Συντονισμένα «χτυπήματα» κατά της διαφθοράς

Συντονισμένα «χτυπήματα» κατά της διαφθοράς

Ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χώρο της υγείας προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Το υπό σχεδίαση νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει βαρύτερες ποινές για τα περιστατικά διαφθοράς στον χώρο της υγείας, όπως οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, οι δωροληψίες, οι απάτες. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ούτως ώστε οποιαδήποτε παρανομία στον χώρο της υγείας να τιμωρείται βαρύτερα, καθώς θεσμοθετείται επιβαρυντική περίσταση, που βαραίνει το αξιόποινο. Έτσι, τα ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη διαφθορά, υπό προϋποθέσεις, θα αναβαθμίζονται σε κακουργήματα.

Παράλληλα, προωθείται ηλεκτρονικό σύστημα προκρατήσεων για χειρουργεία και ιατρεία. Όταν δηλαδή ο ασθενής πηγαίνει στο κέντρο υγείας και στο νοσοκομείο και ο γιατρός αποφασίσει ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, θα μπαίνει στο σύστημα και θα βλέπει τον χρόνο αναμονής ανά γιατρό. Στόχος του νέου συστήματος είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για τα χειρουργεία, που δημιουργεί συνθήκες συναλλαγής μεταξύ γιατρού και ασθενούς και ο έλεγχος της σειράς των επεμβάσεων. Ο υπουργός  Υγείας κ. Μάκης Βορίδης εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία δικτυακού τόπου για τις καταγγελίες περιστατικών διαφθοράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι επώνυμες. «Η ανώνυμη καταγγελία έχει περιορισμένη αποδεικτική δύναμη και αξία», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνουμε είναι ότι ενισχύουμε τον ελεγκτικό μας μηχανισμό και τα όπλα μας, πειθαρχικά και ποινικά».

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στις πειθαρχικές διαδικασίες, με αυστηρότερες ποινές και αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, για την ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Σήμερα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί κατά δήλωση του υπουργού αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά συμβούλια ως «παρεμπίπτουσα εργασία».

Σημαντική θεωρείται ωστόσο η νομική παιδεία των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων, για αυτό και θα στελεχώνονται στο εξής από δικαστικούς εν ενέργεια ή επί τιμή, από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εν ενέργεια ή επί τιμή ή από καθηγητές Νομικής εν ενέργεια ή ομότιμους. «Έτσι θα υπάρξει αποτελεσματικότερη δίωξη των πειθαρχικών παραπτωμάτων», σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκος Κλαμαρής.

Παράλληλα, θα επιμηκυνθεί ο χρόνος παραγραφής στα πειθαρχικά παραπτώματα ή στα ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη διαφθορά, ενώ σημαντικό στοιχείο θεωρείται η ανταλλαγή πληροφοριών των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών.

Επ’ αυτού ο καθηγητής κ. Κλαμαρής έδωσε το παράδειγμα ενός πολίτη που έχει κάνει μια φοροδιαφυγή. Αυτός καλείται από την εφορία, κάνει συμπληρωματική δήλωση, πληρώνει τον φόρο που αναλογεί και η ποινική δίωξη παύει. «Αν, όμως, έχει μία παράλληλη θέση, είναι ιατρός, καθηγητής πανεπιστημίου, το ότι έκανε φοροδιαφυγή, έστω και αν μετά την κάλυψε, είναι μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το ήθος που πρέπει να διέπει ένα καθηγητή πανεπιστημίου. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», εξήγησε ο κ. Κλαμαρής.

Τέλος, αναμένεται να θεσπιστεί ειδική διαδικασία ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ με προσλήψεις θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί οργανισμοί και μηχανισμοί, όπως π.χ. το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς προβλέπει:

1. Ενίσχυση του εσωτερικού και εξωτερικού συντονισμού και της  ανταλλαγής της πληροφόρησης

  • Καθιέρωση συστήματος εσωτερικής συνεργασίας μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π., ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.ΚΑ.).
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων Υπουργείων (Σ.Δ.Ο.Ε., Οικονομική Αστυνομία, Σ.Ε.Ε.Δ., κ.ά.), απευθείας μεταξύ των υπηρεσιών ή με τη διαμεσολάβηση π.χ. του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
  • Προσφορότερη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών και απευθείας ανταλλαγή πληροφοριών π.χ. κατά το πρότυπο ανταλλαγής πληροφοριών σε εσωτερικό επίπεδο (μεταξύ ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας).
  • Καθιέρωση μόνιμης συνεργασίας με τον Εθνικό Συντονιστή, την Task Force και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στον τομέας της Υγείας EHFCN (European Healthcare Fraud & Corruption Network). 

2. Ενδυνάμωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου

Καθιέρωση νομικού πλαισίου και υποχρεώσεων Ιδιωτικών Κλινικών, Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης, Φυσιοθεραπευτηρίων και λοιπών παρόχων υγείας σε αντιστοιχία με Π.Δ. 121/2008, όπως τροποποιημένο ισχύει, με αναφορά σε συγκεκριμένες παραβάσεις και αντίστοιχες ποινές.

  • Ενίσχυση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας ιατρών και φαρμακοποιών, με αυστηροποίηση πειθαρχικών ποινών και σαφή αναφορά σε αυτούς συγκεκριμένων ποινών για συγκεκριμένους τύπους διαφθοράς.
  • Προτεραιότητα και επιτάχυνση της διεκπεραίωσης δικαστικών και πειθαρχικών υποθέσεων σχετικών με περιπτώσεις διαφθοράς.
  • Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και εφαρμογή αυστηρών διοικητικών ποινών σε περιπτώσεις συγκεκριμένων τύπων διαφθοράς, παράλληλα με δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων από τον εισαγγελέα.
  • Θεσμοθέτηση και εφαρμογή της πρακτικής της «αστυνομικής – ανακριτικής διείσδυσης» για τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς.

3. Ενίσχυση της οικονομικής διερεύνησης και της δίωξης της διαφθοράς

Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ, ΥΠΕΔΥΦΚΑ) σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων, τεχνικά μέσα και υλικοτεχνική υποδομή, παροχή οικονομικών κινήτρων στους υπαλλήλους τους, εκπαίδευση σχετικά με εντοπισμό διαφθοράς. Στατιστική ανάλυση ελέγχων, δημιουργία σχετικών δεικτών ανά υπηρεσία και πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων. Εκπαίδευση νεοεισερχόμενου προσωπικού. Πρόσβαση επιθεωρητών σε όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία και ευελιξία στις διαδικασίες ελέγχου. 

4.  Ενίσχυση της πρόληψης, ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας

Παρακολούθηση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών βάσει μετρήσιμων δεδομένων.

Τα προτεινόμενα προς θέσπιση μέτρα είναι τα κάτωθι:

  • Όσον αφορά στην εκπόνηση κλινικών μελετών, ερευνών, δοκιμών:
    Εκπόνηση με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (ερευνητικοί- ακαδημαϊκοί φορείς, φαρμακευτική- ιατροτεχνολογική βιομηχανία, συλλογικοί φορείς γιατρών-επιστημόνων υγείας, μάνατζμεντ ΕΣΥ κ.ο.κ.), Κώδικα Δεοντολογίας. Στον σχετικό Κώδικα θα πρέπει να περιλαμβάνονται κανόνες για ασυμβίβαστα και δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και κυρώσεις για τις περιπτώσεις παραβάσεων.
  • Καθιέρωση ιστοσελίδας στο Υπουργείο ή στις ελεγκτικές Υπηρεσίες, όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά διαφθοράς. Θα ελέγχονται μόνο τα περιστατικά επώνυμων καταγγελιών, που παρέχουν συγκεκριμένες ελέγξιμες πληροφορίες. Δημιουργία site του Υπουργείου Υγείας για ενημέρωση πολιτών σχετικά με τη δυνατότητα καταγγελιών, με στοιχεία σχετικών υπηρεσιών. Συνδρομή των Μ.Μ.Ε. για τις υπηρεσίες και τα site καταγγελιών προς τους πολίτες.
  • Μείωση του αριθμού των ευάλωτων σε διαφθορά συναλλαγών στον χώρο της υγείας με καθιέρωση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, με άμεση ενημέρωσή του με τις προγενέστερες παροχές, καθιέρωση Κάρτας Υγείας ανά ασφαλισμένο για κάθε παροχή υγείας που χρεώνει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δυνατότητα πρόσβασης του ίδιου του ασφαλισμένου στα στοιχεία της ανωτέρω κάρτας, ώστε να ελέγχει μόνος του τις παροχές υγείας που του έχουν χρεωθεί, κ.ά.

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο εδώ

Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς,  Ιωάννη Τέντε, στον οποίο και παρέδωσε το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Ο κ. Βορίδης τον ενημέρωσε για το σύνολο των δράσεων που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο σχέδιο, τις οποίες θα εκπονήσει και θα εφαρμόσει στο επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Υγείας.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *