ΠΦΣ: Επικίνδυνες ελλείψεις φαρμάκων

 

Συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων διαπιστώνει ο ΠΦΣ, καλώντας, με επείγον έγγραφο του τον ΕΟΦ να λάβει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Φαινόμενο που εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου, αντί να μειώνεται, χαρακτηρίζει τις ελλείψεις φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς, είναι έλλειψη», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμιά απάντηση» τονίζει ο κ. Λουράντος, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από εταιρείες, που προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.

Οι ελλείψεις αυτής της περιόδου αφορούν κυρίως σε αντιϋπερτασικά φάρμακα, διαβητικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις κολλύρια και κρέμες, με τον κατάλογο να μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα.

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού υγείας περί επάρκειας γενοσήμων φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως όλα τα φάρμακα δεν έχουν το αντίστοιχο γενόσημο και όλα τα φάρμακα δεν ανταποκρίνονται το ίδιο σε όλους.

 

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *