλαντικά, τα τουρσί και τις ελιές
 Τα αλμυρά σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, κρακεράκια, ξηρούς καρπούς κτλ)
 Τα τυριά πλούσια σε αλάτι και λιπαρά (προτιμάτε τυριά όπως το cottage με <4,5%
λιπαρά, το ανθότυρο και την άπαχη και ανάλατη μυζήθρα)
 Το βούτυρο και τη μαργαρίνη
 Τα αναψυκτικά (ακόμα και τη σόδα)
 Τη μουστάρδα, την κέτσαπ, τη μαγιονέζα και τα ντρέσινγκ-σως σε σαλάτες
 Τη μαγειρική σόδα
 Τα έτοιμα φαγητά (fast food)
 Τα γλυκά, τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά για τον έλεγχο του σωματικού βάρους
 Προσοχή στις κρυφές πηγές αλατιού. Έλεγχος ετικετών για περιεκτικότητα σε νάτριο (Έλεγχος ετικετών σε έτοιμα προϊόντα όπως σούπες σε σκόνη, μαγειρικοί κύβοι, κονσέρβες τόνου κ.α.)

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc στην Κλινική Διατροφή
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Μέλος της Ομάδας Εργασίας – Ομάδας Ειδικών στη Διαχείριση Βάρους
Κύπρου 1, 22100 Τρίπολη
Τηλ. 2710 232841, Κιν. 6948 583421
Email: vasodede@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *