Επιστολή του Κ. Μπεντεβή για τη συσσώρευση των στερεών αποβλήτων στην Τρίπολη

Φίλες και φίλοι συμπολίτες

 

Οι πρόσφατα εκλεγμένοι άρχοντες της πόλης της Τρίπολης αδυνατούν να λύσουν ένα από τα πιο αυτονόητα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας Δήμος.

Δεν μπορούν να συλλέξουν και να αποθέσουν τα στερεά μας απόβλητα σε ένα νόμιμο και εγκεκριμένο χώρο. Και να πεις ότι βρισκόμαστε στη κεντρική Ευρώπη που δεν έχει ελεύθερο χώρο; Και να σκεφτείς ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει ερημιές και σημεία εγκαταλειμμένα μακριά από κατοικημένες περιοχές;

Εκατόν πενήντα ημέρες και η πόλη της Τρίπολης ανέχεται τα σκουπίδια της αμάζευτα.

Εκατό ημέρες σε όλες τις γωνιές της πόλης, σε όλες τις πλατείες, δίπλα στα σχολεία, στο νοσοκομείο , στα ιατρεία, στα εστιατόρια, έξω από τα σπίτια μας συσσωρευμένα σκουπίδια.

Ευτυχώς για εμάς ο καιρός ήταν σύμμαχος της απενεργοποίησης και εξουδετέρωσης όχι μόνο της μυρωδιάς αλλά και των μικροβιακών φορτίων που τα σκουπίδια παράγουν. Βέβαια τα εύσωμα ποντίκια, τα σκουλήκια και τα ανεπιθύμητα υγρά που τα σκουπίδια συντηρούν και παράγουν σε κάθε γειτονιά της Τρίπολης είναι γεγονός.

Φίλοι και φίλες συμπολίτες

Η περίοδος “χάριτος”   λόγω καιρικών συνθηκών έληξε, οι 3.000 -4.000 τόνοι σκουπίδια που έχουν απλωθεί στην πόλη μας θα αναλάβουν δράση αμέσως μόλις η θερμοκρασία ανεβεί 3-4 βαθμούς Κελσίου παραπάνω. Η έντονη όξινη μυρωδιά έχει ήδη γίνει αντιληπτή σε ακτίνα είκοσι μέτρων από κάθε γωνία με σκουπίδια και βέβαια οι μύγες και τα κουνούπια που θα κάνουν λόγω εποχής την εμφάνιση τους θα αρχίσουν να μεταφέρουν μολυσματικές νόσους.

Είμαι της ιατρικής άποψης ότι δε πρέπει να επιστημονιζουμε και να τρομοκρατούμε τον κόσμο και να είμαστε πάντα αισιόδοξοι για την δύναμη της επιστήμης. Διαφωνώ επιστημονικά με την περιγραφή και ανάλυση ιατρικών δεδομένων δημόσια γιατί ο απλός πολίτης δεν υπάρχει λόγος να φορτώνεται με επιστημονικά δεδομένα που θα του προκαλέσουν άγχος, τρόμο και ίσως ανεξέλεγκτη αντίδραση και συμπεριφορά. Και βέβαια μακριά από εμένα η οποιαδήποτε επιστημονική μου δράση, που θα έχει ως αποτέλεσμα εντυπωσιασμό και εκθειασμό των γνώσεων μου από τρίτους.

Δε μπορώ όμως αυτή τη στιγμή να μην αναφερθώ στην ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ που δημιουργήσαμε στην πόλη μας και βέβαια οφείλω να τονίσω ότι αυτή η

ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΕΧΕΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

Είναι θέμα λίγων ημερών πλέον η εμφάνιση μολυσματικών νόσων που θα πάρουν την έκταση της επιδημίας πολύ γρήγορα. Εάν κρούσμα τύφου για παράδειγμα δε θα παραμείνει μεμονωμένο αλλά θα εξαπλωθεί ταχύτατα όχι μόνο στη πόλη μας αλλά και στις γύρω περιοχές. Θα είναι η παγκόσμια ξεφτίλα μας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θα είναι η παγκόσμια επιβεβαίωση της αδιαφορίας και του ραγιαδισμού που εκφράζει αυτή μας η κατάσταση.

Ως γραμματέας του ιατρικού ΣΥΛΛΟΓΟΥ Αρκαδίας έχω συμμετάσχει από τις 18 Νοεμβρίου στις πολλαπλές παρεμβάσεις του ΣΥΛΛΟΓΟΥ έως και στην προχθεσινή επιστολή μας στον υπουργό υγείας. Ο ιατρικός σύλλογος όμως δεν έχει τεχνικά την δυνατότητα να προτείνει λύση, να προτείνει χώρο και να επιλέξει κάποια διαδικασία . Ως πολίτης που δεν έχει σταματήσει να εκφράζει δημόσια την πολιτική του άποψη έχω εκφράσει και δημόσια την πρόταση μου για δημοψήφισμα κάποιων επιλεγμένων και νόμιμων σημείων από τους πολίτες του δήμου Τρίπολης. Άποψη που έτυχε της απαξίωσης από συγκεκριμένους εκλεγμένους συμπολίτες μας και μάλιστα κάποιοι γυρίζουν το κεφάλι τους αλλού όταν με συναντάνε ( όχι πως ίδρωσα και ιδιαίτερα) λες και η αλήθεια και η δημοκρατία έχει να κάνει με προσωπικές σχέσεις.

Αν όμως υπάρξει ένα μα ένα μόνο κρούσμα αποδεδειγμένης μολυσματικής νόσου και χαθεί ένας μα ένας άνθρωπος από αυτό θα ήθελα να ξέρω πως θα κοιμούνται ήσυχοι κάποιοι άρχοντες και μη, συμπολίτες μας;.

Η ευθύνη πλέον δεν είναι μόνο του δημάρχου αλλά όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η στάση του συναδέλφου Φαχουρι είναι μια αχτίδα ελπίδας ότι υπάρχει ευθιξία και σοβαρότητα στην κοινωνία μας έστω και σε μικρά ποσοστά.

Πήρα την πρωτοβουλία να απευθυνθώ δημόσια για μια ακόμη φορά έχοντας άλλη μια πρόταση και θα χαιρόμουν αν γινόταν σημείο επεξεργασίας και τροποποιήσεων έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της πόλης μας.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες

Ζητώ α π ο  τ ο υ ς δ η μ ά ρ χ ο υ ς  Ν α υ π λ ί ο υ,  Ά ρ γ ο υ ς, Κορίνθου, Καλαμάτας, Σπάρτης, Βόρειας Κυνουρίας και Μεγαλόπολης να στείλουν τα απορριμματοφόρα τους στην Τρίπολη για μια ημέρα.

Ζητώ άμεσα να ανοίξουν όλες οι χωματερές του Δήμου Τρίπολης. Όλες μα όλες. Οποίος αντιδρά και διαφωνεί τότε θα είναι υπέρ των μολυσματικών επιπτώσεων. Αυτή τη στιγμή δεν χωράνε προσωπικά ή τοπικιστικά επιχειρήματα, αυτή τη στιγμή δε χωράνε ούτε νομικές δικαιολογίες γιατί θεωρώ ότι η κατάσταση δεν είναι απλά έκτακτη ανάγκη αλλά ΜΙΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΜΕΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ.

Ζητώ από τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Βιομηχανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να ΑΝΑΛΛΑΒΟΥΜΕ πρωτοβουλίες μαζί με τον ιατρικό σύλλογο ώστε να παρακάμψουμε νόμιμα τους άρχοντες και να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λύση ΤΩΡΑ.

Ζητώ να ασκήσουμε την επιρροή μέσω των συλλόγων μας στους δημάρχους των γύρω περιοχών να στείλουν απορριμματοφόρα και να ασκήσουμε πίεση πολιτική και κοινωνική στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα άμεσο άνοιγμα ΟΛΩΝ ΜΑ ΟΛΩΝ των χωματερών του δήμου Τρίπολης.

Προτιμώ να πληρώσουμε τεράστια πρόστιμα παρα να χαθεί έστω και ένας συμπολίτης μας εξ αιτίας του προβλήματος αυτού.

Βέβαια το πρόβλημα δε λύνεται έτσι αλλά σίγουρα ξεφορτωθούμε την   πόλη   από    το   μεγάλο   φορτίο    μικροβίων     που          περιέχουν     τα σκουπίδια και δίνουμε μια μικρή παράταση για τη λύση του θέματος. Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην άποψη μου για δημοψήφισμα. Όταν η πολιτική αδυνατεί, όταν η ηγεσία δε μπορεί , η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Το τεχνικό Επιμελητήριο να συνεργαστεί με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Τρίπολης και να ορίσει πέντε, εφτά, δέκα (όσα υπάρχουν)

ΝΟΜΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΜΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

και ο Δικηγορικός Σύλλογος να εξασφαλίσει μια νόμιμη διαδικασία δημοψηφίσματος που ο κάθε πολίτης θα επιλέξει που θέλει να πάνε τα σκουπίδια. Ο Ιατρικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο με τα μέλη τους να συνδράμουν στην διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος.

Το αποτέλεσμα οφείλει να είναι αποδεκτό από όλους . Το σημείο που θα επιλέγει να έχει κάποιες διευκολύνσεις από το δήμο Τρίπολης. Πρώτον οι κάτοικοι αυτής της περιοχής να πληρώνουν το 50% των δημοτικών τελών .

Δεύτερον, σε οποιαδήποτε πρόσληψη στο δήμο Τρίπολης να έχουν προτεραιότητα ή μπόνους επιπέδου πολυτέκνων οι κάτοικοι αυτής της περιοχής.

Τα έξοδα αυτής της διαδικασίας να βγουν από το φάκελο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

 

Συμπολίτες,

Η εσωστρέφεια και η πολιτική αδυναμία δεν είναι σημερινά φαινόμενα και σίγουρα ευθύνονται για όλη την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας σήμερα.

Στη πόλη μας όμως αυτά τα χαρακτηριστικά ακούμπησαν παρα πολύ ζωτικά σημεία της ζωής της Τρίπολης και κινδυνεύουμε πραγματικά να κάνουμε τη πόλη μας

…….ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΗ…….

Σας παρακαλώ όλους να κινητοποιήσουμε τις υγιείς πολιτικές και κοινωνικές μας δυνάμεις, να ανασκουμπωθούμε και να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

 

Κώστας Μπεντεβής

Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας

και Πρόεδρος ΠΕΕΒΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *