Ο ΕΟΦ απαντά στις ελλείψεις φαρμάκων

Στα μέτρα που έχει λάβει για να αντιμετωπίσει ελλείψεις φαρμάκων αναφέρεται ο ΕΟΦ σε ανακοίνωση του, η οποία ακολουθεί την απόφαση της εισαγγελίας να διερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες των Φαρμακοποιών.

Μετά από τις πολλαπλές καταγγελίες των Φαρμακοποιών, οι οποίες έφθασαν έως τον εισαγγελέα, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΕΟΦ έβγαλε ανακοίνωση για τις αποφάσεις που έχει λάβει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όπως υποστηρίζει, οι πρώτες αναφορές για ελλείψεις από τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον  Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) έφθασαν στον ΕΟΦ για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου και οι «αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν άμεσα σε αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του προβλήματος και η έκτασή του».

Παρά, λοιπόν, τις αρχικές εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΟΦ, Δ. Λιντζέρη πως δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες ελλείψεις, αποδείχθηκε ότι ναι μεν υπάρχουν αλλά είναι ελλείψεις «που είτε χειρίζεται ήδη ο Οργανισμός είτε οφείλονται σε αίτια που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, «σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην Ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης.  Έχουν ήδη  ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών».

Επίσης, «στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν μειωμένη διάθεση – σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους – έχουμε απευθυνθεί στους ΚΑΚ (σε πέντε εταιρείες) και αναμένουμε εξηγήσεις.   Μετά τη λήψη της απάντησης, ο ΕΟΦ θα επαναπροσδιορίσει τις ενέργειες του».

Επιπλέον, «στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώθηκε κάποιο από τα προηγούμενα αίτια, εξετάσθηκαν ενδελεχώς οι παράλληλες εξαγωγές. Για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους  που περιλαμβάνονται στην απόφαση απαγόρευσης που εξέδωσε ο Οργανισμός την 14η Νοεμβρίου», ενώ ελέγχει και για παράνομες εξαγωγές.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι από τον περασμένο Μάϊο έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές του τετραδύναμου και του πενταδύναμου εμβολίου έναντι της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδας και της αιμόφιλου ινφλουένζας.

Μάλιστα, πρόσφατα υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας και διοικητικό πρόστιμο σε φαρμακαποθήκη της Βορείου Ελλάδος, για παράνομες εξαγωγές, ενώ ελέγχονται και πιθανές εξαγωγές από  φαρμακεία κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.

Βέβαια, ο ΕΟΦ απέστειλε επιστολή  και στον ΠΦΣ για το θέμα, στην οποία γίνεται λόγος για το πώς χειρίζεται ο οργανισμός της αναφορές για ελλείψεις. Παρόλα αυτά, ο ΕΟΦ φαίνεται να «κουνάει το δάχτυλο» στους Φαρμακοποιούς για τη δημοσιοποίηση των ελλείψεων, υποστηρίζοντας πως «η προβολή από τα ΜΜΕ ελλείψεων φαρμάκων είναι δυνατό να επιτείνει

το πρόβλημα – εάν υπάρχει – γιατί ωθεί τους ασθενείς στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων από ανασφάλεια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διογκώνεται. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους φορείς δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με φειδώ και τεκμηρίωση».

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *